Dags för ett karriärbyte? 7 steg som leder dig dit
Saknar du entusiasm för ditt yrke? Då kan det vara dags för ett karriärbyte. Det kan kännas nervöst att byta bransch, vare sig du är ny eller har lång arbetslivserfarenhet, men att trivas på jobbet är en viktig del av personlig tillfredställelse. Genom att hitta ett yrke som passar dig bättre kan du höja din livskvalitet och prestera bättre på jobbet.
Vi har listat sju stegen du bör ta om du vill byta bransch.
7 steg för ett lyckat karriärbyte
- Välj en ny karriär
- Bekanta dig med kraven för yrket
- Sluta ditt jobb på rätt sätt
- Sök till rätt utbildning
- Praktisera eller nätverka
- Uppdatera din jobbansökan
- Sök jobb
Steg #1: Välj en ny karriär
Det första steget är att välja en ny karriär. Har du redan gjort det? Sakta i backarna. Se till att du tänkt igenom beslutet noga och övervägt inte bara de vanligaste faktorerna som utbildning, arbetsuppgifter och lön, men också arbetsvillkor, arbetsklimat och framtidsutsikter. Du kan också prata med vänner eller bekanta inom yrket eller läsa personliga intervjuer för att lära dig mer om vad du kan förvänta dig.
Känner du att du vill byta bransch men vet inte vad du vill göra? Då kan du få vägledning av karriärrådgivare eller personliga tester som avgör vad för sorts yrken du är lämpad för. Det kan också hjälpa att göra en lista på vad du är missnöjd över (och vad du gillar) med ditt nuvarande jobb för att ha en bättre förståelse för vad du letar efter. Sist men inte minst, kom ihåg att många framgångsrika karriärer drivs av passion. Om du kan hitta ett yrke som knyts an till dina intresseområden är du på god väg.
Steg #2: Bekanta dig med kraven för yrket
När du bestämt dig för vad du vill specialisera dig inom bör du lära dig om kraven för yrket. Du kan börja med generella yrkesbeskrivningar och specifika jobbannonser, men det kan också hjälpa att prata med dina kontakter i branschen för mer detaljerad information, till exempel om det är standard att praktisera eller skapa en portfolio, om du bör ha körkort eller lära dig ett nytt språk.
Steg #3: Sluta ditt jobb på rätt sätt
Även om du är ivrig att lämna din bransch och börja din nya karriär, se till att du inte bränner några broar. Om du ska säga upp dig på ett nuvarande jobb, gör det på rätt sätt, genom att lämna en skriftlig ansökan, följa din uppsägningstid och att undvika dessa misstag. Förutom att det är trevligt beteende att sluta på ett professionellt sätt är det också möjligt att tidigare kontakter kan hjälpa dig i din nya karriär eller genom att vara referenser.
Steg #4: Sök till rätt utbildning
Det är aldrig för sent att börja studera igen, även om du inte alltid har rätt till studiemedel. Om utbildning är ett önskemål men inte ett krav för ditt karriärbyte kan du försöka få jobb utan att studera först. Behöver du en examen har du olika alternativ, beroende på vad du vill specialisera dig inom, till exempel yrkeshögskola, högskola, universitet eller ett yrkesprogram på gymnasienivå.
Om du vill söka studiemedel och är under 51 år bör du vara medveten om dessa regler (efter 51 sker en nedtrappning, och om du är över 60 kan du inte få studiemedel):
- Eftergymnasial utbildning: Du har rätt till sammanlagt 240 veckor studiemedel för eftergymnasial utbildning, vilket motsvarar ungefär sex år på heltid. Detta inkluderar studiemedel du fått tidigare.
- Gymnasieutbildning: Om du saknar treårig gymnasieutbildning (eller motsvarande) har du rätt till 120 veckor.
- Ny gymnasieutbildning: Om du redan har en treårig gymnasieutbildning har du rätt till max 80 veckor.
- Det spelar ingen roll om du inte söker lån utan bara får bidrag. Veckorna räknas fortfarande som använda.
Steg #5: Praktisera eller nätverka
Under din studietid bör du undersöka din nya bransch för att lära dig mer om hur du bäst går till väga för att knyta kontakter. Är det standard att praktisera under utbildningstiden eller efter att du är klar? Vill du arbeta i en akademisk bransch där det är viktigt att nätverka med dina professorer?
Du bör också hålla god kontakt med tidigare arbetsgivare och kan använda dem som referenser senare. När du närmar dig slutet av din studietid, berätta för ditt nätverk att du letar efter ett nytt jobb så de kan kontakta dig om nya möjligheter dyker upp.
Steg #6: Uppdatera din jobbansökan
Nästa steg i ditt karriärbyte är att uppdatera din ansökan. Fundera på vilka arbetsuppgifter och erfarenheter från dina tidigare anställningar som är mest relevanta för ditt nuvarande jobb. När du byter karriär är det extra viktigt att nämna mjuka kunskaper som är relevanta för din nya bransch i din jobbansökan. Likaså kan du prioritera referenser som är relevanta för jobbet du söker till, även om du också bör överväga hur länge sedan du jobbade där och var du gjorde bäst ifrån dig.
Steg #7: Sök jobb på Monster
Det sista steget i ett karriärbyte är att söka jobb i din nya bransch. På Monster kan du söka på jobbannonser baserat på din ort eller ditt yrke, så att du lättare kan hitta tjänster som är relevanta för dig. Du kan också ansöka direkt från många jobbannonser och lägga upp ditt CV så att rekryterare kan hitta dig. Börja med att skapa en profil. Genom att använda Monster till ett mer effektivt jobbsökande är du på god väg till att starta ditt nya liv.