Hur fungerar det på norska arbetsplatser?
I Norge finns flera lagar som säkerställer att du som arbetstagare inte blir skadad, blir sjuk eller får försämrad hälsa av att utföra ett arbete.
Norsk lag gäller för utländska arbetstagare på samma sätt som för inhemska arbetare. Arbetsmiljölagen är den viktigaste lagen. Den värnar om din säkerhet och hälsa på arbetsplatsen. Det är alltid arbessgivarens skyldighet att säkerställa att lagen efterföljs. Som arbetstagare har du också ett ansvar. Arbetstagare ska samarbeta och bidra i arbetet att uppnå en god hälsa, miljö och säkerhetsnivå på arbetsplatsen.
Du har dessutom lagstadgat krav på att få ett skriftligt arbetsavtal. Mall för arbetsavtal och information om de viktigaste reglerna i arbetsmiljölagen finner du hos Arbeidstilsynet.
Fackföreningar
Vissa av arbetstagarnas rättigheter är lagstadgade och gäller samtliga arbetstagare i Norge. Andra rättigheter är reglerade av kollektivavtal och gäller följaktligen på de arbetsplatser som ingått kollektivavtal.
Fackföreningarna är fackföreningarnas medlemmars representanter i löneförhandlingar centralt och lokalt, förhandlar om olika rättigheter som arbetstid, semester och liknande. De tar medlemsavgift, organiserar strejkfond och tecknar kollektiva försäkringar för sina medlemmar. Fackföreningarna har också fast anställda, exempelvis advokater som bistår medlemmarna med juridiska frågor. Fackföreningarna förvaltar också kollektivavtal som ingåtts med arbetsgivarorganisationerna.
- Fackföreningarna kan i sin tur vara anslutna till en centralorganisation. De största centralorganisationerna i Norge är:
- Landsorganisasjonen (LO) - www.lo.no
- Unio - http://www.unio.no
- Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) – http://www.ys.no
- Akademikerne - www.akademikerne.no
Arbetsmiljölagen och kollektivavtalen reglerar vilken arbetstid man har. Normal arbetstid är normalt 7,5 timmars arbetsdag och 37,5 timmars arbetsdag. Huvudregeln enligt arbetsmiljölagen är dock max 9 timmar om dagen och 40 timmar per vecka.
Det finns särskilda regler för hur mycket övertid man får jobba, samt när det är tillåtet att jobba natt och helger. Arbetsmiljölagen reglerar också att du måste vara ledig i minst 11 timmar mellan två arbetspass. För skift-, jour-, natt- och söndagsarbete är arbetstiden 38 eller 36 timmar beroende på om du enbart jobbar vardagar eller hela veckan (inklusive söndagar).
Semester
Du har rätt till fyra veckors och en dags lagstadgad semester under ett år. Om du är över 60 år har du rätt till fem veckors och en dags semester per år. Dock har de allra flesta idag fem veckors semester (6 veckor för de över 60 år) – något som är förhandlat fram av fackföreningarna.
Norrmän är överlag väldigt informella, också på arbetsplatsen. De kan uppfattas som lite reserverade och tar ofta lång tid på sig för att bygga relationer. De är direkt och ärliga i sin kommunikation och har inga problem att säga ifrån om de är oeniga med någon kollega.
Norrmän är väldigt punktliga och förväntar sig att du håller vad du lovat och att du kommer i tid till arbetet och möten. Även om du bara är försenad i 5 minuter förväntas det att du ring och förklarar dig. Möten måste alltid bestämmas i förväg.
Informell ledarstil
Norskt arbetsliv är i stor grad präglat av en informell ledarstil. Särskilt på små arbetsplatser är det små avstånd mellan ledningen och arbetstagarna. Chefen tilltalas med förnamn, går inte nödvändigtvis formellt klädd och umgås med övriga anställda i det dagliga livet på arbetsplatsen. Tonen mellan chefer och anställda är informell. På större arbetsplatser kan avståndet mellan ledningen och de anställda upplevas som större, detta kan dock lika gärna bero på företagets storlek som på att ledningen är mer auktoritär. För den som är ny i det norska arbetslivet kan den informella tonen kännas lite ovan.
Klädskod och arbetskläder
På de flesta arbetsplatser finns det särskilda regler för acceptabel klädsstil. Klädskoden varierar, men är normalt sett mer informell än vad som är vanligt i de flesta länder. Många arbetsplatser förutsätter också egna arbetskläder eller uniformer.