Hur blir man mäklare?
Drömmer du om ett spännande yrke där du får träffa en mängd olika typer av människor och hjälpa dem hitta sitt framtida hem, samtidigt som du har möjligheten att påverka din lön? Då kan mäklare vara yrket för dig! Men hur blir man mäklare? Monster har svaret – det krävs rätt personlighet, utbildning, erfarenhet och insikt för att hjälpa människor att köpa, sälja och värdera sin drömbostad eller fastighet. Fortsätt läs för att ta reda på inte bara hur du blir mäklare, men framgångsrik inom mäklaryrket.
Vad är en mäklare?
Fastighetsmäklare är ett kvalificerat yrke inom försäljning som kräver teoretiska kunskaper inom alltifrån juridik, avtal, lagar och ekonomi. Att köpa eller sälja sin bostad är ett av de största besluten man kan ta och det är en mäklares jobb att finnas där vid alla steg i processen. En mäklare kan hjälpa både privatpersoner och företag att hitta eller sälja rätt bostad, fastighet eller tomt.
Vad gör en mäklare?
En fastighetsmäklares huvuduppgift är att förmedla försäljningar av objekt. Det kan vara till exempel vara villor, bostadsrättslägenheter, radhus, tomter, kommersiella byggnader, eller andra typer av fastigheter.
Eftersom en mäklare företräder både säljarens och köparens intressen så förväntas en framgångsrik mäklare att vara en expert inom olika områden och hantera flertalet uppgifter.
Vanliga arbetsuppgifter för en mäklare:
- Värdering av fastighet
- Tips och råd inför försäljning
- Förmedla kontakt mellan stylingfirma och säljare
- Fotografering av fastighet
- Objektbeskrivning
- Samla in uppgifter om bostaden
- Upprätta annonser och marknadsföringsmaterial
- Hålla i visningar
- Intresseanmälningar
- Hantera budgivning
- Förhandla villkor
- Upprätta dokument och kontraktsskrivning
- Deponering och utbetalning av handpenning
- Kontakt med banker, myndigheter och bostadsrättsföreningar
- Hjälpa till tillträde för köparen
- Dokumentera överlåtelsen och arkivera dokument
1. Värdering av fastighet
Mäklaren hjälper till med att värdera bostaden inför en försäljning, oftast genom ett hembesök för att ge säljaren en uppskattning av marknadsvärdet och listpris.
2. Tips och råd inför försäljning
Ge tips och råd på förbättringar av bostaden inför en försäljning då mäklaren ofta har koll på vad som är attraktivt på marknaden för ett högre marknadsvärde.
3. Förmedla kontakt mellan stylingfirma och säljare
Om bostaden behöver stylas så hjälper mäklaren till att förmedla kontakt mellan stylingfirma och säljaren.
4. Fotografering av fastighet
Mäklaren ordnar med fotografering av bostaden med en professionell fotograf.
5. Objektbeskrivning
Mäklaren skapar en objektbeskrivning som presenterar bostaden och kommer att användas i marknadsföringssyfte.
6. Samla in uppgifter om bostaden
Mäklaren är ansvarig för att samla in dokument och information om objektet. Det kan vara alltifrån månadsavgift till underhålls- och ekonomiska planer, årsredovisningar, stadgar, andelstal och information om bostadsrättsföreningen.
7. Upprätta annonser och marknadsföringsmaterial
Mäklaren skapar annonser och annat marknadsföringsmaterial, marknadsför objektet i digitala kanaler, tidningar, etc., samt skapar en tidsplan för försäljningens alla moment.
8. Hålla i visningar
Det är mäklarens uppgift att hålla i planerade visningar och extravisningar för eventuella spekulanter samt finnas på plats för att svara på frågor både under och efter visningar.
9. Intresseanmälningar
Mäklaren stämmer av intresse, följer upp och håller kontakt med spekulanter.
10. Hantera budgivning
Mäklaren sköter budgivningens alla moment mellan spekulanter och presenterar bud för säljaren.
11. Förhandla villkor
Mäklarens uppgift är att sköta förhandlingen av affärens villkor mellan säljaren och köparen vid försäljning. Det kan gälla till exempel pris, finansiering, besiktning och tillträdesdatum.
12. Upprätta dokument och kontraktsskrivning
Upprätta alla dokument som krävs samt genomföra kontraktsskrivningen.
13. Deponering och utbetalning av handpenning
Mäklaren tillhandahåller trygg deponering och hantering av handpenning (belopp som betalas i förskott).
14. Kontakt med banker, myndigheter och bostadsrättsföreningar
För att möjliggöra ekonomiska transaktioner mellan köpare och säljare så håller mäklaren kontakt med banker och eventuella myndigheter och bostadsrättsföreningar.
15. Hjälpa till med tillträde för köparen
Mäklaren upprättar handlingar och håller i tillträdet för köparen.
16. Dokumentera överlåtelsen och arkivera dokument
En mäklarens slutgiltiga uppgift är att dokumentera affären samt arkivera alla dokument rörande affären i ett säkert arkiv.
Hur blir man mäklare?
Att arbeta och lyckas som mäklare kräver mycket av dig som person, förutom att vara lyhörd inför andras åsikter och ha en positiv utstrålning bör du vara duktig på att:
- lyssna
- se behov
- vara en god människokännare
- inge trygghet
- inte vara rädd för att ställa frågor
- vara driven och motiverad
- vara nyfiken
- trivas med att påverka din egen lön
Vad krävs det för att bli mäklare?
Förutom rätt personlighet, driv och engagemang så krävs följande:
- Accepterad högskoleutbildning
- Krav på minst 10 veckors praktik genomförd under eller efter utbildning
- Mäklarlicens (fullständig registrering som fastighetsmäklare)
- En årlig avgift på 3 250 kr måste betalas av alla mäklare till Fastighetsmäklarinspektionen
- Arbetsgranskning av FMI
- Följa tydliga lagar och regler kring hur en mäklare ska utföra sitt arbete
- Ansvarsförsäkring
- Att du är pålitlig och ej har näringsförbud
Behörighet till mäklarutbildningen
För att bli fastighetsmäklare och ha rätt behörighet till utbildningen behöver du:
- grundläggande behörighet
- matematik 3b/3c
- samhällskunskap 1b/1a1+1a2
Och vilken linje ska man gå om man vill bli mäklare? De program som ger direkt behörighet är Naturvetenskapsprogrammet, Teknikprogrammet eller Ekonomiprogrammet inriktning Ekonomi.
Tänk även på att tidigare så krävdes det bara normala betyg för att komma in på mäklarutbildningen, men eftersom yrket har blivit väldigt attraktivt på senare år så har konkurrensen blivit stenhård. Intagningspoängen som krävs för mäklarutbildningen är idag i klass med flera av de tuffaste högskoleutbildningarna i landet. Själva utbildningen i sig är däremot väldigt rolig och intressant och långt ifrån den tuffaste om man jämför den med andra utbildningar med höga intagspoäng.
Mäklare utbildning
Utbildningen kan läsas som ett program (fastighetsmäklarprogrammet) som finns som två- eller treårigt högskoleprogram, genom fristående kurser enligt Fastighetsmäklarinspektionens (FMI) kravlista eller på distans.
För att utbilda dig till fastighetsmäklare behöver du teoretisk högskole- eller universitetsutbildning och 10 veckors praktik hos en registrerad fastighetsmäklare.
Utbildningen måste vara från ett universitet eller högskola med offentlig huvudman, alternativt från en enskild utbildningssamordnare som har tillstånd att utfärda examina i de aktuella ämnena. Utbildningen för att bli mäklare ska omfatta minst 120 högskolepoäng (hp) fördelade på följande kunskapsområden:
- fastighetsförmedling (minst 30 hp)
- civilrätt (minst 15 hp)
- fastighetsrätt (minst 15 hp)
- skatterätt (minst 7,5 hp)
- ekonomi (minst 15 hp)
- byggnadsteknik (minst 7,5 hp)
- fastighetsvärdering (minst 7,5 hp)
Du kanske har ställt dig själv frågan; hur blir man mäklare utan utbildning? Eftersom fastighetsmäklare är en skyddad titel och om man inte är registrerad mäklare så är det olagligt att förmedla bostäder och agera fastighetsmäklare.
Man kan däremot även studera till mäklare genom att gå som trainee eller jobba som mäklarassistent på en större mäklarbyrå. De hjälper då till med betalningen av utbildningen mot att du arbetar som mäklare ett visst antal år hos dem efter att du är klar med utbildningen.
Hur blir man mäklare efter fastighetsmäklarutbildningen?
Hur blir man mäklare egentligen och när kan man börja använda sig av titeln? – när du är klar med utbildningen så måste du skicka in en ansökan om registrering till FMI för att bli registrerad som fastighetsmäklare och få din mäklarlicens innan du kan börja jobba som mäklare. Ansökningsavgiften är 2,900 kr och för en komplett ansökan behöver du följande bilagor:
- förvaltarfrihetsbevis
- utbildningsbevis
- praktikintyg
- intyg om ansvarsförsäkring
Mäklare: lön
Hur mycket tjänar en mäklare egentligen? Kutym i branschen är att mäklarna arbetar på 100% provision, vilket innebär att de allra flesta mäklare jobbar helt utan någon fast lön och istället får en provisionsbaserad lön. Det betyder att en fastighetsmäklare-lön och hur mycket en mäklare tjänar beror på hur mycket de drar in till mäklarfirman. På grund av detta lönesystem är det viktigt att man trivs med att påverka sin egen lön.
Enligt SCB ligger medellönen för en fastighetsmäklare på 40 100 kr i månaden, men eftersom mäklare normalt får behålla ca 23–30% av alla intäkter de drar så finns det möjlighet att tjäna mycket mer om du är framgångsrik inom yrket.
Hur hittar man mäklar-jobb?
Nu har du svaret på frågan ”hur blir man mäklare?”, men hur hittar man ett jobb som mäklare? Se till att presentera dig själv i bästa möjliga dager med en vass och professionell ansökan. Börja med att organisera din jobbansökan och se till att ditt CV och personliga brev kompletterar varandra. Om du behöver hjälp på traven så kan Monster hjälpa dig att skapa ett effektivt CV som garanterat kommer att imponera på rekryteraren.
Oavsett vilken ort du vill jobba i så hittar du ditt framtida jobb som mäklare här eller i dessa städer:
Gör karriär som mäklare med Monster
Hur blir man mäklare på en mäklarbyrå nu när du checkat av utbildning, praktik, mäklarlicens och ett vasst CV? Svaret stavas nätverka. Genom att ladda upp ditt CV på Monster där över 14,000 företag aktivt letar efter kandidater så ökar du chanserna till att rekryterare får syn på din ansökan och kontaktar just dig när en passande tjänst dyker upp. Du kan också aktivt söka lediga jobb direkt via din profil och bli meddelad när nya jobb postas.