Hur blir man forskare?
Forskare utför studier som kan ha banbrytande resultat inom vetenskapen. De spelar ledande roller i att dra uppmärksamhet till sitt ämne och representera sin institution. Låter detta intressant och har du frågan ”Hur blir man forskare?” Vi har detaljerna om utbildningen och karriärvägen.
Vad är en forskare?
Forskare genomför vetenskapliga studier inom ett specialiserat område. De arbetar ofta inom akademin, men det finns också forskare på privata företag, organisationer och offentliga myndigheter. Forskare kan vara en jobbtitel, men också ett samlingsnamn på olika tjänster inom forskning.
Vad gör en forskare?
Forskare studerar ett specifikt område i detalj. Inom akademin är syftet ofta att belysa ett ämne, få svar på en fråga (hypotes) och publicera en studie med resultaten. På privata företag är syftet ofta att främja företaget, till exempel genom att utveckla ett nytt läkemedel. På offentliga myndigheter och organisationer kan forskning ha olika ändamål, beroende på arbetsplatsen.
Nyexaminerade forskare arbetar under en mer erfaren forskare, till exempel som forskningsassistent, medan seniora forskare kan leda en forskningsgrupp. Forskartjänster på en akademisk institution kombinerar ibland undervisning och forskning. Då ingår också mentorskap och handledarskap för doktorander.
Forskare arbetsuppgifter:
- initierar forskning och söker om anslag
- utför forskning och publicerar akademiska artiklar med resultaten
- följer nya utvecklingar inom forskning
- skriver synteser, rapporter och annan dokumentation
- deltar i och leder möten
- samarbetar med andra forskare
- deltar i och presenterar på konferenser
Hur blir man forskare?
Blivande forskare har ofta ett specifikt ämnesområde som intresserar dem och leder dem till en karriär inom forskning. Kunskaperna du behöver beror därför delvis på vad du kommer forska inom, men forskare bör i allmänhet vara nyfikna, analytiska, logiska och organiserade. Det är viktigt att kommunicera bra i tal och skrift, till exempel för att skriva akademiska artiklar och presentera forskningsresultat.
Forskarutbildning
För att bli forskare måste du först välja ett ämne att specialisera dig inom. Sedan studerar du detta ämne på universitetsnivå för att få en doktorsexamen (240 högskolepoäng) eller en licentiatexamen (120 högskolepoäng). Självständig forskning är en viktig del av utbildningen.
Det finns flera steg du kan ta för att öka dina chanser till att få en forskningstjänst efter din examen, förutom att göra bra ifrån dig på dina kurser, till exempel:
- nätverka med professorer och andra studenter på din institution
- gå på konferenser för att nätverka med personer utanför din institution
- publicera artiklar i välkända akademiska tidskrifter
- utveckla spetskompetens inom ett forskningsområde
Hur blir man forskare inom akademin?
Om du vill arbeta inom akademin finns det en traditionell karriärväg som ofta inkluderar flera av dessa tjänster:
- postdoktor, en tidsbegränsad forskningstjänst efter en doktorsexamen
- biträdande lektor, en tidsbegränsad tjänst med syftet att förbereda unga forskare för en lektorstjänst
- lektor, den näst högsta tjänsten som lärare på ett universitet som ofta inkluderar forskning
- professor, den högsta tjänsten som lärare på ett universitet som vanligtvis också inkluderar forskning
- senior forskare: en forskningsledare som är specialist inom sitt område
Hur blir man forskare på andra arbetsplatser?
Forskare inom den privata sektorn eller offentliga myndigheter börjar ofta sina karriärer som akademiker och söker jobb på andra arbetsplatser senare, men det finns tjänster för nyexaminerade forskare utanför akademin. Med mer erfarenhet kan du också arbeta som forskningsledare, forskningsspecialist, senior forskare eller forskningssamordnare.
Vad är en typisk forskare-lön?
Enligt SACO är en medellön för en forskare inom akademin 43 024 kronor. Löner kan dock variera mycket beroende på vart du är i karriären, till exempel är en medellön för en postdoktor 37 548 kronor och en professor 67 550 kronor. Fackförbunden har också inflytande över faktorer som påverkar löner på olika arbetsplatser.
Du kan hitta mer information om löner och andra arbetsvillkor i kollektivavtalen för vanliga fack för forskare:
- SULF är ett fack för lärare, forskare och doktorander inom högre utbildning
- SACO är ett fack för akademiker
Det finns också flera fack för akademiker inom ett specifikt område, till exempel Naturvetarna och Akademikerförbundet SSR för samhällsvetare.
Hur söker man till jobb som forskare?
Forskare kan avancera från studenter till forskartjänster på samma institution som de studerade, eller söka efter lediga jobb inom forskning efter utbildningen. När det är dags för dig att avancera inom din karriär kan du använda Monster för att söka efter lediga tjänster inom forskning.
Studera din jobbansökan med samma metodiska noggrannhet som du dedikerat till din forskning. Läs våra CV-tips och tips för personliga brev för idéer om vad du bör inkludera och undvika i din ansökan.
Detta är några av de mest populära städerna för jobb inom forskning:
Forska efter karriärmöjligheter på Monster
Hur blir man forskare på arbetsmarknaden? Börja din karriär genom att undersöka jobbmöjligheter på Monster. Sök efter jobb baserat på titel och område och skapa en profil på Monster för att lägga till ditt CV. Du kan sedan använda din profil för att skicka ansökningar direkt via Monster.