Att leva som digital nomad: utforska världen utan att förlora din svenska lön

Önskar du att du kunde resa till olika länder och spendera tid att bekanta dig med olika kulturer på plats, men känner dig förhindrad av praktiska faktorer som ekonomi och jobb? Det finns en lösning. Som digital nomad kan du jobba på distans utomlands, medan du tjänar en svensk inkomst.

Läs mer här om hur du kan få visum och hur du arbetar på distans.

Vad är nomader?

Nomader är en term för människor som inte har en fast hemort, utan i stället regelbundet flyttar till olika områden, ofta av ekonomiska, praktiska, sociala eller politiska skäl. I människans historia var en nomadisk livsstil typisk innan människor började med jordbruk runt 12,000 år sedan.

Digitala nomader är en relativt ny term som beskriver människor som arbetar på distans under en längre tid medan reser. De har vanligtvis inte en fast bostad utan bor till exempel på vandrarhem, hotell eller i husvagn. De är ofta anställda av sitt hemland. Även om termen nomad vanligtvis beskriver en permanent livsstil, används digitala nomader ofta för människor som tillfälligt lever som nomader och planerar att återvända till sina hemländer.

Hur blir man digital nomad?

Nomadlivet behöver inte vara dyrt eller komplicerat. Om du har möjlighet att hyra ut din nuvarande bostad och pausa vissa av dina månadskostnader så kan det till och med bli billigare än att bo i Sverige.

Det första steget när du bestämt dig för att åka är att välja länderna du vill resa till. En bra startpunkt är att undersöka immigrationsreglerna för destinationen.

Att välja destination som digital nomad

Inom EU

Om du är svensk medborgare har du rätt att bo inom alla Schengenländer under tre månaders tid (så kallad tidsbegränsad uppehållsrätt). Du kan sedan söka om en förlängd uppehållsrätt så länge du kan visa att du har en inkomst du kan försörja dig på, samt sjukförsäkring.

Utanför EU

Reglerna varierar från land till land, men flera länder har visum för digitala nomader. Detta är några exempel:

  • Bermuda erbjuder ettårsvisum om du har regelbunden inkomst och inga prickar hos polisen.
  • Dubai erbjuder visum för de som tjänar minst 40,000 kr i månaden och har en reseförsäkring som gäller i landet.
  • Mauritius erbjuder ettårsvisum om du har en anställning eller frilansar och har en reseförsäkring.

Andra faktorer att överväga

Förutom visum och lagar, är det flera andra faktorer som du bör överväga när du väljer din destination, till exempel:

  • Tidsskillnader: Vill din arbetsplats att du arbetar digitalt under samma arbetstider som andra anställda, till exempel för att vara tillgänglig via chatt, email, telefon eller för virtuella möten?
  • Digital säkerhet: Vissa företag kan begränsa vilket arbete du kan utföra från andra länder. Konsultera din chef eller din IT-avdelning för mer information.
  • Tekniska krav: Att vandra uppför Machu Picchu under tiden som digital nomad låter som en dröm… men kan stanna vid en dröm eftersom det inte finns trådlöst Internet där. Lokala SIM-kort eller uppkoppling via ditt svenska mobilabonnemang kan möjligtvis lösa denna situation.
  • Internetcensur: Vissa länder begränsar vilken information och vilka hemsidor som du kan nå inifrån landet.
  • Sjukförsäkring: Du bör teckna en privat sjukförsäkring för att täcka oväntade kostnader under din restid.
  • Levnadskostnader: Pengarna kommer räcka längre om du väljer ett land med låga levnadskostnader. Detta är extra viktigt att jämföra som digital nomad, då du vanligtvis tjänar en svensk lön, till skillnad från om du arbetar utomlands för ett lokalt företag.
  • Skatteregler: Att resa i ett land med låga levnadskostnader för att sedan åka på en skattesmäll med dubbel taxering är inte en rolig överraskning. Läs mer om skatteregler på Skatteverkets hemsida.

Hitta ett jobb som accepterar distansarbete utomlands

Även om värdlandet ger dig tillstånd, kan du också behöva din arbetsgivares skriftliga tillstånd för att arbeta utomlands, om det inte uttryckligen är tillåtet i ditt kontrakt. Men hur tar man upp sådana planer med arbetsgivaren? Fokusera på vad det kommer tillföra företaget, till exempel hur du kommer lära dig nya språk, utveckla förståelse för kulturella skillnader och lära dig att arbeta självständigt.

Om du är på arbetsmarknaden som jobbsökande, kan du söka efter företag som tillåter dig att arbeta på distans. Arbetsgivare som har krav på hybrida modeller, där du bör befinna dig på plats några dagar i veckan, är mindre sannolika att göra undantag just för dig. Några faktorer som kan tillåta distansarbete även om det inte står i annonsen:

  • Jobb där du arbetar främst via datorn, till exempel som administratör, matematiker, tecknare, korrekturläsare eller aktuarie
  • Jobb som innebär lite kundkontakt och lite samarbete med kollegor.
  • Jobb där du inte behöver tung eller dyr utrustning för att utföra ditt jobb.
  • Jobb där du inte behöver ringa många samtal (tidzoner, telefonkostnader och tekniska begränsningar kan orsaka problem).
  • Jobb där du har tidigare erfarenhet och inte behöva lära dig på jobbet.
  • Jobb där du inte har personalansvar (om du ska styra över en personalgrupp som arbetar på kontoret är det osannolikt att du kan arbeta på distans).
  • Arbetsplatser på små orter har mindre val när det gäller att hitta rätt personal, och kan vara mer öppna för en medarbetare som inte bor på platsen.

Detta är några exempel på svenska företag som tillåter distansarbete:

Tips för att jobba digitalt

Om du har lite tur och mycket driv så ordnar jobbet och visumet sig, men se till att du läser om livet som nomad innan du åker i väg. Detta är några tips för att hjälpa dig bli redo:

Regelbundna arbetstider kan hjälpa arbetskamrater och chefer veta när de kan nå dig, och öka produktivitet och motivation.

  • Regelbundna arbetstider behöver dock inte vara 8–5, särskilt eftersom du förmodligen kommer vara i en annan tidzon. Fundera över när du är mest produktiv och anpassa ditt schema om du har den möjligheten.
  • Backa regelbundet upp dina filer så att du inte förlorar allt ditt arbete om din dator skulle bli stulen eller gå sönder.
  • Överväg co-living: Här bor du tillsammans med andra digitala nomader (vanligtvis i ett eget rum) på en anläggning som ofta har extra service som till exempel gemensamma utrymmen och aktiviteter.
  • Överväg co-working: Här kan du hyra kontorsutrymme men inte boende, vilket kan vara extra lockande på destinationer där levnadskostnaderna är låga och du har mer pengar över i plånboken.
  • Det finns också gruppresor för digitala nomader där du kan resa från destination till destination med andra i samma situation.

Monster har globala kontakter

Monster förstår behovet att vara global–vi har kontor i över 50 länder, och internationella hemsidor och platsbanker. Vi kan hjälpa dig hitta ett jobb som digital nomad för en svensk eller utländsk arbetsgivare. Börja med att skapa en profil så att du kan söka direkt till jobb via Monster.