Coronakrisen: Har du en plan b för din karriär?

Av Linn Arledal

I dessa tider kan det vara svårt att tänka på vad du skulle göra om du förlorar jobbet, blir korttidspermitterad, varslad eller om något annat oväntat händer. Det är därför inte dumt att åtminstone fundera ett varv på vad du kan göra innan problemen uppstår. Då är det mycket enklare landa på fötterna.

1. Se till att ditt CV är uppdaterat

Var det längesen du kikade på ditt CV? Är dina absolut senaste erfarenheter med? Väcker ditt CV rätt känslor? Följ tipsen på den här sidan, så har du material redo om och när du behöver söka nytt jobb. Då är halva (och kanske den jobbigaste och mest tidskrävande) delen av ansökningsförfarandet redan gjort. Skönt!

Glöm inte att ladda upp ditt färdiga och uppdaterade CV här.

2. Uppdatera dina olika sociala profiler, inte minst LinkedIn

Se till att du har passande nyckelord för dina kompetenser och erfarenheter, rekommendationer från tidigare kollegor, samt skrivit en kort summering av dina drivkrafter och ambitioner. Ju fylligare presentation, desto lättare är det för rekryterare och arbetsgivare att bilda en uppfattning om vem du är och vad du går för.

Tips: Googla ditt namn! Uppdatera snabbt där det krävs. Se den här artikeln om att göra en digital check på ditt personliga varumärke.

3. Fundera på anställningsform, bransch och roll

Kan det vara så att du halkade in på ett bananskal i den roll och bransch du är i idag? Skulle du kunna tänka dig att jobba på projektbasis, säsongsbaserat eller som konsult? Finns det andra branscher än den du jobbar i idag som skulle kunna passa dig? Eller andra roller och tjänster som du verkligen skulle frodas i om du fick chansen? Rådfråga vänner och kollegor om vad de tror att du skulle passa att jobba som. Du kanske får tips om någon spännande möjlighet att utforska.

4. Nätverka!

Glöm såklart inte att ständigt nätverka, mestadels digitalt i dessa dagar. Håll kontakten med tidigare kollegor och chefer, samarbetspartners eller kanske en person du träffat på en frukostföreläsning. Finns det grupper i sociala medier som intresserar dig? Eller framgångsrika personer inom yrket eller branschen att följa och inspireras av? Ta några timmar och vidga dina digitala vyer.

Engagera dig digitalt i frågeställningar, företag, branscher och nyckelpersoner som lockar dig. Våga kommentera, tagga personer du tror skulle gilla innehållet och dela vidare inlägg som du tycker är intressanta.

Vi står många inför tuffa tider, men du behöver inte vara passiv. Försök istället vara proaktiv och se lösningarna redan innan problemen eventuellt uppstår. Sist men inte minst: Var redo innan något händer och slipa på några argument varför just du är grym på det du gör.