Fem anledningar till varför du är rädd för att byta jobb

Det finns (nästan) alltid ett bättre jobb därute – så länge du vågar ta steget och byta. Känns det läskigt? Så här kommer du över din oro.

Fem anledningar till varför du är rädd för att byta jobb
För många känns frasen ”ett nytt jobb” spännande. Spännande för att det innebär nya utmaningar, att lära känna nya människor och vidareutveckling. Men hur härlig förändring än anses vara, känns den ibland lika skrämmande. 

Många av oss är rädda för förändring men det är viktigt att våga utmana oss själva – särskilt när det kommer till att byta jobb. För känner du att du har svårt att ta tag i ditt jobbsökande kan det bero på någonting så enkelt som bekvämlighet. Och bekvämlighet är ingenting du borde låta stå i vägen för din karriärutveckling. 

”Den genomsnittliga människan spenderar runt en tredjedel av sitt liv på jobbet”, säger karriärcoachen Kelsey Bye. ”Det är väldigt mycket tid att slösa på att känna sig otillräcklig, underbetald och underskattad”. 

Vi har därför listat fem vanliga anledningar till varför du inte riktigt vågar byta jobb och hur du ska möta dina rädslor. 
 
Du är rädd för att lämna din nuvarande arbetsgivare i sticket
Men vad ska de göra utan mig? är en fråga karriärcoachen Julie Vessel ofta får höra. ”För riktigt lojala personer är tanken på att svika sin arbetsgivare eller lämna de i sticket riktigt jobbig”. 

Lojalitet gentemot sin arbetsgivare är beundransvärt, men hur ser det ut med lojaliteten gentemot din egen karriär? ”Du måste själv se efter dina intressen och karriärutveckling”, säger Vessel. 

Så möter du din rädsla: ”Ge allt till det absoluta slutet av din anställning”, tipsar Vessel. ”På så sätt lämnar du som personen som hela tiden gjorde sitt bästa och inte som personen som gav upp”. 
 
Du är rädd för att tappa din identitet
Karriärcoachen Leila Hock menar att många oroar sig för att byta arbetsplats då det nuvarande jobbet blivit en del av deras identitet.  

”Vi tar ofta skydd bakom vår titel, företaget vi jobbar på eller branschen vi tillhör och låter detta definiera vår självkänsla”, säger Hock. ”När så är fallet är det ganska naturligt att ett jobbyte känns som ett väldigt stort steg”.   

Så möter du din rädsla: Författaren och karriärcoachen Caroline Beaton tipsar om att försöka lära känna dig själv lite bättre innan du tar steget och byter jobb. ”Är du medveten om dina styrkor och hur du kan och vill bidra inom en organisation blir det lättare att ta rätt beslut”, säger hon.

Öva på att definiera dig själv som person och inte baserat på ditt jobb. ”Vi människor är komplexa, med personlighetsdrag och intressen som stäcker sig långt bortom det vi presterar på jobbet”. 

Du är rädd för att du inte kommer gilla ditt nya jobb 
Gräset är inte alltid grönare på andra sidan, eller? ”Jag har träffat alldeles för många som stannat kvar på en arbetsplats de inte trivs på i ren rädsla för att ett nytt jobb kommer vara ännu värre”, säger Vessel. 
 
”När saker och ting på jobbet inte är optimala antar vi ofta att det bara är så: övertimmar, dåligt ledarskap, krävande kunder”, säger Vessel. ”Men du är skyldig dig själv att göra någonting åt en situation du inte trivs i och leta efter någonting bättre”.

Så möter du din rädsla: Många av oss tycker faktiskt om våra jobb och trivs jättebra. Kom därför över din rädsla och bekvämlighet genom att göra research. Gå på informativa intervjuer, läs på om olika förmåner, mingla på branschevents och träffa nya människor. I det här fallet saknar din oro med största sannolikhet befogenhet. 

Du är rädd för att du inte är tillräckligt bra
Förklarar du alla dina framgångar med tur och kämpar samtidigt mot en konstant rädsla för att misslyckas? Du är inte ensam – även den smartaste och mest kompetenta kan ramla ner i ett svart hål av tvivel då och då. 

”Dessa tvivel drabbar oss alla, både privat och i jobbet”, säger karriärcoachen Cathey Stamps. 
 
Så möter du din rädsla: Ett enkelt sätt att komma över ditt självtvivel är att noggrant läsa igenom jobbeskrivningen för ditt ideal jobb. Kika efter vilka arbetsuppgifter rollen innefattar och vilka erfarenheter som efterfrågas. Fråga sedan dig själv: vad av detta gör jag på mitt nuvarande jobb? Vad behöver jag utveckla och lära mig mer av? 

”Ta tid till att lära dig från ditt förflutna – vad har fungerat bra respektive dåligt?” säger Stamps. ”Med en ärlig genomgång av det du åstadkommit är det lättare att se vad du faktiskt är duktig på och inom vilka områden du kan utvecklas mer”. 
 
Du avskyr att vara “den nya” 
Det är bekvämt på jobbet. Du har din rutin, dina vänner och du vet var man får tag på det bästa kaffet.  Att lämna den tryggheten bakom sig och börja om på ruta ett igen på en ny arbetsplats och med nya kollegor kan kännas jobbigt – eller till om med läskigt. 

Så möter du din rädsla: “Det ovissa eller nya kan absolut kännas oroande, men det är sällan så farligt som vi tror”, säger Bye. 

Ett sätt att komma över din avsky för att vara den nya på jobbet är att pusha dig själv mot att träffa nya människor, prova nya saker eller intressen. Ju mer du övar på att vara ”den nya” i olika situationer, ju mer bekväm kommer du bli – och därigenom säkrare i ditt jobbsökande.