Förhandla lön: 7 tips för en bättre förhandlingsposition
Har du fått ett jobberbjudande eller är det dags för det årliga lönesamtalet på jobbet? Då är det dags att förhandla lön. Det kan kännas nervöst att löneförhandla, men det är sannolikt att arbetsgivaren förväntar sig att du kommer med ett moterbjudande. Vad du frågar efter och hur du ställer frågan kan avgöra slutresultatet, så se till att vara väl förberedd. Använd dessa sju tips inför löneförhandling för att bli redo.
7 tips inför löneförhandling
- Hitta dina styrkor
- Be om betänketid
- Avgör hur mycket lön du bör fråga efter
- Hitta rätt ton
- Ha ett manus för ditt löneanspråk
- Förhandla om andra faktorer
- Få allt skriftligt
Förhandla om lön tips 1: Hitta dina styrkor
Vare sig du är ny på arbetsmarknaden eller har gedigen erfarenhet är det sannolikt att du har något unikt att erbjuda. Dessa faktorer kan hjälpa dig att förhandla en bättre lön genom att få arbetsgivaren att inse ditt unika värde. Avgör vilka de är innan du börjar förhandla lön och använd dem som en del av din förhandlingsteknik.
Detta är några exempel:
- språkkunskaper, dataprogram eller andra konkreta, hårda kunskaper
- mjuka kunskaper som du kan styrka, till exempel genom dina referenser
- kontakter, till exempel ditt nätverk
- din utbildning, om du har mer än en standardutbildning för ditt yrke
- dina års erfarenhet i branschen
- prestationer, till exempel en viktig affär som du landade
- resultat som du kan bevisa med siffror, till exempel försäljningsstatistik
Förhandla om lön tips 2: Be om betänketid
Även om du har en lön i åtanke när du går på intervju är det ganska ovanligt att förhandla lön redan under intervjun. Därför kan det aldrig skada att be om mer tid om du får frågor om ditt löneanspråk redan då. Om du får denna fråga på ditt nuvarande jobb under ett oväntat tillfälle kan du också be om att tänka på saken. Du kan också vända på frågan för att få reda på vad arbetsgivaren vill erbjuda dig. Du hamnar ofta i en bättre utgångspunkt om du har en siffra att utgå ifrån som du kan använda för att förhandla om en högre summa.
Du kan inte använda denna strategi för det årliga lönesamtalet – här förväntas du vara förberedd.
Förhandla om lön tips 3: Avgör hur mycket lön du bör fråga efter
Summan du bör fråga efter under en löneförhandling är en kombination av genomsnittet för ditt yrke och faktorer som påverkar lönen positivt eller negativt, till exempel din erfarenhet och utbildning. Börja med att hitta den genomsnittliga månadslönen. Du kan till exempel använda SCB Lönesök för att hitta många medellöner. För mer tips om hur du avgör en rimlig summa, läs vår artikel Vilken lön ska jag ha?
Förhandla om lön tips 4: Hitta rätt ton
Metoden du väljer för att förhandla lön är minst lika viktig som vad du frågar efter. Tonen du använder påverkar inte bara resultatet av förhandlingen, men också arbetsgivarens bild av dig. Om du hanterar en förhandling på rätt sätt så kommer arbetsgivaren se detta som ytterligare en kvalitet som du tillför företaget, oavsett om du i slutändan får det du önskar eller ej.
Om du viker dig för lätt och accepterar ett ovanligt lågt erbjudande kan detta få arbetsgivaren att tro att du inte vet ditt värde på arbetsmarknaden eller att du har mindre att erbjuda än du faktiskt har. Om du å andra sidan visar dig inkapabel att kompromissa och håller en negativ ton kan detta försura relationen mellan dig och din chef. Du bör därför hitta en balans där du är övertygande men också lyssnar på den andra sidan.
Förhandla om lön tips 5: Ha ett manus för ditt löneanspråk
Förutom att använda rätt ton, måste du också välja rätt ord när det är dags att förhandla lön. Det bästa sättet att göra detta är att förbereda ett manus för ditt löneanspråk. Detta bör inkludera argument för summan du frågar efter, vare sig de är baserade på statistik eller dina unika kompetenser.
Löneanspråk: Exempel på hur du kan använda utbildning
”Eftersom genomsnittslönen för en administratör med högskoleutbildning ligger på 32 500 kronor i månaden är detta en rimlig lön för mig.”
Löneanspråk: Exempel på hur du kan använda erfarenhet
”Då rekryteraren nämnde för mig att den lägsta lönen för detta jobb är 46 000 i månaden och jag har många års erfarenhet i branschen ser jag att en rimlig lön för mig är 49 000 kronor.”
”Jag såg att detta jobb erbjuder en månadslön mellan 25,000 och 30,000. Eftersom jag kan erbjuda en unik kombination av erfarenheter inom både försäljnings- och bank-branschen bör den rätta lönen för mig ligga i den högre gränsen av intervallen på 30,000 kronor.”
Förhandla om lön tips 6: Förhandla om andra faktorer`
Du bör väga in värdet av olika förmåner när du accepterat ett löneförbjudande, men visst kan det vara så att en högre lön är viktigare för dig. Då kan du föreslå att ge upp några förmåner i utbyte för en högre lön, men denna taktik fungerar inte på förmåner som kollektivavtalet kräver. Ge inte upp förmåner som är värda mer än löneförhöjningen, om du inte är säker på att du inte kommer använda dem.
Du kan även föreslå att du får en garanterad löneökning efter en viss tid då du bevisat vad du går för eller uppnått realistiska mål. Detta visar arbetsgivaren att du är seriös och verkligen har något att erbjuda.
Förhandla om lön tips 7: Få allt skriftligt
Se till att du får alla detaljer av förhandlingen skriftligt. Det finns ingen anledning att vinna en förhandling, om det sedan finns möjlighet för motparten att dra tillbaka vissa överenskommelser. Även om det är ovanligt finns det också risk för missförstånd, eller att arbetsgivaren glömmer bort någon detalj. Därför är det viktigt att du har ett anställningskontrakt eller ett jobberbjudande som beskriver exakt hur mycket du kommer få i lön och andra detaljer för din anställning.
Första steget för att förhandla lön: Hitta rätt jobb
Är du på arbetsmarknaden utan en strategi? Det är ett misstag. När du letar efter ett nytt jobb bör du ha en plan för arbetssökandet precis som du har en plan för löneförhandlingen. Använd en kombination av metoder för bäst resultat. Vi rekommenderar att du skapar en profil på Monster så att du kan söka direkt till jobb med din profil, göra ditt CV synligt för rekryterare och få meddelanden när nya jobb postas.