Fem punkter: detta får ditt CV att verka oprofessionellt
Vi vet, precis som du, att du är bra. Kompetens? Ja. Erfarenhet? Massor. Och just det, du är ju dessutom duktig på att hantera människor! Du är proffsig – så pass att många rekryterare gärna hade bokat in en intervju med dig och erbjudit dig ett jobb.
Så, vad är problemet? Varför får du inte de där samtalen där någon ber dig att komma in på en intervju?
Det kan vara så enkelt att din ansökan är problemet. För tyvärr kan de minsta av saker nedgradera ditt CV från ett ”ja” till ett ”kanske” till ett ”helt ärligt?!”. Den goda nyheten? Att de flesta misstagen är lätta att undvika.
Vi har pratat med rekryterare och karriärcoacher för att ta reda på hur de ser på ansökningarna de får in – och vad som direkt får de att säga ”nej”.
Konstiga e-postadresser
Använder du fortfarande Coolguy87 eller Megadeth_rulez93? Då är det hög tid att byta, åtminstone när det kommer till jobbrelaterad kommunikation. Din professionella e-mailadress ska endast innehålla ditt för- och efternamn, och eventuellt någon siffra om det krävs.
”Jag ryser när jag ser e-mailadresser som surferman86 eller jacksmom12”, säger Rahul D. Yodh från Link Legal Search Group. “Det ger intrycket av att du helt enkelt är för lat för att bry dig om din professionella image. Och lathet är inte en egenskap jag letar efter hos kandidater”.
Alla typer av stavfel
När vi ändå är inne på lathet… vad tror du att skriva “job” istället för “jobb” ger för intryck hos en rekryterare?
Stavfel kan förstöra hela intrycket av en i övrigt bra ansökan, vilket är synd – genom att dubbelkolla stavingen en extra gång är det ett misstag som går att undvika. För att vara på den säkra sidan kan det även vara bra låta någon du litar på att läsa igenom ansökan. Kom ihåg att fel i kommateringen och grammatiken också räknas.
“När konkurrensen om jobb är så stor kan ett stavfel eller två tyvärr vara avgörande. För så tidigt i processen är det det enda vi som rekryterare har att gå på”, säger karriärcoachen Maria Katrien Heslin. ”Stavfel kan få dig att verka slarvig eller oengagerad”.
Konstiga försök till att verka unik
Att sticka ut är bra, men det är viktigt att göra det på rätt sätt. “Vi vill att jobbsökande ska vara unika, autentiska och ärliga”, säger grundaren av Lawternatives Cheryl Rich Heisler. ”Men vi vill samtidigt att de ska vara unika inom branschens normer. Stick därför inte ut så mycket att en arbetsgivare börjar undra om du kommer att passa in”.
Att sticka ut är alltså bra, så länge du gör det på ett sätt som passar den aktuella arbetsgivaren. Om du är osäker på vad det kan innebär är det bättre att hålla det simpelt och skippa iögonfallande försök som att använda olika färger, konstiga typsnitt eller bilder i överflöd.
Avsaknad av relevant information
Meningen med din ansökan är att ge rekryteraren en snabb – men ändå detaljerad – översikt av dig och vad du har att erbjuda. Det innebär att du behöver gå ifrån de uppenbara ”Jag har jobbat här och gjorde det där”. Visa resultat (rekryterare älskar siffror) och prestationer, särskilt de som är relevanta för tjänsten du söker. Till exempel: om du söker ett jobb som inköpare kan du enkelt visa rekryteraren med siffror hur du mycket du lyckades hålla nere kostnader eller hur många leverantörer du jobbade med.
“Rekryterare letar efter personer som är drivna och får saker gjorda”, säger projektledaren och rekryteraren Kelly Braden. ”Visa oss exempel på där du haft framgång”.
För mycket text
Ditt CV ska alltid vara städat, lättläst och tilltalande. Det viktigaste att tänka på? Att låta det vara luftigt. Du vill inte skicka iväg något som liknar en tegelvägg av text som man knappt orkar börja läsa.
”Många CV:n är bara ord efter ord, utan att egentligen säga så mycket”, berättar rekryteraren Colin Macintosh. Dessutom ska det vara rent, koncist och relevant för jobbet du söker.
Med andra ord – ha utrymme mellan raderna, dela upp texten i paragrafer och försök inte att trycka ihop all text genom att använda textstorlek 9.