Intervjufrågor förskollärare: Tips inför anställningsintervjun

Intervjufrågor förskollärare: Tips inför anställningsintervjun

Här får du användbara tips inför anställningsintervju för en förskollärartjänst. Vi tar bland annat upp vilka frågor som kan tänkas dyka upp och tipsar om förberedelser som förbättrar dina möjligheter att få jobbet.

Efter att du skickat in din ansökan till tjänsten som förskollärare har du äntligen fått svaret du längtat efter, de vill att du ska komma på intervju. Nu gäller det att under ett personligt möte visa att du lever upp till den bild som du förmedlat i din ansökan, och gärna mer därtill.

Läs på om förskolan

Lägg lite tid på detektivarbete, ta reda på så mycket du kan om förskolan som söker personal. Ett bra och effektivt sätt är att leta rätt på deras hemsida och se efter om de har konton i sociala medier. 

  • Vilken pedagogisk inriktning har den? 
  • Hur stora är barngrupperna? 
  • Hur länge har förskolan varit verksam?

Läs igenom din ansökan

Anledningen till att du blivit kallad på intervju är din ansökan, därför är det bra att noga gå igenom den igen. Om det finns något som är oklart är chansen stor att de under anställningsintervjun kommer ställa frågor om det. Räkna också med att de kommer att ställa fördjupande frågor om utbildningar, erfarenheter och annat som du tagit upp i ditt CV och ditt personliga brev. 

Utveckla din ansökan

Det personliga mötet är ett utmärkt tillfälle att utveckla och fördjupa de delar av din ansökan som är mest relevanta för den tjänst du söker. Förutom att berätta varför du vill arbeta som förskollärare och varför du valt att söka anställning just hos dem är det också bra att berätta lite om dig själv. Även om en anställningsintervju är ett professionellt möte spelar din personlighet också in, i synnerhet när du jobbar med barn.

Framtid

Din bakgrund och dina meriter är inte det enda som är intressant för en potentiell arbetsgivare. Även dina framtidsplaner viktiga, de yrkesmässiga såväl som de personliga. Våga lyfta fram saker som du ser skulle kunna förbättra verksamheten, det visar arbetsgivaren att du är intresserad och engagerad. 

Låtsas vara intervjuaren

Tänk dig in i arbetsgivarens situation och hur du själv skulle tänka inför ett möte med den som sökt tjänsten. Som sökande fokuserar man ofta på vad de vill eller inte vill höra, men det är också viktigt att tänka längre än så. Hur kan du utveckla dina svar på standardfrågorna så att arbetsgivaren särskiljer dig från andra sökande och inser att du är rätt person för tjänsten? 

Våga ställa frågor

Samtidigt som det är du som blivit kallad till intervju är det absolut inte olämpligt att du ställer frågor under mötet med förskolan, tvärtom. Du har säkert stött på saker du undrar över när du gjorde din research innan ni träffas. Ett tips är då att se till att vara så påläst att du inte ställer de mest uppenbara frågorna, som i regel finns besvarade på hemsidor och i annat informationsmaterial. 

Löneanspråk

Någon gång under samtalet, ofta i slutet, brukar frågan om lön dyka upp. Var beredd på det och stäm av med lämpliga branschorganisationer, fackföreningar och förbund innan. De har bra underlag och tabeller att utgå ifrån, som även arbetsgivaren har koll på och förhåller sig till. Du kan också använda Monsters egen lönecheck. Monster kan också hjälpa dig att räkna ut lönen efter skatt

 


Se till att vara väl förberedd inför din kommande arbetsintervju eller sök ditt nästa jobb som förskollärare på Monster!