CV-layout – hur skapar du rätt design på ditt CV?

CV-layout – hur skapar du rätt design på ditt CV?

De flesta uppmaningar som råder när det gäller utformning av CV lyder att man ska vara så försiktig som möjligt när det kommer till själva CV-layouten och designen. En alltför extrem design kan distrahera arbetsgivaren från innehållet i CV:t och resultera i att det helt enkelt inte läses. Detta betyder dock inte att ditt CV måste vara för konservativt och ”rent”, du kan skapa ett CV med lite av varje.

Strukturera och finslipa CV-layouten

Eftersom en arbetsgivare bara lägger ungefär 20 till 30 sekunder på att ”scanna” av ditt CV så måste det vara strukturerat och enkelt att läsa. Det sista en rekryterare vill är att behöva leta efter relevant information bland en mängd utarbetad grafik och utsmyckningar. Därför är det kanske ett säkrare kort att satsa på en roligare textfärg än att experimentera med alltför mycket med design och layout. Titta gärna på våra CV-mallar för några färdiga exempel.

Den första möjligheten du har till att vara kreativ, men ändå på ett konservativt sätt, är hur du åskådliggör ditt namn. Det här är ett ypperligt tillfälle att överdriva lite och sätta lite färg på ditt CV. På så vis kan ditt CV sticka ut ur mängden även med en snabb blick utan att på nått vis förvirra arbetsgivaren. Exempelvis kan du använda dig av Mistral eller Copperplate som typsnitt istället för Times New Roman som ca 99,9 % av alla CV:s är skrivna med, undvik dock att använda de värsta typsnitten.

Sträva efter en luftig CV-designen

Försök att se till att ditt CV är så ”luftigt” som möjligt med tydliga stycken för varje avsnitt. En enkel linje delar snyggt upp en sida och gör det enkelt för läsaren att snabbt hitta just den information som söks. Det är också viktigt att CV-layouten är konsekvent.

Använd tydliga rubriker och överskrifter för varje stycke genom att blanda olika typsnitt. Du kan exempelvis använda Helvetica som rubrik och Georgia till brödtext.

Ditt CV bör inte vara mer än max två sidor, har du fler sidor riskerar du att arbetsgivaren inte orkar läsa hela CV:t och missar relevant information. Undvik dock att försöka klämma in så mycket information som möjligt på dessa sidor. Minska ner textstorleken till 8 är ingen bra idé bara för att få med den där sista meningen. Det finns kanske något sommarjobb du inte behöver berätta om som man hade när man var yngre eller ta bort grundskoleutbildningar om man har en högre utbildning.

Ha en röd tråd

Till sist, ditt CV bör ha en början, ett mellanparti och ett slut så den har en logisk struktur som följs genom hela CV:t . Kolla noga igenom alla detaljer. Faktum är att om ditt CV ser slarvigt ut, om texten är för stor eller för liten, eller om du är inkonsekvent i utförande och design, minskar dina chanser att få komma på en intervju dramatiskt.

För när allt kommer omkring, om du inte anses vara kapabel till att skriva ett bra, enkelt och lättläst CV, anses du säkerligen inte heller vara kapabel till att sköta ett jobb som kräver texthantering.