Hur fungerar flextid?
Önskar du att du hade mer inflytande över dina arbetstider? Då kan det vara dags att leta efter ett jobb med flextid. Flextid är en populär förmån som ger dig möjligheten att börja och sluta din arbetsdag på andra tider än ditt vanliga schema. Det är upp till dig vad du vill använda flextiden till och hur ofta du använder den.
Hur fungerar flextid? Du kan lära dig mer om reglerna i den här artikeln.
Vad är flextid?
Flextid är en valfri förmån som vissa arbetsplatser erbjuder sina anställda. Du kan använda flextid för att ändra tiden du börjar eller slutar din arbetsdag inom det som kallas flexramar, till exempel 7-10 och 15-18. På vissa arbetsplatser kan du också förlänga eller förkorta lunchen med flextid. Om du flexar så att du ändrar antalet arbetstimmar på en dag bidrar detta till ett plus- eller minussaldo på din flexbank. Syftet med flextid är att då och då ändra dina tider; inte att helt ändra ditt schema.
Hur fungerar flextid?
Flextid är ibland reglerat i lokala arbetstidsavtal, men oftast är det upp till arbetsgivaren om de vill erbjuda det. I sådana fall bestämmer arbetsgivaren villkoren och kan ta bort förmånen senare. Detta är några vanliga flextid-regler:
- Flextid räknas en månad i taget.
- När du använder flextid för att jobba mindre en dag får du ett minus på kontot och när du jobbar extra får du ett plus på kontot.
- Det finns gränser för hur många timmar överskott du kan ha (också kallat plussaldot).
- Du måste använda plussaldot under tiden för flexramarna. Du kan till exempel inte ta en dag ledigt för att du har åtta timmar på ditt konto.
- Om du inte har använt ditt plussaldo i slutet av månaden försvinner det.
- Om du har ett minussaldo får du löneavdrag.
- Din generella rätt till flextid betyder inte att du alltid har rätt att vara ledig den tiden. Din arbetsgivare kan till exempel boka in ett möte inom flexramarna och kräva att du närvarar.
För- och nackdelar med flextid
Flextid ger dig möjligheten att vara frånvarande under en del av din arbetsdag av orsaker du inte vanligtvis skulle få ledigt för eller som du annars skulle ta permission eller obetald tjänsteledighet för. Du kan till exempel använda flextid för att undvika rusningstrafiken, lämna eller hämta barn på dagis eller gå på läkarbesök. Detta kan leda till mindre stress, högre livskvalitet och bättre balans mellan fritid och jobb.
Flexibla tider har få nackdelar eftersom det är en valfri förmån som du inte behöver använda. Om du använder mycket flextid kan oregelbundna arbetstider påverka din sömn och minska socialt umgänge och samarbete på jobbet. Det kan också vara svårare att bygga en bra relation med din chef om ni sällan är på arbetsplatsen samtidigt.
Hur fungerar flextid i jämförelse med övertid?
Flextid är till för arbetstagaren, vilket betyder att du kan välja när du använder den. Din arbetsgivare kan därför inte tvinga dig att använda flextid i stället för övertid, vilket är när du måste utföra arbetsuppgifter utanför ordinarie arbetstid.
Om du jobbar övertid bör du kompenseras i kontant ersättning eller kompensationstid. Likaså kan du inte få övertid om du frivilligt väljer att jobba extra. Om du däremot inte hinner med dina arbetsuppgifter under ett normalt arbetspass är det ett tecken på för hög arbetsbelastning.
Hur hittar man ett jobb med flextid?
Flextid är vanligast för tjänster som är relativt självständiga där du arbetar mycket på egen hand, till exempel vissa jobb inom administration eller anställningar där du kan jobba hemifrån. Ju mer kontakt du har med andra på jobbet, till exempel kunder, patienter eller kollegor, desto mindre sannolikt är det att du kan få flextid. Flextid är också ovanligare på arbetsplatser som har många timanställda eftersom det inte är förenligt med sådana anställningar.
I de flesta fall är det upp till arbetsgivaren om de vill erbjuda flextid, eftersom det inte brukar täckas av kollektivavtal. Att en arbetsplats har flextid betyder inte heller att alla anställda kan använda det. Arbetsgivaren kan undanta vissa tjänster från flextid om de kräver bemanning under de tiderna.
Om flextid är viktigt för dig kan det vara en bra idé att ställa frågan ”Hur fungerar flextid på ert kontor?” under din jobbintervju.
Alternativ till flextid
Om du har svårt att hitta ett jobb med flextid inom din bransch finns det flera andra alternativ.
- Du kan söka efter en timanställning. Som timanställd har du i teorin kontroll över ditt schema, eftersom du kan tacka nej till pass, även om det kan kännas svårt om det är personalbrist.
- Högre chefspositioner är undantagna från arbetstidslagar. Detta har sina nackdelar eftersom arbetsbelastningen ofta är hög, men innebär att du har ett större inflytande över ditt schema.
- Det finns också andra tjänster som har förtroendearbetstid, antingen under vissa tider eller hela arbetstiden. Under förtroendearbetstid styr den anställde över sin arbetstid men ger i stället upp rätten till övertid. Detta är till exempel vanligt för lärare under de timmar de inte undervisar.
- Om du har speciella skäl för att börja eller sluta på en annan tid än ditt fastlagda schema kan du fråga din blivande chef om tiderna kan ändras permanent.
- Efter att du fått ett jobberbjudande kan du fråga om arbetsgivaren vill införa flextid, speciellt om du är i en bra förhandlingsposition (du är en stark kandidat och har flera jobberbjudanden).
Hitta jobb med flexibla arbetstider på Monster
När du fått svar på frågan ”Hur fungerar flextid?” är det troligt att du vill hitta en arbetsplats som erbjuder det eller andra möjligheter till ett flexibelt schema. Sök på Monster efter lediga tjänster med bra förmåner för anställda. Vi gör det enkelt för dig att skicka jobbansökningar från din profil och få meddelanden när nya jobb dyker upp. Börja med att skapa en profil.