Guide till mentorskap: Så här hittar du en mentor
Är du osäker på vad ditt nästa steg i karriären bör vara, eller vilka steg du bör ta för en befordran? En personlig mentor kan hjälpa dig att hitta svar på dessa och andra karriärfrågor.
Mentorskap innebär fördelar både för mentorn och adepten, vilket är personen som har en mentor. Läs mer här om andra sätt en mentor kan hjälpa dig, och hur du väljer rätt person för denna viktiga roll.
Vad är mentorskap?
Konceptet innebär att en mer rutinerad yrkesperson har rollen som förebild och erbjuder sitt kunnande, tid, och inte minst, sitt nätverk för att stödja en mindre erfaren person i dennes karriär. Att vara mentor eller adept handlar om att föra en givande, utmanande, inspirerande och utvecklande dialog som för adepten framåt i karriären - och dessutom ha en positiv inverkan på bådas personliga utveckling. För adepten kan det erbjuda fördelar:
- introduktion till nya professionella kontakter
- bollplank för idéer
- rådgivning om utmaningar på jobbet
- tips för att utvecklas professionellt
- praktiska karriärråd, till exempel hur man bäst löneförhandlar
Mentorskap har dock ofta fördelar också för mentorn. Den största fördelen är ofta den positiva känslan som det innebär att hjälpa någon att utvecklas, men mentorskapet kan också hjälpa mentorn på ett mer direkt sätt. Att reflektera över tidigare karriärsteg och framgångar, och att ge strategiska tips, kan ge hen nya insikter för sin egen karriärutveckling. Mentorn kan också få tillgång till nya nätverk genom adepten, även om det inte är huvudsyftet.
Olika sorters mentorer:
- Personlig mentor är någon du möter individuellt med. Mentorn kan ha en annan adept men möter er i så fall inte samtidigt. Detta är den vanligaste formen av mentor.
- Gruppmentor är en mentor som möter flera personer samtidigt i grupp. Detta minskar den individuella uppmärksamheten hen kan ge dig, men i utbyte kan du lära dig av de andra adepternas frågor och erfarenheter.
- Omvänt mentorskap är en ovanligare form där du har mer erfarenhet i branschen än mentorn. Detta kan vara produktivt i specifika situationer, till exempel om du vill lära dig nya tekniker eller få nya perspektiv. Om du arbetar i företagets ledning eller på personalavdelningen kan det till exempel hjälpa dig förstå nya strategier för att rekrytera och motivera yngre generationer.
Hur hittar man en mentor?
Det finns olika sätt att hitta en personlig mentor.
Hur hittar man en informell mentor?
Ibland utvecklas ett mentorskap sig naturligt utan att mentorn och adaptern någonsin använder ordet ”mentor”. Detta kan till exempel ske när två personer på en arbetsplats samtalar under luncherna eller i fikarummet eller lär känna varandra när de arbetar med ett projekt. För att underlätta sådana möjligheter, nätverka regelbundet på ditt jobb.
En informell mentor kan också vara en personlig vän som har lång erfarenhet inom ditt karriärsområde. Du kan också fråga vänner och bekanta om de känner en lämplig mentor.
Om du redan har ett informellt mentorskap som fungerar för dig är det inte nödvändigt att fråga om hen vill bli din mentor. Om du däremot vill få ut mer av mentorskapet, till exempel mötas oftare eller utanför arbetsplatsen om ni är kollegor, kan det vara dags att ställa den frågan.
Hur hittar man en formell mentor?
För att hitta en formell mentor kan du till exempel:
- Gå genom en mentororganisation som matchar dig med en passande person.
- Gå med i ett mentorskapsprogram om din arbetsgivare har ett sådant.
- Fråga någon du känner och ser upp till om hen vill vara din mentor.
- Nätverka på arbetsplatsen eller på din fritid med syftet att hitta en lämplig mentor.
Hur hittar man en mentor på distans?
Om du arbetar på distans men vill hitta en personlig mentor på din arbetsplats, se om företaget har några möjligheter till nätverkande på nätet, till exempel möjligheter att posta inlägg och utbyta kommentarer, eller grupper för olika intressen som möts digitalt.
Du kan också fråga din chef om hen har några förslag, så länge du klargör vad du vill få ut av mentorskapet så att chefen inte tror att du vill byta jobb inom företaget eller inte är nöjd med feedbacken du får.
Egenskaperna som är viktiga för mentorer
Traditionella mentorer bör ha en gedigen yrkeslivserfarenhet. De har med fördel klättrat i karriären och kan ge råd om hur man kan förhandla om löneförhöjningar och att få en befordran.
Det finns fördelar och nackdelar med att välja en mentor som är i din bransch. Mentorer i din bransch kan givetvis ge dig yrkesspecifika råd och tillgång till ett relevant nätverk, men mentorer inom andra yrken kan ge dig nya perspektiv och idéer. Flera mentorer kan erbjuda olika perspektiv, men detta är inte alltid realistiskt då det är svårt att hitta bra mentorer.
Tänk på att inte alla erfarna ledare kommer vara bra mentorer. Som ofta handlar det om personliga egenskaper hos individen. Några egenskaper som är särskilt viktiga hos en bra mentor är att vara en god lyssnare, genuint intresserad av människor, ha en vilja att dela med sig av sina positiva och negativa erfarenheter samt ha förmågan att inspirera.
Kan min chef vara min mentor?
Bra chefer spelar alltid en viss roll i att hjälpa sina anställda utvecklas och inspireras, men detta är inte samma sak som att vara en mentor. Mentorn sätter fokusen på dig, medan chefer måste fokusera på företagets bästa. Rollen som adept, där du måste kunna vara öppen med dina utmaningar och framtidsplaner är inte heller helt förenligt med den som anställd.
Även om det går att också ha en chef som personlig mentor, och en del chefer spontant tar på sig sådana roller, finns det därför risker med sådana system.
Gränserna mellan de två rollerna kan bli oklara. Du kan till exempel bli för bekväm med att samtala med din chef och berätta saker som kan påverka hens bild av dina prestationer på jobbet negativt, till exempel om du känner dig omotiverad på jobbet. Din chef å andra sidan kan få svårt att separera de två rollerna som inte alltid är förenliga.
Å andra sidan kan chefsrollen göra både dig och din chef mindre villiga ta upp vissa diskussioner. Du kanske undviker att be om råd för hur du ska skriva en jobbansökan till ett nytt jobb. Din chef är mindre angelägen att introducera dig till nya jobbmöjligheter, eftersom hen har ett personligt intresse av att uppmuntra dig att behålla ditt jobb (förutsatt att du sköter det bra).
Om du däremot har en chef från ett tidigare jobb du tror skulle vara en bra mentor kan detta vara ett bättre val.
Hur fungerar ett mentorskap?
När du påbörjar ett formellt mentorskap, diskutera hur ofta ni kommer mötas, och vilka tidpunkter som passar bäst. En gång i månaden några månader framöver är ett vanligt schema. Eftersom du är den som kommer ha mest att vinna på mentorskapet, fråga mentorn när det passar bäst att mötas, även om ni givetvis måste hitta en tid som fungerar för er båda.
Tips inför möten med mentorn
Adepten är en drivande personen i mentorskapet. Detta betyder att du bör komma till varje möte med frågor att ställa. Du bör också ge din mentor en idé om vad du vill uppnå redan innan ert första officiella möte, så att hen kan komma förberedd. Det kan hjälpa om du berättar varför du valt just hen att bli mentor och varför hen är en förebild för dig.
Även om du bör komma till ett möte med en klar agenda och färdiga frågor, ta också lite tid på dig att lära känna din mentor om ni inte är välbekanta sedan tidigare. Att börja första mötet med några öppna frågor och ett par minuters småprat kan ge mentorskapet en mjukstart.
Det är hänsynsfullt att fråga din mentor hur mycket tid hen har när ni påbörjar ett möte, så att du kan respektera hens åtaganden.
Mentormöten fungerar bäst om ni två möts personligen, men det går också att utföra mötena på distans. Videosamtal är ett bättre alternativ än telefonsamtal eftersom forskning visar att ungefär 80% av kommunikation sker icke-verbalt via kroppsspråket. Undvik att utföra mötena på arbetsplatsen även under dina raster så att du kan prata fritt.
Att hålla kontakt med mentorn
Ta dig tid att tacka din mentor efter mötena och hålla kontakten mellan dem, till exempel genom att uppmärksamma födelsedagar, helgdagar och andra viktiga tidpunkter, så att mentorn också får utbyte av mentorskapet. Du kan också hålla mentorn uppdaterad om framgångar du nått på jobbet som resultat av era möten.
Alternativ till en mentor
En mentor är ett obetalt åtagande där mentorn erbjuder sin tid för adeptens skull, även om det också har fördelar för mentorn. Om du inte kan hitta en lämplig person, eller om du behöver någonting din nuvarande mentor inte kan hjälpa till med, överväg att i stället tala med en coach. En coach är en professionell vägledare som får betalt för sin roll men som kan möta några av behoven en mentor kan.
Att anställda en coach privat kan vara dyrt, men många fackförbund erbjuder kostnadsfria samtal. Det är inte heller helt ovanligt coaching ingår som en jobbförmån på arbetsplatsen, men du bör vara medveten om att de inte är bundna av lagstadgad tystnadsplikt som till exempel en psykolog är.
Du kan också ta reda på vad det finns för möjligheter till kompetensutveckling inom och utanför din arbetsplats. Detta kan hjälpa dig att utvecklas på jobbet och att nätverka, men kan inte möta alla behov som en mentor kan göra.
Monster kan vara din virtuella mentor
Monster kan vara din tillfälliga mentor i karriären medan du söker efter ett mentorskap som täcker alla dina behov. Efter att du skapar en profil på vår hemsida kan du få våra karriärråd i din inbox regelbundet, med tips både för jobbsökande och på arbetsplatsen. Vi har också ett nätverk av 14 000 företag som söker efter kandidater i vår databas. Lägg till ditt CV så att vi kan hjälpa dig knyta nya kontakter.