Ditt personliga varumärke
Har du någon gång provat att ”googla” dig själv? Om inte, kan det vara bra att göra det för att få en bild över hur ditt ”offentliga jag” eller personliga varumärke ser ut för utomstående, exempelvis kollegor, arbetsgivare eller potentiella arbetsgivare.
Utbredningen av sociala medier har gjort att det personliga varumärket har blivit allt viktigare samt ett mer vedertaget begrepp. Det är heller inte ovanligt att arbetsgivare googlar en aktuell kandidat för att få en komplett bild av honom eller henne.
När man jobbar med sitt personliga varumärke är en professionell profil något som alla kan ha nytta av, oavsett bransch och position. Det är dock extra viktigt om du har ett jobb där du står i rampljuset, till exempel på en offentlig myndighet. Du kan på så sätt bygga upp ditt personliga varumärke för att nå ut till kollegor inom din bransch. Att ha en professionell profil betyder också att rekryterare och headhunters kan hitta dig och erbjuda dig möjligheter och förslag utan att du ständigt behöver förklara vem du är och vad du gör.
Bygga en professionell profil
När du bygger din professionella profil är det bra att använda både traditionella och nya metoder. Offentliga framträdanden, artiklar i magasin och dagspress samt personliga möten bör kompletteras med bloggande och nätverkande online för att vara säker på att du når ut så brett som möjligt.
Det första du måste bestämma dig för är ditt budskap. Vad gör dig unik och kommer att få dig att stå ut i mängden? Vill du exempelvis bli sedd som en innovatör kan du prata om den utveckling som kommer att definiera framtiden inom din bransch.
Oavsett vad du bestämmer dig för, var noga med att ditt budskap och din profil är konsekvent genom alla kanaler du väljer att synas i. Ta tillvara på varje möjlighet du får för att berätta om dig själv. Det kan till exempel handla om branschevent som du tror att du kan vara med att bidra på, hör dig för och se om du kan få tid att prata. Det kan handla om så lite som fem minuters taltid, ju kändare du blir desto längre tid kommer du att få för att dela med dig av dina åsikter och syn på din sak.
Allteftersom din erfarenhet utvecklas kommer du att ha nya saker att prata om. Uppdatera din profil varje månad så att de som läser om dig alltid får rätt information.
Följ upp alla kontakter som görs, även om det inte är något som du är intresserad av just nu. En del av din professionella profil bör baseras kring att bygga ett rykte som någon som är lättillgänglig, inte någon som ignorerar andra.
Oavsett om du är marknadsförare eller busschaufför, banktjänsteman eller jobbar med välgörenhet kan du alltid göra dig ett namn genom att göra något som är annorlunda, humoristiskt eller banbrytande. Eller så kan du helt enkelt bli riktigt framgångsrik och låta ditt rykte hinna ikapp dig!
Framgångsrikt nätverkande
Om du inte nätverkar online ännu är det första steget att skapa en profil. Låt det ta tid och var noga när du gör det. Uppmärksamma dina professionella kunskaper istället för dina privata intressen. Självklart ska profilen också vara välskriven och inte innehålla några stavfel eller slarv.
På de flesta nätverkssajter har användarna möjligheten att rekommendera varandra. Exempelvis är det i Monsters applikation för nätverkande – BeKnownTM – väldigt lätt att fråga efter och ge rekommendationer, tveka därför inte att be dina kontakter att ge dig beröm för dina professionella framgångar.
Ditt nätverk är endast så bra som personerna i det – så se till att ditt är fullproppat med jobbkontakter (och gärna hjälpsamma sådana). Börjar du från grunden kan du starta med att bjuda in vänner och kollegor att gå med i ditt nätverk. Sedan går du över till att titta på deras nätverk för att se om du kan dra någon nytta av att känna dem.
Eftersom rekryterare besöker professionella, och även privata, nätverkssajter för att hitta nya kandidater, är det bra om du är noga med att din profil inte innehåller något som sätter dig i dålig dager. Sekretessinställningar kan hjälpa dig en bit på vägen men säkrast är att eliminera innehåll som kan tänkas se tvivelaktigt ut för potentiella arbetsgivare.
När du har hittat ett jobb kan det vara frestande att försumma ditt nätverk, men det är väl värt att vårda det. Dina nätverk är inte bara verktyg för jobbsökande, de är en ovärderlig källa till information, branschtrender och karriärrådgivning som gör dig bättre informerad om vad som händer inom din bransch. På vissa jobb kommer du också regelbundet använda ditt nätverk till att förhandla avtal och kommunicera med myndigheter, till exempel om du arbetar som samhällsplanerare.
Eftersom det är ditt personliga varumärke kommer allt du gör spela roll. Gränsen mellan privat och offentligt har suddats ut alltmer och att använda sociala medier kan mycket väl gynna din karriär men du bör även vara medveten om att de nya kanalerna även kan komma att missgynna den. Fundera en extra gång innan du lägger upp saker i dina nätverk; är det relevant och intressant för mitt nätverk eller kommer det att uppfattas som spam? Att bli blockerad i någons nyhetsflöde kommer inte att gynna dig. Negativa kommentarer om din nuvarande arbetsgivare eller annan information som obehöriga inte har något att göra med är heller ingen bra idé.
Söker du jobb inom mediebranschen kan det faktum att du har en blogg göra skillnaden i ditt jobbsökande – givetvis beroende på vad det är för slags blogg du har. En seriös blogg som visar din kreativa sida eller förmåga att kommunicera kan mycket väl öppna upp ögonen på rätt människor.
En annan fördel med sociala medier är även att det inte handlar om en enkelriktad kommunikation. Interaktiva medier gör att du har möjlighet att nå ut till företag och de till dig på ett personligare sätt. Du har även möjlighet att få respons på dina inlägg från ditt nätverk.