Fem karriärrelaterade frågor att ställa dig själv

Sugen på att ta nästa steg i karriären under 2017? Börja då med att utvärdera de gångna 12 månaderna först.

Fem karriärrelaterade frågor att ställa dig själv
Ett år har gått, och ett nytt har inletts. Och med nyår hör ofta någon form av nystart till. För även om du inte är en av de som tror eller använder dig av nyårslöften, är det fortfarande av fördel att lägga upp en mental plan för året du har framför dig. Men innan du börjar smida idéer om hur du ska ta din karriär till nästa nivå behöver du skapa dig en tydlig bild av hur din situation ser ut i dagsläget. Gör en typ av jobbutvärdering: var finns det möjligheter att växa och vilka steg kan du ta med din nuvarande kunskap? ”Att gå igenom det gånga året hjälper dig att fokusera och anpassa dina tillvägagångssätt”, säger karriärcoachen Juliet Murphy. 
 
Vi har listat fem frågor att ställa dig själv inför utvärderingen av de senaste 12 jobbmånaderna – och året du har framför dig. 

Vilka karriärmål har jag klarat?
Satte du upp några mål för dig själv förra året? Bra jobbat! Det viktigaste med mål inte alltid huruvida du klarat dem eller inte, utan hur du har jobbat mot dem. Har du hållit i ett projekt som gett dig mer synlighet i din roll? Blev du erbjuden den befordran du hoppats på? Eller blev jobbet mer en rutin där du inte riktigt kom framåt? 

Skriv en lista över dina prestationer, stor som små – från att få lönförhöjning till att uppdatera ditt CV. ”Man blir motiverad av att se vad åstadkommit eller börjat jobba på”, säger grundaren av coachingfirman Forward Caroline Stokes. 

För oavsett vad du uppnått är det viktigaste att du gjort framsteg och inte bara trampat runt i samma spår.   

Har jag fördjupat mina kunskaper?
Ett tecken att mäta din professionella utveckling på är att jämföra din kompetens i början och slutet av året. ”Tänk på vad du gjort under året för att lära och utveckla dig mer i karriären”, säger Jessica Hernandez, chef på Great Resumes Fast. 

Har du deltagit i olika konferenser, tagit onlinekurser, fått ett nytt certifikat eller hållit dig uppdaterad med branschtrender? Allt detta är sådant som hjälper dig att utveckla dina kunskaper. 

”Känner du dig osäker på vilka områden du förbättrats inom kan du be din chef om feedback”, tipsar Murphy. ”Din chef kan ge dig feedback utifrån ett annat perspektiv”. 

Om jag fick ändra en jobbrelaterad sak från året som gått, vilken skulle det vara? 
Ingenting du skulle gjort annorlunda under året som gått? Grattis! Men är du realistisk och tänker efter finns det förmodligen någonting – ett misstag eller en möjlighet du missat – som du önskar att du hanterat annorlunda. 

”Att erkänna misstag eller saker man ångrar är det första steget i att inte upprepa dem. Nästa steg är att göra små förändringar för att inte hamna i samma situation igen”, säger Stokes. Om du missat en spännande möjlighet, hur kan du förbereda dig för nästa erbjudande? Och har du gjort ett misstag, bör du komma underfund med hur du inte ska upprepa det. 

“När du vet vad du velat göra annorlunda förra året, vet du vad du ska fokusera att ändra på under kommande år”, säger Hernandez. 

Har jag trivts på jobbet?
Om svaret är ja – gå djupare och ta reda på vad det är som gör dig nöjd. Drivs du av ditt jobb? Är det kollegorna? Utmaningarna? 

“Ha dina trivselfaktorer i åtanke och låt dem driva dig framåt i karriären”, säger Murphy. ”Du kommer aldrig kunna vara nöjd med precis allt på jobbet, men se till att de komponenter som gör dig glad alltid finns i din arbetsmiljö – nu och på framtida arbetsplatser”. 

Om svaret istället är nej måste du ta reda på vad som gör att du inte trivs och om det finns möjlighet till förändring under året. ”Tänk på att det är du som har makten till att göra en förändring”, säger Murphy. ”När du tagit reda på anledningen till att du inte trivs är det dags att tänka ut vad som behöver ändras – och framförallt hur”, fortsätter hon. Detta kan förstås också innebära att du ska söka dig vidare någon annanstans. 
 
Vad vill jag uppnå i karriären under det kommande året, och hur?
Det finns egentligen ingen anledning till att summera det gångna året om du inte tar tag i nödvändiga förändringar. Avsluta därför din årssammanfattning med en plan för det nya året. 

Hernandez föreslår att du ska skriva ner tre till fyra mål och bryta ner dem i månads- och veckovisa mål. ”Du kommer se hur du utvecklas och växer varje gång du är klar med ett mål och på så sätt också bli mer motiverad”, tipsar hon. 

När du sedan skrivit ner dina mål är det dags att diskutera dem med rätt personer - din chef, din familj, din partner – och skriva ihop en plan. Det är dags att ta dig tid till att ta reda på vad som gör dig lycklig. 

Om din nuvarande arbetsgivare inte kan hjälpa dig vidare finns det definitivt andra företag som letar efter någon som du!