Hur blir man överläkare?

Överläkare tar på sig ledande roller inom vårdbranschen. Genom utvecklingsarbete på sin avdelning har de ett stort inflytande på det dagliga arbetet och den kliniska verksamheten. Hur blir man överläkare och tar på sig denna viktiga roll? Du måste satsa flera år på utbildning och tjänstgöring innan du når denna position, men i slutändan får du en karriär med hög jobbsäkerhet och bra lönevillkor.

Vad är en överläkare?

Överläkare är en specialistläkare som också har ledningsansvar, till exempel för en avdelning. De har samma arbetsplatser som andra specialistläkare, till exempel vårdcentraler och sjukhus, där de arbetar inom och ansvarar för sin specialitet. Det finns över 60 specialiteter i Sverige. Några exempel är:

  • kardiologi
  • neurologi
  • psykiatri
  • ortopedi
  • geriatrik
  • akutsjukvård
  • kirurgi
  • infektionssjukdomar
  • barn- och ungdomsmedicin

Vad gör en överläkare?

En överläkare delar en del av arbetsuppgifterna som andra specialistläkare har, men tar också på sig ytterligare ansvar. I detta ingår ledning av annan personal och planering av verksamheten på arbetsplatsen. Forskning kan också vara en del av arbetet, särskilt om du arbetar på ett sjukhus som är anslutet till en akademisk institution.

Överläkare arbetsuppgifter:

  • kliniskt arbete med patienter
  • ronder, bakjour och beredskap
  • ansvar för ett område eller en avdelning
  • ledning och utveckling av verksamheten och andra läkare
  • handledning av läkarstudenter
  • samarbete med annan vårdpersonal, till exempel sjuksköterskor och apotekare
  • möten och konferenser
  • administrativa arbetsuppgifter, som diktering och journalanteckningar

Hur blir man överläkare?

Överläkare är inte en titel som du studerar till eller ansöker om, så kraven för ett jobb ser olika ut från tjänst till tjänst. Gemensamt för olika jobb är dock kravet att du måste vara utbildad specialistläkare.

Detta är stegen för att bli specialistläkare:

  1. Läkarutbildning: En läkarutbildning tar 6 år och består av en kombination av teoretiska studier och tjänstgöring och klinisk instruktion på ett sjukhus eller en vårdcentral. Du kan studera till läkare på sju universitet i Sverige. Om du läser en läkarutbildning inom ett annat EU/ESS-land kvalificerar du också för en svensk läkarlegitimation.
  2. Läkarlegitimation: När du är klar med din utbildning kan du söka om läkarlegitimation från Socialstyrelsen med ditt examensbevis.
  3. Specialistutbildning inom ett medicinskt område (ST): När du har din legitimation påbörjar du en specialisttjänstgöring (ST). Detta är en vidareutbildning som pågår i minst 5,5 år på heltid under handledning. Verksamhetschefen på din avdelning är ansvarig för att skapa ett individuellt utbildningsprogram för dig. När du är klar ansöker du om ett specialistkompetensbevis från Socialstyrelsen.

Dessa steg reflekterar utbildningsvägen som implementerades 2021 då läkare kan få en legitimation direkt efter läkarprogrammet. De som har en examen från den tidigare läkarutbildningen måste först utföra en AT-läkartjänstgöring på 18-21 månader.

Hur blir man överläkare efter en specialistutbildning?

Eftersom överläkare har en ledande roll inom vården krävs det vanligtvis en gedigen erfarenhet innan du kan ta på dig detta ansvar. Det är därför troligt att du kommer arbeta några år som specialist innan du kan få en tjänst som överläkare. Det hjälper om du utvecklar spetskompetens inom ett område i din specialitet.

Du kan också styrka din position på arbetsmarknaden genom att gradvis ta på dig mer ansvar på din arbetsplats, till exempel genom undervisning och handledning eller annat ledarskap. Personliga egenskaper och social kompetens värderas högt för denna tjänst.

Du bör till exempel vara empatisk, stresstålig, självständig och noggrann. Som överläkare bör du också ha en ledande personlighet, men samtidigt vara bra på att samarbeta med dina kollegor och lyssna på dina patienter. Det är möjligt att din potentiella arbetsgivare utvärderar om du är rätt person för jobbet med ett personlighetstest under rekryteringen.

Hur mycket tjänar en överläkare?

En specialistläkare tjänar i genomsnitt 79 200 kronor, enligt SCB Lönesök. SCB har inte statistik specifikt för en överläkare-lön, men genomsnittet kommer generellt ligga högre eftersom de har mer ansvar.

Överläkare har individuell lönesättning, men dina lönevillkor, till exempel för övertid och jourtid, kan påverkas av regleringar i fackförbundets kollektivavtal. Över 80 procent av Sveriges läkare är medlemmar i Sveriges läkarförbund.

Hur söker man jobb som överläkare?

När du har arbetslivserfarenhet som specialistläkare kan du söka till jobb som överläkare. Satsa på en välskriven jobbansökan som betonar din kompetens och lämplighet för att ta på dig mer ansvar. Du kan hitta råd om vad du bör lyfta fram i en jobbansökan, och vad du bör undvika, i Monsters CV-tips och tips för personliga brev.

Några av de mest efterfrågade områdena för jobb som överläkare är:

Hur blir man överläkare genom Monster?

Monster erbjuder flera kostnadsfria tjänster som kan underlätta ditt jobbsökande. Genom att skapa en profil på Monster får du möjlighet att ladda upp ditt CV, skicka ansökningar via Monster och göra ditt CV synligt för rekryterare. Du kan också få meddelanden när jobb postas så att du inte missar nya jobbmöjligheter.