De 7 dödssynderna för en nyanställd

Grattis, jobbet är ditt! Nu är den svåraste tiden förbi, eller hur? Inte riktigt. För de första veckorna på ditt nya jobb är nästintill avgörande för din framtid där – och då särskilt hur du beter dig i den nya arbetsmiljön.

Så om du är ny på jobbet, se då till att undvika dessa karriärsynder:

1. Att ignorera företagskulturen

“Vi frågade 250 chefer om vad de ansåg vara den största utmaningen i att börja på ett nytt jobb – och fyra av tio sa att det var att acklimatisera sig till den nya företagskulturen”, berättar Donna Farrugia, exekutiv chef på CreativeGroup.com. Hur social ska du egentligen vara? Föredrar kollegorna ett telefonsamtal, e-mail eller att ni ses och pratar om jobbrelaterade ämnen? Finskor eller sneakers? Det finns många aspekter av företagskulturen som lätt glöms bort och därför är det en fördel att verkligen observera. ”Kom in en halvtimme tidigare och stanna lite längre för att kunna skapa dig en bild av dina kollegors beteende: när de hämtar kaffe, var de äter lunch och hur de packar ihop för dagen”, fortsätter Farrugia.

2. Att vara arrogant

"En del företag kan, i hoppet om att få en nyanställd att känna sig välkommen och behövd, behandla dem som en räddare i nöden”, säger Sue Edwards, ledarskapscoach på Development by Design. “Detta kan resultera i att den nyanställda då skaffar sig en attityd som att denne redan vet allt och att saker ska göras på deras sätt – eftersom de ju är så fantastiska”. Lyssna och lär istället och ta dig tid till att förstå företaget och hur de jobbar.

3. Att vara för blyg

Motsatsen till arrogans är till viss del blyghet. Sitter du bara ihopsjunken framför ditt skrivbord är detta nämligen precis vad du kan framstå som. Försök istället att bygga relationer redan från dag ett. ”Prioritera att prata med dina kollegor och lära dig vad de gör och hur det kommer att påverka ditt arbete”, säger Edwards. ”Detta är också ett bra sätt att lära sig mer om kulturen på”.

4. Att inte klargöra vad som förväntas av dig

Det är svårt att leverera när du inte riktigt vet vad som förväntas av dig. Boka därför in ett möte med din närmsta chef och prata om dina ansvarsområden. Vad ska prioriteras? Hur ska du informera om olika uppdateringar? Hur kommer dina prestationer att mätas?

5. Att aldrig erkänna misstag

Alla gör misstag och som nyanställd gör du ofta flera. Ett misstag du däremot aldrig ska göra är inte erkänna dem i hopp om att ingen kommer märka. Ta istället på dig ansvaret, ta lärdom av det som gått fel, korrigera och gå vidare.

6. Att vilja förändra allt

Att implementera förändringar innan du förstår varför saker ser ut och fungerar som de gör är inte rätt väg att gå. Var istället öppen och villig att lära. Se till att du förstår alla processer och procedurer innan du föreslår ändringar du ser som nödvändiga. På så sätt kan du även motivera dina förslag bättre.

7. Att inte be om feedback

Du behöver inte vänta sex månader eller ett år på att be om feedback kring hur din chef tycker att det går. Fråga istället efter ett kort möte efter en eller två månader så att du vet om du är på rätt väg. Där kan ni diskutera vad du har gjort bra, om det skett några misstag och hur du ska fortsätta.

Att börja på ett nytt jobb är sällan enkelt och vet du med dig att du är skyldig till en eller flera av synderna ovan, ta lärdom av detta och gör det till en fördel istället – innan det är försent. ”Kom ihåg att ingen känner dig första dagen på ett nytt jobb”, säger Farrugia. ”Du vill såklart göra intryck, men se till att du blir ihågkommen av rätt anledning”.