Vilken lön ska jag ha? Så här avgör du ditt marknadsvärde
När det är dags att löneförhandla är det vanligt att bli nervös. Denna nervositet grundar sig ofta i brist på information om vad som är en rimlig lön att fråga efter. Det bästa sättet att minska din oro och att ha en utgång du är nöjd med är undersöka frågan: ”Vilken lön ska jag ha?”
För att ta reda på detta bör du veta mer än den genomsnittliga lönen för ditt yrke. Detta är faktorerna du bör tänka på när du utvärderar ditt marknadsvärde.
Vilken lön ska jag ha – individuell lönesättning eller kollektiv lönesättning?
Innan du påbörjar en löneförhandling bör du undersöka att arbetsplatsen tillåter individuella lönesättningar. Detta kan vara uttryckligt förbjudet på vissa arbetsplatser enligt kollektivavtal eller andra regler; till exempel har vissa jobb på offentliga myndigheter specifika löner.
Det är dock vanligare att kollektivavtal reglerar ingångslöner, minimilöner och den lägsta löneökningen du bör få varje år, men fortfarande lämnar utrymme för individuella förhandlingar. Om du inte är säker på reglerna har du lite att förlora och mycket att vinna på att fråga.
Vilken lön ska jag ha om jag söker en genomsnittslön för yrket?
Vare sig du ska förhandla om ett nytt jobberbjudande eller din nuvarande lön är det viktigt att vara förberedd. Det första steget är att avgöra vilken summa som är rimlig att fråga efter, inte hur mycket du vill ha i lön. Startpunkten är att hitta genomsnittet för ditt yrke. Det finns flera olika metoder du kan använda för detta:
- Börja med att hitta genomsnittliga löner på nätet. Några exempel på verktyg du kan använda är lönebarometern på Unionens hemsida för tjänstemän i det privata näringslivet, SCB Lönesök och SACOs lönestatistik (du måste vara medlem för att använda den sistnämnda).
- Läs igenom kollektivavtalet för din bransch och arbetsplats. I kollektivavtalen kan du ofta hitta lägstalöner för olika yrken och branscher.
- Sök efter lönenivåer i jobbannonser. De flesta jobbannonser nämner inte specifika löner, men det kan förekomma.
- Besök hemsidor för offentliga myndigheter. Vissa myndigheter inkluderar löner för olika tjänster på sina hemsidor, antingen en specifik summa eller ett löneintervall. Håll i åtanke att jobb på den privata arbetsmarknaden ofta betalar högre löner.
Vilken lön ska jag ha beroende på min unika situation?
En genomsnittslön är en fingervisning vart din lön bör ligga. Den metoden ger dig bättre resultat om du är i mitten av din karriär på en typisk arbetsplats i din bransch, men kan vara missledande om du inte tar andra faktorer i övervägande. De inkluderar:
- Hur mycket erfarenhet du har: Om du söker ditt första jobb inom branschen är det möjligt att en rimlig lön för dig ligger lägre en genomsnittet; likaså är det rimligt att du får mer betalt om du har gedigen erfarenhet bakom dig.
- Hur mycket ansvar tjänsten innebär: I vissa branscher kan ansvarsområdena variera mycket från tjänst till tjänst.
- Din utbildning: Generellt sätt kan du förvänta dig mer i lön ju högre relaterad utbildning du har, men hur tungt en utbildning väger varierar från bransch till bransch.
- Arbetsplatsen: Företagets ekonomi kommer också påverka lönerna, till exempel kan startup-företag erbjuda lägre löner än ett globalt företag med hög omsättning. Det är också vanligt att privata företag erbjuder högre löner än offentliga arbetsplatser.
- Dina unika kompetenser: Om du har unik spetskompetens eller andra kunskaper som väger högt inom din bransch kan detta ge dig en högre lön.
- Jobberbjudandet: Om du redan fått ett jobberbjudande bör du ta detta i åtanke när du frågar efter en högre lön. Det är vanligt att ett erbjudande ligger något lägre än vad företaget är beredd att betala för att lämna rum för förhandlingar, men det är osannolikt att du kan få en helt annan lön.
Du kan få en bättre bild av hur dessa faktorer påverkar din lön om du använder lönestatistik som inkluderar dem, till exempel lönebarometern från SCB Lönesök.
Vilken lön ska jag ha på mitt nuvarande jobb?
Du kan använda samma metoder för att förhandla om en lön för ett nuvarande jobb. På många arbetsplatser står det skrivet i anställningsavtalet eller kollektivavtalet när lönesamtal bör ske, ofta i början av året. Om sådana regler inte finns för din arbetsplats kan du fråga efter ett möte med din chef för att diskutera din lön.
Det kan finnas mindre utrymme att förhandla än när du först får ett jobberbjudande, eftersom du måste förklara varför du förtjänar en högre lön. Du kanske tycker att du accepterade en för låg lön när du tog tjänsten, men det är inte relevant för arbetsgivaren.
I stället bör du beskriva varför du är värd den lön som du nu föreslår. Förbered dig för en dialog med din chef där ni går igenom din roll i detalj, till exempel nya ansvarsområden du tagit på dig, hur många timmar extra du jobbar och hur du har utvecklats sedan du började. Framhäv dina framgångar och resultat och använd siffror och detaljer när det är möjligt.
Om dina ansvarsområden har förändrats så mycket sedan du började att du utför arbetsuppgifter för en högre position, kan det vara dags att fråga efter en befordran. I sådana fall bör du undersöka vad genomsnittslönen ligger för det jobbet.
Hur använder jag denna information i löneförhandlingen?
När du vet vilken lön du ska ha, kom ihåg att lämna utrymme för att förhandla och be om lite mer än vad du förväntar dig.
Hur du presenterar din förfrågan är minst lika viktigt som summan du frågar efter. Nästa steg är att öva på vanliga förhandlingsmetoder. Du kan läsa mer i våra artiklar om löneökningar och löneförhandlingar. Du kan också höra efter med ditt fackförbund om de erbjuder lönerådgivare som hjälper medlemmar att planera en strategi för en löneförhandling.
Vad ska jag göra om min lön är för låg?
Även om du har svaret på frågan ”Vilken lön ska jag ha?”, bör du vara beredd på att arbetsplatsen inte alltid kan ge dig den lönen. Om du inte är nöjd med erbjudandet för ett nytt jobb bör du överväga om du fortfarande vill acceptera det. Detta är några faktorer du bör överväga:
- Din personliga ekonomi: Hur viktigt är det för dig rent ekonomiskt sätt att få den lön du tänkt dig, eller att hitta ett jobb snabbt om du är arbetslös?
- Hur konkurrenskraftig du är på arbetsmarknaden: Är det lätt för dig att hitta ett annat jobb där du kan få den lön du tycker att du förtjänar?
- Förmåner: Erbjuder företaget ovanligt bra förmåner som kan ersätta den lägre lönen du får?
- Din professionella utveckling: Är jobbet viktigt för din karriär på ett sådant sätt att det kan ha större betydelse än lönen?
- Möjligheterna att klättra i karriären: Finns det goda möjligheter att bli befordrad till en tjänst med mer ansvar och mer betalt efter några månader?
Om du inte är nöjd med din lön på ditt nuvarande jobb och inte lyckats förhandla om en högre lön, kan det vara dags att söka efter ett nytt jobb.
Hitta ett jobb med rätt lön på Monster
Om du fått svar på frågan ”Vilken lön ska jag ha?”, men inte lyckats få den summan, är det möjligt att den arbetsplatsen inte är rätt för dig. Även om lönen bara är en av faktorerna som påverkar din jobbtrivsel är den en viktig sådan. Att hitta ett jobb med en bättre lön kan också öka din livskvalitet. Skapa en profil på Monster för att söka till lediga jobb och få notifieringar när nya tjänster dyker upp. Då kan du hitta en arbetsplats som är rätt för dig snabbare.