De 3 största misstagen vid en löneförhandling
Bli inte nervös när en konversation går över till kompensation
Att prata om pengar är sällan enkelt och att prata om pengar när det kommer till jobbsökande är inget undantag. Många blir nervösa så fort samtalet börjar handla om kompensation och är direkt obekväma med att prata om sin förväntade lön och förmåner. Men att inte våga ta diskussionen och få fram det du vill kan komma att kosta dig tusentals kronor under din karriär. Vi har listat de tre vanligaste misstagen när det kommer till löneförhandling – och tips kring hur du undviker dem.
Misstag 1: Att ta allt personligt
Samtidigt som det är viktigt att veta värdet av dig och den kunskap du kan bidra med, får du inte glömma att din lön trotsallt bara är en siffra. ”Människor hänger ofta upp sig på en magisk siffra de föreställt sig och tar i samband med det löneförhandlingen personligt. Basera inte förhandlingen på dina känslor”, säger Mark Jaffe, VD på Wyatt & Jaffe.
Han rekommenderar istället att du ska sluta tänka på din lön som en statussymbol och snarare se det som en summa som betalar dina räkningar. Om lönen är mycket lägre än vad du föreställt dig, fråga om extra förmåner, aktieandelar eller bonus för att komma närmare summan du tänkt dig från början.
Misstag 2: Att be om en skriftlig bekräftelse
Känns det som att du ställer stora krav på din arbetsgivare om du ber dem att bekräfta det ni kommit överens om skriftligt? Eller som att du inte litar på dem? Gör inte det. Detta är ett viktigt steg i förhandlingsprocessen då det visar att ni menar det ni diskuterat. ”Ett skriftligt erbjudande och överenskommelse ger hela förhandlingen en mer formell prägel, någonting som är nödvändigt”, säger Jaffe.
Be om att få det du erbjudits i skriftlig form och att du ska tänka över det i en dag eller två. Ta dig tid till att tänka över ditt erbjudande – som arbetsgivare har man förståelse för det.
Misstag 3: Att acceptera det första erbjudandet – eller att inte förhandla alls
Många blir så nervösa när det kommer till lönesamtal att de gör en av följande två saker: de förhandlar inte alls, eller de accepterar det första erbjudandet utan att tänka efter. ”Du måste vara lite som en pokerspelare”, säger Jaffe. ”Gör research innan och säkerställ att de erbjuder en branschenlig lön. Tänk också på att det finns tre eller fyra komponenter till alla erbjudandanden – lön, bonus (om det finns), förmåner och potentiella aktieandelar. Se på erbjudandet både lång- och kortsiktigt.”
Var ärlig om din nuvarande lön om en potentiell arbetsgivare frågar under rekryteringsprocessen. Runda inte uppåt eller få det att låta mer än vad det faktiskt är.
“Det är en sak som är viktig att tänka på under förhandlingsprocessen och det är att bara ge motbud en gång”, säger Jaffe. ”Du kan möta erbjudandet med ”jag accepterar gärna ert erbjudande om ni adderar detta”. Få dem att förstå att det inte kommer bli en utdragen process. Om de erbjuder X, du möter med Y, de säger att Y är omöjligt men att Z kan fungera – då är det ja eller nej som gäller”.
De allra flesta arbetsgivarna förväntar sig en diskussion om lönen. Om du som jobbsökare vet vilka misstag du ska försöka att undvika kommer du med stor sannolikhet att bli mer bekväm i situationen och se till att du får det bästa möjliga erbjudandet.