Hur du blir bäst på jobbintervjuer

Hur du blir bäst på jobbintervjuer

Lär dig bli bäst på jobbintervjuer!

Intervjun är stunden där både du och rekryteraren känner efter om du är en bra match för den specifika tjänst du sökt. Det handlar om att göra ditt bästa för att förmedla vad du är bra på, vad du tidigare har gjort, och vad du vill göra. I samband med detta ska du försöka att kommunicera vem du är som person och att jonglera allt detta leder ofta till stress och nervositet. Vi på Monster har samlat ihop våra bästa tips för att underlätta detta och göra dig bäst på jobbintervjuer.

Se våra 10 enkla tips för att briljera på din nästa jobbintervju!

Skapa Profil

1. Klä dig passande

Det är viktigt att veta innan intervjun hur du kan klä dig passande för tjänsten. Oavsett om det är kostym eller något mindre formellt som företagskulturen kräver, undersök vad som gäller för denna tjänst. Titta på deras hemsida hur medarbetare framställs och be om råd hos personer i din närhet som kan ha insyn i liknande arbetsplatser eller relevanta erfarenheter. När du klär dig efter rollen kan rekryteraren lättare se hur just du passar in på företaget och därmed ökar dina chanser att gå vidare.

2. Aktivt lyssnande

Det innebär att du riktar allt ditt fokus mot att lyssna på vad personen säger, vara nyfiken, ställa frågor, och inte avbryta. Det innebär också att inte tänka på vad du ska säga härnäst och även våga låta det bli tyst ibland för att ge utrymme för reflektion. För att visa att du verkligen förstår och lyssnar kan du återkoppla och summera det som personen precis har sagt. Detta är ett lätt sätt att uppfattas som engagerad och intresserad av den du pratar med och ökar sannolikheten att personen får ett bra intryck av dig.

3. Ta din tid

Som i alla samtal kan en intervju innehålla ämnen och frågor som kräver ett mer utförligt och genomtänkt svar. Var inte rädd för att ta en stund och tänka igenom det du vill säga. Säg hellre ”Jag har faktiskt inget bra svar på din fråga just nu, kan jag få återkoppla till den senare?” istället för att säga något förhastat.

4. Ställ frågor

En klassiker i alla intervjuer är att få frågan ”Har du några frågor till oss?”. Detta är en ypperlig möjlighet till att utveckla bilden om dig själv som genuint intresserad av företaget, samtidigt som du kan få relevant information. Skriv innan intervjun ner några potentiella frågor som du gärna skulle vilja ha svar på, alternativt ställ en fråga kring något ni pratat om under intervjun. Exempelvis: ”Vad har din upplevelse varit av att jobba på företaget?”, ”Vilka egenskaper anser du vara nödvändiga för att lyckas i rollen?”, eller ”Känner du att du har fått en bra förståelse av vem jag är och hur jag kan passa in hos er?”

5. Förbered svar

Det finns saker som du kan förvänta dig att en rekryterare är nyfiken på att få veta om dig. Vem du är, vad du har för kompetenser och varför du valde att ansöka till det här företaget. Underlätta för dig själv genom att förbereda dina svar på dessa frågor så att du kan få med allt du vill berätta när du sedan är i intervjun. Ett tips är att endast skriva ner korta meningar i en punktlista för att inte upplevas som för inövad och att du läser ifrån ett manuskript när du svarar.

6. Exemplifiera

Du kommer att bli tillfrågad att berätta mer om erfarenheter och kompetenser du har angett i din ansökan. Se därför till att kunna utveckla det som utmärker dig genom exempel av upplevelser och erfarenheter du tidigare har haft.

  • Istället för att säga ”jag är strukturerad” säg “när jag arbetade på företag X behövde jag hantera många olika uppgifter samtidigt. Därför fick jag lära mig att strukturera, något som jag numera tar med mig in i nya projekt”.
  • Istället för ”jag är kan svarva” säg “jag känner mig bekväm med att arbeta med en svarv då jag tidigare arbetat på avancerade projekt när jag var hos företag X”.
  • Istället för ”jag ser mig själv som en ledare” säg ”i min position som X fick jag möjligheten att leda ett team i deras arbete, vilket innebar en rad utmaningar som utvecklade min ledarskapsförmåga”.

7. Lugna nerverna

Nu när du förberett dig och det är dags för intervjun kan det vara lätt att nervositeten slår till. Försök då att distrahera hjärnan genom att exempelvis tänka ut vad du ska laga till middag eller vad du ska göra i helgen. Glöm inte heller att ta ett par djupa andetag innan du går in i intervjusituationen.

8. Var ödmjuk

Din attityd kan vara nyckeln till en lyckad intervju. Det är en fin balans mellan självförtroende, professionalism, och ödmjukhet. Även om du försöker göra ditt bästa för att demonstrera din förmåga och kompetenser kan för mycket självgodhet vara lika negativt som att vara för reserverad. Du vill uppfattas som en trevlig person att jobba med, så försök svara artigt, ärligt och ödmjukt.

9. Återkoppla snabbt

Efter intervjun har du en möjlighet att göra dig sedd och ihågkommen när rekryteraren fortsätter med intervjuprocessen. Sammanfatta ett mail där du tackar för intervjun och deras tid, kanske inkludera något ni pratade om som du tyckte var intressant, och slutligen att du ser framemot att höra av dem. På så sätt visar du engagemang för tjänsten samt börjar bygga en relation med den du har pratat med.

10. Slappna av

Varje intervju är unik och du kommer att göra misstag. Ibland kommer inte svar ut som man tänkt sig eller så får du en fråga du inte hade förväntat dig. Försök att bli tillfreds med att du kan göra misstag och att jorden kommer fortsätta snurra även om du råkar säga något tokigt eller om det inte går som du hade önskat. Du är bra precis så som du är och det företag som matchar just dig kommer att se det!

 

Skaffa dig en jobbintervju!

Nu när du har våra bästa tips är det dags att skaffa dig en intervju. Läs våra tips på hur du skriver ett CV , ett personligt brev, skaffar dig ditt perfekta jobb och skapar en gratis profil här på Monster.se. Det är busenkelt. Kom igång idag!

 

Skapa Profil