Skriv ett grymt bra personligt brev

Skriv ett grymt bra personligt brev

Be någon du litar på läsa ditt personliga brev, gärna högt!

Ett bra personligt brev är viktigt när du söker jobb. Det kan hjälpa potentiella arbetsgivare att snabbt få en bra bild av vem du är och vad som motiverar dig. Ett välformulerat personligt brev kommer i bästa fall att:

  • visa ditt intresse för tjänsten och företaget,
  • belysa dina unika egenskaper och din personlighet,
  • och lyfta fram annan intressant information om dig om inte passar att skriva i CV:t.

Gör ett positivt intryck snabbt

Ditt personliga brev behöver fånga läsaren redan i de första meningarna. Men hur då? Några regler finns egentligen inte, men försök att tänka på följande:

  • Kom till poängen så fort som möjligt - undvik onödig information.
  • Var originell, klyschor som ”många bollar i luften” har arbetsgivaren läst tusen gånger förr och imponerar inte. 
  • Skriv ingenting som är irrelevant för det aktuella jobbet.
  • Försök att anpassa tonen i brevet efter det aktuella företaget. Söker du jobb på en juristfirma kan det vara bra att hålla en ganska stram ton, medan en ansökan till ett jobb på ett familjeföretag kan vara lite mer åt det personliga hållet. Inte så svårt att förstå kanske.

Skapa en bra känsla i brevet

Det är bra om texten kan framkalla känslor. Lyckas du med det så är chansen stor att din ansökan blir ihågkommen. Börja med att ta reda på namnet på den som kommer att läsa ditt personliga brev. Ring till företaget eller kolla hemsidan. Ha hen i bakhuvudet när du skriver ditt personliga brev. 

Visa också att du är insatt i företaget och branschen de verkar i. Briljera med att du har följt med i det senaste som har hänt på den aktuella marknaden. Referera till en artikel där företaget nämnts eller berätta om du har någon personlig koppling till företaget eller branschen. Att du förstår bolagets affärsidé och värderingar är också en viktig del att belysa.

Inspiration till det personliga brevet

Behöver du snegla lite på någon annans personliga brev? Våga fråga vänner och kollegor om du får läsa deras tidigare personliga brev, inte minst om ni jobbar med liknande saker. Berätta att det inte handlar om att du ska kopiera det hen har skrivit, utan snarare att du vill få inspiration till ditt brev. Lite smicker skadar inte!

Titta också på hur det aktuella företaget har skrivit sin annons, vilken terminologi och ton de använder sig av. Ofta letar rekryterare och arbetsgivare efter nyckelord, så se till att du har fått med samma i brevet om det stämmer överens med dig och din kompetens. Det kan också vara bra att i brevet referera till de delar av ditt CV som du anser bör få lite extra uppmärksamhet. På så vis minskar risken för att någon viktig del av ditt CV går obemärkt förbi.

Avsluta alltid med att inbjuda läsaren att kontakta dig. En enkel fras som ”jag ser fram emot att höra från er” tyder på att du förväntar dig ett gensvar och kan få läsaren att känna någon form av skyldighet att göra det. Även om det är ett negativt svar är det skönt att få respons,då känns det inte som att du skickar ut ansökningar i tomma intet.

Och till sist:

Jobba igenom texten flera gånger och be någon du litar på läsa den, gärna högt. 

När du är nöjd är det viktigt att du släpper eventuell prestige och skickar iväg den! 

Du får inga jobb om du inte får iväg ansökan, det är det viktigaste.

Se mallar och inspiration för personliga brev här.