Skip to main content

Att byta karriär efter 50

Att byta karriär efter 50

Att söka nytt jobb efter 50

Medverkande skribent för Monster

Innan jag fyllde 50 år kunde jag inte förstå varför så många som nådde milstolpen gjorde en sådan stor grej av det. Nu när jag själv passerat 50 förstår jag varför.

Om det finns ett enda ord som beskriver skillnaden i mitt liv sedan jag fyllde 50, är det ”anpassning”. Jag anpassar mig enklare än jag gjorde när jag var yngre. Det tar mig längre tid att göra vissa saker, och jag är inte lika bra på att minnas namn eller händelser längre.

Som karriärrådgivare har jag märkt att ett framgångsrikt karriärbyte för 50-plussare kräver en rad anpassningar. Följande tankar har visat sig vara till hjälp för mina äldre kunder:

Känn dig själv

Utforska din personlighet och vad du behöver för att vara lycklig. Den här informationen är nyckeln till att fatta bra karriärbeslut.

Ta tid till att tänka

Troligen har du haft lite tid eller lust att reflektera över ditt liv . För att undvika ”jag önskar att jag hade eller inte hade…”-syndromet som infaller sig hos så många äldre människor, ta nu tid till att bestämma vad du vill göra dina kommande år.

Sök professionell hjälp

Skriv ner vad bra du är på din egen karriär - du kommer märka att du med din erfarenhet kan bli en riktig tillgång för mindre erfarna kollegor. Nu är det dags att du själv tillåter dig att få hjälp från andra karriärrådgivare som har erfarenhet av att hjälpa människor att hitta rätt karriär.

Det handlar inte om pengarna

Jo, du behöver fortfarande en anständig inkomst för att ha råd med livets nödvändigheter och njutningar. Men du borde även fokusera på din personliga utveckling.

Självförverkligande

Det är vanligt att man hör 50-plussare tala om hur viktigt det är att maximera utvecklingen av sina kunskaper och färdigheter och att bemästra sitt eget hantverk är det vanliga målet för de flesta anställda.

Hantera rädslan

Förändringar kommer aldrig utan stress och ångest. Prata med din partner, barn, vänner, släktingar och kollegor om de förändringar du går igenom och ta hjälp och stöd vid behov.

Var realistisk med vad du kan göra

Lägg alla drömmar om att bli Sveriges stadsminister åt sidan. Sätt upp realistiska mål och njut av den framgång och belöning som kommer av att uppnå dem.

Ta hjälp av de yngre

Kom ihåg när du var ung, hur du njöt av att vara i händelsernas centrum och hur fantastiskt det kändes när någon äldre hjälpte dig. Nu är det din tur att samarbeta med yngre människor. De behöver din hjälp, och du behöver dem.

Använd ditt nätverk

Vänd dig till vänner, kollegor, släktningar och bekanta för att få information och hjälp när du planerar din karriär efter 50.

Överväg alla möjligheter

Begränsa dig inte till en heltidsanställning. Överväg konsult, volontärarbetare, deltidsanställd, timanställd eller egenföretagare som lönsamma karriärmöjligheter. En kombination av flera av de ovanstående kan vara det bästa alternativet för att förverkliga dina finansiella mål.

Var stark

Ditt bästa försvar mot hinder som hämmar äldre jobbsökare är att hålla sig i bra form, såväl mentalt som fysiskt. Få in vanan att läsa böcker om positivt tänkande och träna regelbundet.

Var flexibel

Lär dig att anpassa dig och var öppen för förändring.

Dina år efter 50 kan vara dina roligaste och mest givande om du har rätt inställning. Ta de strider du kan vinna, glöm resten och använd din tid där den behövs: njut av din familj, hjälp andra i ditt arbete och bli den bästa personen du kan vara.


Back to top