Skip to main content

CV på engelska - när du ska söka jobb utomlands

CV på engelska - när du ska söka jobb utomlands

Vi svenskar och våra engelska kunskaper är ofta uppskattade på den internationella arbetsmarknaden. Men för att lyckas imponera och övertyga om att du är rätt personer för ett jobb utanför Sveriges gränser krävs det mer än en direktöversättning av ditt CV.

För det finns små, men viktiga, skillnader vi bör ha i åtanke när vi utformar ett CV på engelska. Så, vad behöver du tänka på? Vi har svaren.

Det ska du inte ha med i ditt CV på engelska

Det kan verka som småsaker som knappast kan ha någon större inverkan på hur en arbetsgivare uppfattar ditt CV, men det spelar roll. Ibland stor roll. Det finns särskilt några punkter som du med fördel bör undvika när kommer till engelskspråkiga länder som exempelvis USA, Kanada eller Storbritannien;

 • Att inkludera personlig information som ålder, civilstatus, utseende, religion eller sexuell läggning i sitt CV. Dessa faktorer får dessutom inte en arbetsgivare väga in när de väljer kandidat.
 • Att bifoga ett foto till sin ansökan. Förståeligt nog gäller detta inte ansökningar inom nöjesbranschen där porträttfoton ingår i ansökan.
 • Ett för långt CV. Vanligtvis rekommenderas jobbsökande att begränsa sitt CV till max 2 A4-sidor – undersökningar visar att rekryterare spenderar i snitt 30 sekunder per CV för att scanna av det efter relevant erfarenhet och kompetens.

Intressanta länkar för dig som söker jobb utomlands:

Anpassa ditt CV på engelska med rätt nyckelord

Mot bakgrund av den nuvarande situationen på arbetsmarknaden är det viktigt att förstå hur företag hanterar och utvärderar inkomna ansökningar:

Den dystra sanningen är tyvärr att många CV:n aldrig blir lästa av potentiella arbetsgivare. Med ibland så många som tusentals sökande per tjänst, hinner många rekryterare inte att gå igenom alla de ansökningar som landar i inkorgen. Resultatet av detta är att genomgången av stora antal ansökningar inte sker manuellt, utan sorteras och graderas på ett automatiserat sätt i olika rekryteringssystem.

När sorteringen görs digital baserat på nyckelord är det viktigt att använda rätt ord och att noga läsa igenom jobbannonsen för att framhäva de kunskaper och erfarenheter som arbetsgivaren faktiskt letar efter.

Ett enkelt sätt att börja på är att leta upp några jobbannonser du tycker är intressanta och skulle vilja ansöka till. Läs igenom jobbeskrivningen noga, välj ut några av de mest använda fraserna och ord och försök sedan att på ett relevant vis skriva in dem i ditt CV.

Saker att ha med i ditt CV på engelska

 1. I början av ditt CV, efter din kontaktinformation som namn, adress, telefon och mejladress, är det bra om du gör det personligt genom att inkludera dina karriärmål (objectives) och även professionell styrka som hjälper dig att sticka ut från mängden.
 2. Efter detta kan du skriva din arbetslivserfarenhet i omvänd kronologisk ordning och därefter din utbildning. Varje erfarenhet sammanfattas på ett par rader.
 3. Kom ihåg att dina kvalifikationer och tidigare arbetsgivare kanske inte omedelbart känns igen av en utländsk arbetsgivare, så tänk noga på hur du kan översätta och förklara din erfarenhet så att din potentiella arbetsgivare förstår.
 4. Inkludera gärna detaljer gällande språkkunskaper, volontärarbete, relevanta professionella kvalifikationer och medlemskap i föreningar samt personliga intressen. Med tanke på den tunga betoningen på teknisk kompetens i många sektorer kan det också vara till hjälp att lista datakunskaper såsom applikationer, program och språk.
 5. Dessutom bör vikten av ett personligt brev inte underskattas när du söker jobb utomlands. Medan ett CV listar information i punktform ger det personliga brevet en möjlighet att lyfta fram de mjuka värden som inte tas upp i CV:t.
  Det är också i det personliga brevet som den sökande kan ange relevant personlig information såsom arbetstillstånd, körkort, tillgänglighet samt anledningen till att varför man är intresserad av just det företaget.
 1. Självklart bör du kontrollera både CV och brev innan du skickar in din ansökan, så att inga misstag eller stavfel har gjorts. Detta kan vara något som gör att en arbetsgivare inte går vidare med dig som kandidaten.

 

Förutom platsannonser, kan Monsters cirka 60 lokala webbplatser runt om i världen erbjuda CV-mallar anpassade efter t ex bransch. De ger också, i likhet med den svenska sajten, praktiska tips om att söka jobb utomlands, förbereda sig inför intervjuer och mycket mer.

 


Back to top