Skip to main content

Hur skriver jag en spontanansökan?

Hur skriver jag en spontanansökan?

Att skicka en spontanansökan kan vara en effektiv metod för att säkra ett nytt jobb och kan även övertyga en potentiell arbetsgivare att skapa en ny tjänst för rätt person. Förutsatt att du gör det på rätt sätt förstås. Om du har identifierat företaget som du vill arbeta för har du här några tips för att lyckas med dina spontana jobbansökningar.

En spontanansökan till den dolda arbetsmarknaden

Ibland måste du se bortom utannonserade platsannonser för att hitta jobbet du vill ha. Det finns ett flertal jobb som aldrig utannonseras och därför kan en spontanansökan ge dig möjlighet att komma in på den dolda arbetsmarknaden. Identifiera vem som har makten att anställa och gör din ansökan utefter det. Du kanske redan vet vad personen heter, om inte, var noga med att ta reda på det genom att gå in på företagets hemsida eller ring och fråga efter personens namn och kontaktinformation.

Skräddarsy din ansökan

Många jobbsökande gör misstaget att behandla en spontanansökan på samma sätt som en ansökan till en utannonserad tjänst. Att tänka på är att en för generell ansökan kan alienera potentiella arbetsgivare. Din spontanansökan bör vara personlig, skräddarsydd och tilltala de krav som det specifika företaget letar efter.

Därför är det bra att ta reda på allt du kan om organisationen; via Internet, tidigare platsannonser, nätverkande eller helt enkelt genom att ringa upp företaget och prata lite informellt med någon av de anställda.

Det är också viktigt att du klargöra varför du har valt ut just det företaget som en framtida arbetsgivare. Var så entusiastisk som möjligt inför deras produkter, tjänster och generella bild. Arbetsgivare vill anställa folk som brinner för deras varumärke, en positiv inställning ger dig omedelbart en fördel gentemot andra sökande.

Sälj in dig själv hos arbetsgivaren

Din ansökan är designad för att hitta jobb som kan komma att bli tillgängliga, innan de utannonseras internt eller externt. Därför behöver ditt brev vara så pass kraftfullt så att det står ut i mängden och finns i arbetsgivarens medvetande när en passande tjänst väl dyker upp. Det gör du bäst med ett säljande personligt brev.

Ge arbetsgivaren en anledning till att lägga märke till dig och berätta för dem vilken typ av position du är ute efter och vad du kan erbjuda dem. Sälj dig själv baserat på din kompetens, expertis, kunskap och erfarenhet. Begränsa dig heller inte till en specifik roll. Du försöker få in en fot på företaget och om du väl får en tjänst är det sedan lättare att röra på sig internt till den position du verkligen föredrar.

Följ upp din ansökan

Vänta inte på att arbetsgivaren ska svara på din ansökan. Det är mycket möjligt att de får in ett flertal CV:n dagligen och att de då inte har tid till att svara alla individuellt. Ring eller mejla arbetsgivaren en vecka efter att du har skickat din ansökan, detta för att etablera en personlig kontakt och bedöma chanserna för att bli påtänkt för en lämplig tjänst om behovet uppstår. Om det inte är aktuellt – ta tillfället i akt och fråga om feedback som kan hjälpa dig att förbättra dina chanser för kommande ansökningar.

Din skräddarsydda spontanansökan ska designas för att positionera dig som ett värdefullt tillskott till företaget, inte som en ”jobb-tiggare”. Genom att aktivt söka nya möjligheter imponerar du på rekryterare genom att visa på initiativförmåga och motivation att arbeta för företaget och skiljer dig från dina potentiella konkurrenter.

Källa: Monster.co.uk


Back to top