Hur ska jag agera efter min jobbintervju?

Hur ska jag agera efter min jobbintervju?

Det kan vara oerhört frustrerande att gå och vänta på svar efter att du har varit på en intervju. Särskilt om det är för ett jobb som du verkligen vill ha.

Men gå inte bara och vänta och hoppas på att det löser sig. Bara för att intervjun är avklarad så betyder inte det att ditt jobb är över, snarare tvärtom.

 

Kännedom om processen

Det första du kan göra för att slippa sitta och vänta på det där telefonsamtalet i onödan är att försöka få en idé över hur lång tid det kan ta att faktiskt få ett svar. Fråga i slutet av intervjun vad som är nästa steg för företaget och hur de tänker gå till väga. Du kan spara dig själv mycket vånda om du exempelvis får höra att någon av beslutsfattarna ska på semester och ett val inte kommer att göras innan dess.

 

Var proaktiv och se till att följa upp intervjun efter att den är avklarad genom exempelvis ett telefonsamtal till den eller de som intervjuade dig. Se det som en del av jobbsökarprocessen. Detta visar även att du är framåt och entusiastisk över jobbet. Men kom ihåg att det är en tunn linje mellan att visa sig intresserad och verka desperat.

 

Det kan också vara en bra idé att skriva ett mejl och tacka dem som var med under intervjun. Det behöver inte vara långt eller avancerat utan mest som ett tack för en trevlig intervju och att de tog sig tid. Ett uppriktigt tack som följd till en viktig intervju visar att du uppskattar att arbetsgivaren träffade dig och blir som en påminnelse om att du verkligen är seriöst intresserad.

 

Om du tycker att intervjun gick bra och att dina chanser till jobbet är höga kan det vara god tid att höra av sig till dina referenser om du inte har gjort detta innan intervjun. Det är juste mot dina referenser att de får en liten “varning” om att du har varit på intervju så att det kan förbereda sig för ett eventuellt telefonsamtal. De kan behöva fräscha upp sitt minne lite och det kommer att gynna både dig och dina referenser om de är bra förberedda.

 

Sluta inte leta

Efter en lyckad intervju kanske du känner dig säker på att jobbet är ditt och att ett erbjudande kommer att komma vilken sekund som helst. även om så är fallet – sluta inte att leta jobb och andra möjligheter för det är aldrig smart att lägga allt krut på ett och samma jobb. Du kommer då att vid ett eventuellt nej bli så oerhört besviken och det är fruktansvärt onödigt att utsätt sig för den risken.

 

Det kan vara helt ok att använda sig av andra jobberbjudanden som lite “bränsle” när du följer upp din intervju. Nämn i så fall lite försiktigt att du faktiskt har ett annat erbjudande att ta ställning till för att se om det skyndar på processen lite. Var försiktig så att det inte låter som du lägger fram ett ultimatum bara, det uppskattas aldrig.

 

Till slut, bränn aldrig några broar om det visar sig att du inte blir erbjuden jobbet. Tänk på att kontakter på företag alltid är bra att ha och kan vara skillnaden mellan ett positivt och ett negativt besked vid nästa jobbtillfälle.