Förhandla lön - Så här gör du

Förhandla lön - Så här gör du

När du väl etablerat ditt marknadsvärde, hur kan du då se till att du får det du är värd? Många gånger är det lättare att förhandla sig till en bättre lön när man blir erbjuden ett nytt jobb än när man redan har ett, även om förhandlingsprocessen är den samma.

Att förhandla om lön vid ett nytt jobb

Om du blir erbjuden ett nytt jobb, stressa då inte in i några beslut och kontrakt. Om det diskuteras lön redan vid första intervjutillfället är det aldrig fel att be om lite betänketid för att fundera över erbjudandet. Om intervjuaren frågar dig vad du tycker att jobbet kan vara värt, försök att vända på frågan och hör med dem vad det själva hade tänkt sig för spann. Om du har förhoppningar om att få en bättre lön än vad du har för tillfället, räkna in alla olika förmåner som du har och lägg sedan på lite för att ha något att förhandla med.

Om du inte känner dig helt övertygad om att jobbet är något för dig kan du alltid chansa och tacka nej till förslaget för att se om det kommer med ett bättre erbjudande. Kom dock ihåg att denna strategi är nog så riskabel och befinner du dig i en smått desperat jobbsituation kanske du inte ska drabbas av högmod.

Att förhandla om lön vid ett nuvarande jobb

Om du redan har ett jobb och försöker få en löneförhöjning måste du komma till lönesamtalet mycket väl förberedd. Din chef kommer med största sannolikhet fråga varför du anser dig vara värd en höjning, så var förberedd på att du måste kunna argumentera för din sak. Det är alltid bra att kunna ha några konkreta exempel som du kan trycka på vid förhandlingen, exempel som att du dragit in en ny kund till företaget eller rott i land en viktig affär. Se även till att du vet vad andra människor med din utbildning, erfarenhet och med liknande ansvarsområde tjänar.

Oberoende av situation, här följer några bra tips att ha i åtanke:

  • Maktposition- Vem är det som bestämmer? Båda har något som den andre vill åt. Du vill ha deras jobb, och de vill ha din kompetens. Den sannolika vinnaren blir den som har den bästa maktpositionen, så se till att de eventuella arbetsgivarna förstår hur mycket du kan bidra med till deras verksamhet.
  • Förhandlingsinstrument – Finns det något extra som någon av sidorna kan lägga till eller avvara i förhandlingen? Skulle du exempelvis kunna tacka nej till en firmabil för att få lönen dit du vill? Fundera även över andra saker som du kan bidra med som är unika just för dig, som viktiga kontakter eller kanske värdefull information om någon konkurrent. Du kan även föreslå att du får en garanterad löneökning efter en viss tid då du bevisat vad du går för. Detta visar arbetsgivaren att du är seriös och verkligen har något att erbjuda.
  • Konsekvenser av ett icke-avtal – Vad händer om båda sidor inte kommer överrens? Om du förhandlar om ett nytt jobb är det troligt att det finns andra kandidater som är intresserade av samma jobb och kanske villiga att ta jobbet för mindre lön. Eller så är du den ende sökande och arbetsgivarna är desperata efter just dig. Om det är löneförhöjning du vill ha och du inte får vad du tycker att du är värd kanske du lämnar företaget, vilket i sin tur innebär att de måste gå igenom den kostsamma processen av att hitta en ersättare. Oavsett situation, den som har mest att förlora i en förhandling brukar generellt vara den som ger med sig.

Olikt andra mer “öppna” förhandlingar så som exempelvis vid köpet av en bil där alla korten ligger på bordet, så är många faktorer dolda eller underförstådda i en löneförhandling. Detta gör det svårt att avgöra vem som sitter inne med trumfkorten. Därför kan det vara bra att vara lite mer flexibel när du löneförhandlar än vad du kanske normalt skulle vara i en annan förhandling.
Om du närmar dig en förhandling på rätt sätt så kommer säkerligen arbetsgivaren se detta som ytterligare en kvalitet som du kan tillföra företaget. Oavsett om du i slutändan får det du önskar eller ej.

Avsluta affären

Se till att du har alla detaljer av förhandlingen på papper. Det finns ingen anledning att vinna en förhandling, om det sedan finns möjlighet för motparten att dra tillbaka vissa överenskommelser.

Om det är ditt drömjob det handlar om, så kan det tänkas att du är mer flexibel när det gäller vissa detaljer. Men om du blir tillfrågad att acceptera en lägre lön än den du har idag, ta då reda på hur möjligheterna till löneförhöjning ser ut.