Behöver ditt CV en nytändning?

Behöver ditt CV en nytändning?

Var det länge sedan du sökte jobb? Då är det dags att  damma av CV:t – och med lite hjälp kan du snart vara på banan igen.

Steg 1: Hitta ditt fokus 
Innan du börjar skriva om ditt gamla CV är det bra om du har klart för dig vilket jobb du vill ha. Har du inte ett klart mål kommer ditt CV inte kunna marknadsföra dig på bästa sätt. Kan du tänka dig flera olika typer av jobb är det bästa att skapa flera olika versioner av ditt CV, istället för att försöka få in alla mål i ett och samma CV. Är du osäker på vad du vill kan en karriärcoach hjälpa dig att hitta din inriktning.

Steg 2: Undersök branschen 
Har det gått en tid sedan du senast sökte jobb kan det vara en bra idé att noga undersöka den bransch eller den yrkesroll du siktar på innan du skriver ditt CV. Prata med folk i den aktuella branschen och läs igenom platsannonser för att se vilka kvalifikationer som står högst i kurs. Byter du bransch helt kanske du kommer fram till att vad du behöver är någon form av fortbildning. Titta efter nyckelord i annonserna. Ser du termer som återkommer ska du ta med dem i ditt CV om de stämmer överens med dina kvalifikationer. Tänk också på vilka termer som utelämnas i annonserna, har du många gammalmodiga begrepp i ditt CV, så ta bort dem.

Steg 3: Utveckla ditt mål 
Tänk på hur du formulerar ditt mål, det är särskilt viktig om du byter bransch helt. Upptagna rekryterare och personalansvariga har inte tid att ta reda på vad du egentligen vill göra – du måste tala om det med en gång. I Monster-CV:t är det under ”Målsättning” som du gör detta. Byter du bransch måste du förklara hur dina existerande färdigheter kan användas även i den nya branschen/yrket. Betona vad du kan göra för en kommande arbetsgivare, snarare än att bara tala om vad du själv vill ha.

Före och efter en omformulering kan det se ut så här (den första målformuleringen är alltför allmänt hållen):
Före: Söker en utmanande position i ett framåtsträvande företag där jag kan utvecklas
Efter: Utbildad lärare med stora datakunskaper söker säljjobb i mjukvarubranschen där mina pedagogiska och tekniska kunskaper kan utnyttjas 

Steg 4: Framhäv dina prestationer 
Lägg fokus på dina prestationer och återge inte bara en lång lista med jobbeskrivningar. Det är ofta långtråkigt och inte speciellt säljande. Vad du ska göra är att precisera dina resultat och vad du har  åstadkommit. Det kan vara hur mycket du har lyckats skära i kostnader, hur mycket över budget du har sålt för, hur du förbättrade och effektiviserade olika processer etc.

Steg 5: Testkör 
Kanske låter det som en självklarhet, men var noga med att korrekturläsa ditt CV. Om du har möjlighet, låt gärna någon HR-ansvarig i den bransch där du vill jobba läsa igenom det och ge feedback.