Hur förbereder jag mig inför en jobbinervju?

Hur förbereder jag mig inför en jobbinervju?

När du blir kallad på en intervju gäller det att komma mycket väl förberedd. Du kommer garanterat att få frågor rörande företaget och vet du knappt vad företaget sysslar med ger du inte något vidare bra första intryck. Det gäller att komma lika förberedd till en intervju som du skulle komma till en viktig tenta.

Här är bra ställen där du kan hitta information så att du känner dig väl påläst vid intervjutillfället.

Internet

Det aktuella företagets webbsida är ett ypperligt ställe att börja leta information på. Där visar företaget upp sig på precis det viset som det vill att allmänheten ska uppfatta det. Hemsidan kan hjälpa dig att få en känsla för den rådande företagskulturen och tonen. Kolla runt noga och leta efter aktuell information, varför inte ta en titt på årsredovisningen om den finns tillgänglig eller något annat som du kan ha nytta av vid intervjutillfället.

När du söker runt bland all information försök tänk dig hur du skulle kunna passa in i företaget och dess kultur. Hur passar den position som just du söker in i företagets vision. Många företags webbsidor innehåller även lite information om dess anställda, om så är fallet kan du kanske ta reda på lite mer om han eller hon som ska intervjua dig, vilket kan vara skönt att vet.

Leta även utanför företagets webbsida efter information om företaget. Det kanske har figurerat mycket i pressen under den senaste tiden vilket kan vara bra att veta för att visa intresse för företaget.

Branschkunskap

Det är även viktigt att inte bara ha bra koll på företaget i sig utan även den bransch som företaget befinner sig i för att kunna imponera på rekryteraren . En bra idé kan vara att kolla igenom branschtidningar för att hålla dig uppdaterad och för att få en bra översikt inom rätt näringsgren. Kanske befinner du dig redan inom samma bransch och då kan du kanske lite diskret höra dig för bland kollegor om någon vet något om det företag som du är intresserad av.

Förberedelser

Att bli utfrågad av en eller flera människor är en situation som inte hör till vardagen och som många finner obehagligt, därför kan det vara bra att gå igenom en del olika saker i god tid inför intervjun. Se till att du känner dig säker nog att du kan svara på vilken fråga som helt som kan kastas till dig. Är du väl förbered så märks det, tydligt.

Här kommer några tips

  • Ha en ” låtsasintervju” med en kompis som kan baseras på de vanligaste frågorna som brukar dyka upp på en intervju.
  • Se till att du vet vart du ska och vilken tid du förväntas vara där. Att komma för sent till en arbetsintervju ger dåligt intryck.
  • Om du ser bra ut känner du dig ofta bra också. Se till att du vet dagen innan vad du ska ha på dig så att du undviker sista-minuten-stressen.
  • Se till att du lägger allt annat än intervjun bakom dig när du går in för en intervju. Koncentrera dig på vad du är där för att göra.
  • Ta reda på om du förväntas ta med dig betyg eller arbetsintyg.
  • Stäng av din mobil och gå på toaletten innan intervjun. Du vill inte vara tvungen att avbryta en intervju mitt i.

Var metodisk

Sätt dig ner med ditt CV dagen innan intervjun och gör lite noteringar. Kolla igenom och fundera över vad du faktiskt har åstadkommit i yrkeslivet. Vad har du gjort, vad är dina framtidsdrömmar, vilka ambitioner har du? Skriv ner och förbered dig och förhör dig själv, prata högt även om det känns konstigt.

Försök att koppla ihop ditt CV med arbetsansökan, på det viset kan du klargöra för arbetsgivaren varför han ska anställa just dig.

Kom ihåg att en av de vanligaste intervjufrågorna är berätta lite om dig själv. Förbered ett kort och koncist svar på denna fråga, berätta inte ditt livs historia. Håll svaret på en professionell nivå och börja inte prata om personliga känslor eller familjerelationer. Undvik även ämnen som politik och religion, de hör inte hemma på en arbetsintervju. Intervjuare använder sig av denna fråga för att få en bättre bild av dina personliga kvalitéer, inte för att få reda på vad du åstadkommit, det ska de redan ha fått reda på i din CV.