5 karriärsrisker du aldrig ska ta

Att ta risker är bra - så länge det är de rätta

Av Monster Contributor

Har du någon gång varit sugen på att förhandla upp din lön genom att hitta på ett bättre jobberbjudande inför din chef? Om ja, så rekommenderar karriärcoachen Alex Simon dig att snabbt tänka om.

“En av mina kunder började hos mig efter att han fått sparken”, säger Simon. ”Han hade försökt att löneförhandla genom att berätta för sin chef att han fått ett bra jobberbjudande från en konkurrent. Ett erbjudande han tänkte tacka ja till om chefen inte kunde matcha lönen i fråga. Problemet var bara att han hade hittat på erbjudandet, något hans chef fick reda på när han ringde upp konkurrenten. Det slutande med att min kund fick sparken”.

”För att växa och utvecklas i din karriär kommer du behöva ta några risker. Du behöver bara se till att det är rätt typ av risker”, säger Tom Cooper, chef på BrightHill Group. En del människor kan vara så oroliga över att de inte tar några risker att det slutar med att de tar helt fel. ”De allra flesta tar inga risker medvetet, utan snarare av misstag. Det är att lära sig att ta välgenomtänkta och medvetna risker, och dessutom vara okej med att det blir fel ibland, som hjälper dig att växa”.

”Att ljuga för att få en löneförhöjning är till exempel en risk som aldrig är värd att ta”, säger Simon. Så innan du planerar dina nästa steg i karriären, ha riskerna du aldrig ska ta i åtanke.

Att ge upp för fort

Ge dig själv lite tid innan du kastar in handduken – även om du vantrivs och inte kommer överens med din chef. För samtidigt som det naturligtvis är bra att börja leta efter nya jobb, så kommer det inte att ge bra resultat så länge du inte vet vad som passar dig och din karriär. Se över vad du en gång i tiden gillade med ditt jobb och vilka andra aspekter du tycker om i din karriär, och låt det leda dig vidare i ditt jobbsökande.

Att riskera ditt rykte

Om du står framför ett viktigt val i din karriär, se över vilka de faktiska riskerna är. För alla risker eller chanser väger naturligtvis inte lika tungt. När det kommer till några jobbrelaterade relationer t.ex. är detta något som med stor sannolikhet snabbt kommer att glömmas bort. ”Att riskera din integritet eller ditt rykte inom branschen kan däremot vara direkt skadligt för din karriär”, säger coachen Dennis J. O’Neill.

O’Neill nämner ett exempel med en 47-årig HR-chef som hade en affär med sin assistent. ”Hon var också gift, men ville avsluta sitt förhållande. Det hela slutade med att hon avslutade både förhållandet och sin chefs HR-karriär, då hon stämde företaget för sexuella trakasserier. Sedan stod han där; snart 50 år, skild och med den svåra utmaningen att börja om från början inom en annan bransch. Man kan minst sagt säga att han ångrade sig”, säger O’Neill.

Att ta chanser nära pensionen

Ju tidigare du är i din karriär, ju säkrare är det att ta risker. O’Neill liknar det med en aktieportfölj – riskerna höjs ju äldre du blir. Större risker som att jobba utomlands, grunda ett startup eller drastiskt byta karriär kan bli riktigt kostsamt för äldre arbetstagare i fall det inte skulle fungera då förmodligen kommer att påverka pensionen.

Att söka “framgång”

Livscoachen Adrienne Masler säger att en av de största riskerna människor brukar ta är att oroa sig för framgång och misslyckanden, då det hindrar de från att se sin karriärsbana klart. ”Att tro att du misslyckats kan få dig att skämmas och känna dig misslyckad, vilket ofta leder till att du inte lär dig något av den erfarenheten. Att istället bara tro på din egen framgång gör att du hela tiden måste bevisa din kunskap och kompetens för dig själv och din omgivning”, säger Masler. ”Det är viktigt att du ser din karriär som ett hav av möjligheter – möjligheter att ta vara på och lära av”.