Hur kan jag lugna ner mina intervjunerver?

Hur kan jag lugna ner mina intervjunerver?

De allra flesta av oss räds arbetsintervjuer och finner situationen mer eller mindre olustig. Men genom att närma sig intervjuerna på rätt sätt så kan du undvika den allra värsta nervositeten och minska risken att du gör något stort misstag på din viktiga dag.

Att komma väl förberedd till en intervju är självklart det allra viktigaste och ett bra sätt att försäkra sig om att undvika otrevliga överraskningar. Ta reda på företagets visioner, produkter och tjänster och använd sedan denna information under intervjun för att kunna ha belägg för varför just du skulle passa på företaget.

Förberedelser förberedelser förberedelser
Innan du går in för en intervju så måste du se till att du ”kan” ditt CV. Du måste kunna svara på alla eventuella frågor angående tidigare anställningar, erfarenheter och prestationer utan minsta tvekan.

Det finns ingen möjlighet att du ska kunna förbereda dig på varenda fråga som kan komma under intervjun, men om du har tänkt igenom svar på de allra vanligaste intervjufrågorna, minskar risken för att du ska tappa talföret.

Se till att du får en god natts sömn innan mötet ska äga rum. Försök att inte lämna de sista detaljerna inför intervjun till kvällen före. Kontrollera i god tid att du vet vad du ska ha på dig och att du vet var intervjun ska äga rum. Är du osäker på hur lång tid det tar att ta sig till intervjuplatsen kan du alltid åka dit några dagar innan för att vara säker på att du har bra marginaler.

Om du får vänta i receptionen eller liknande precis innan intervjun, passa på att ta några djupa lugnande andetag. Du kan även passa på att fundera ut något ämne som du kan småprata med intervjuaren om för att lätta lite på stämningen. Både för din egen skull men även för att underlätta för den som ska intervjua dig.

Ta på dig en roll
Även om du inte känner dig självsäker, agera som om du gjorde det. Det är kanske lättare sagt än gjort men du kan exempelvis ta hjälp av ditt kroppsspråk. Ett fast och tydligt handslag, ögonkontakt och en bra hållning indikerar att du är trygg i situationen och ger signaler om ett självsäkert beteende.

Om du har möjligheten, försök att boka in intervjun så tidigt på dagen som möjligt. På så sätt slipper du gå en hel dag och fundera över allt som kan gå fel och stressa upp dig i onödan. Då slipper du även tidspressen om intervjun skulle ske över lunch och har du en stressig och jobbig dag slipper även det gå ut över intervjun. Tänk på att även den som intervjuar dig kan vara stressad och ha haft en dålig dag.

Slutligen är det bästa tipset självklart att ta det lugnt, var dig själv och stressa inte upp dig i onödan. Bara genom att få komma på en intervju har du kommit en bra bit på vägen och uppenbarligen så finns det ett genuint intresse för dig och dina kvalitéer. Tänk på att ett intervjutillfälle är lika mycket för din skull och för att du ska avgöra om du gillar företaget och kan tänka dig att jobba där, som för arbetsgivaren skull.