Ge din karriär ett lyft med ett CV på engelska

Ge din karriär ett lyft med ett CV på engelska

Jobba internationellt?

Det är ju givet: vi svenskar är uppskattade på den internationella arbetsmarknaden, mycket på grund av våra kunskaper i det engelska språket. Men för att lyckas övertyga om att du är rätt person för ett jobb utanför Sveriges gränser krävs det mer än en Google Translate-version av ditt CV.

Det finns nämligen små (men ack så viktiga) skillnader du bör ha i åtanke när du utformar ett engelskt CV, engelska: resume. Våra tips kan du även använda för att landa en internationell tjänst i Sverige.

Detta ska du inte ha med i ditt CV på engelska

Det kan verka som småsaker som knappast kan ha någon större inverkan på hur en arbetsgivare uppfattar ditt CV, men det spelar faktiskt roll. Det finns särskilt några punkter som du med fördel bör undvika när kommer till engelskspråkiga länder som exempelvis USA, Kanada eller Storbritannien.

 • Undvik att inkludera personlig information som ålder, civilstatus, utseende, religion eller sexuell läggning. Dessa faktorer får dessutom inte en arbetsgivare väga in när de väljer en kandidat.
 • Undvik att bifoga ett foto i ansökan. Detta gäller dock inte ansökningar inom nöjesbranschen där porträttfoton ofta efterfrågas.
 • Undvik att skriva ett för långt CV. Begränsa ditt CV till max 2 A4-sidor – undersökningar visar att rekryterare spenderar i snitt 31 sekunder per CV för att scanna av det efter relevant erfarenhet och kompetens.

Intressanta länkar för dig som söker jobb utomlands:

Använd rätt nyckelord

Först och främst så är det viktigt att förstå hur företag hanterar och utvärderar inkomna ansökningar. Den dystra sanningen är att många CV:n aldrig blir lästa. Arbetsgivare tar istället hjälp av olika smarta rekryteringssystem. Ansökningarna sorteras och graderas automatiskt, baserat på nyckelord. Därför är det viktigt att noga läsa igenom annonsen för att lyfta de kunskaper och erfarenheter som arbetsgivaren faktiskt letar efter – genom att använda rätt nyckelord.

Ett enkelt sätt att börja på är att leta upp några tjänster du tycker är intressanta och skulle vilja söka. Läs igenom beskrivningen noga, välj ut några av de mest använda fraserna och ord. Försök sedan på ett relevant vis skriva in dem i ditt CV. Undvik att göra som Joey i Vänner gör, när han byter ut ord mot synonymer i rekommendationsbrevet (https://youtu.be/LcM4zWiikKQ?t=101). Då blir det bara rappakalja.

Saker att ha med i ditt CV på engelska

 1. I början av ditt CV, efter din kontaktinformation med namn, adress, telefon och e-postadress, bör du personifiera genom att inkludera dina karriärmål (objectives) och även professionella styrkor som får dig att sticka ut från mängden.
 2. Sedan kan du skriva din arbetslivserfarenhet i omvänd kronologisk ordning och därefter din utbildning. Varje erfarenhet sammanfattas på ett par rader, gärna med punktlistor som visar dina resultat och inte bara arbetsuppgifter eller kurser.
 3. Kom ihåg att dina kvalifikationer och tidigare arbetsgivare kanske inte omedelbart känns igen av en utländsk arbetsgivare, så tänk noga på hur du kan översätta och förklara din erfarenhet så att din potentiella arbetsgivare förstår dessa i deras kontextuella förståelse.
 4. Inkludera gärna detaljer gällande språkkunskaper, volontärarbete, relevanta professionella kvalifikationer och medlemskap i föreningar samt personliga intressen. Med tanke på den tunga betoningen på teknisk kompetens i många internationella sektorer kan det också vara värt att lista datakunskaper såsom applikationer, program och språk, kolla upp den engelska terminologin innan du skriver.
 5. Dessutom bör du inte underskatta vikten av ett personligt brev när du söker jobb utomlands (https://www.monster.com/career-advice/cover-letter-resume). Medan ett CV listar information i punktform ger det personliga brevet (https://www.monster.se/karriarradgivning/artikel/grymt-personligt-brev) en möjlighet att lyfta fram de mjuka värden som inte tas upp i CV:t.
  Det är också i det personliga brevet som du kan ange relevant personlig information såsom arbetstillstånd, körkort, tillgänglighet samt anledningen till att varför man är intresserad av just det företaget.
 1. Självklart bör du kontrollera både CV och brev innan du skickar in din ansökan, så att du undviker syftningsfel, stavfel eller liknande. Inte så viktigt? Tänk om – slarvfel och otydligheter kan vara det som gör att arbetsgivare inte går vidare med just din ansökan.

Förutom platsannonser, kan Monsters cirka 60 lokala webbplatser runt om i världen erbjuda CV-mallar anpassade efter exempelvis bransch. De ger också, i likhet med den svenska sajten, praktiska tips om att söka jobb utomlands, förbereda sig inför intervjuer (https://www.monster.com/career-advice/article/100-potential-interview-questions) och mycket mer.