Dags för en löneökning? Så här förhandlar du

På de flesta jobb kommer det en tid då det är dags att fråga efter en löneökning. Ibland är detta en officiell tidpunkt på kalendern för ett lönesamtal; på andra arbetsplatser bör du själv initiera denna konversation.

Men hur går man till väga för att bli redo och för att ta upp ämnet på rätt sätt? Vad är en normal löneförhöjning? Vi har svaret på dessa viktiga frågor.

När ska man fråga efter en löneökning?

Det finns flera tillfällen där det faller naturligt att fråga efter en löneförhöjning. Om din nuvarande arbetsplats har regelbundna möten om din utveckling och lön är detta bra tidpunkter att ta upp en löneökning. Hur ofta sådana möten ska ske står ofta skrivet i kollektivavtalet om din arbetsplats har ett sådant. Det här är exempel på de vanligaste:

  • Lönesamtal: Ett lönesamtal är ett möte där du och din arbetsgivare diskuterar din lön.
  • Utvecklingssamtal: Ett utvecklingssamtal fokuserar inte på lön utan på din utveckling och dina prestationer på arbetsplatsen, men du kan använda det för att ta upp frågor om din lön.

Förutom dessa officiella möten kan du också själv initiera en diskussion om din lön, särskilt om din arbetsplats inte har regelbundna lönesamtal. För detta bör du välja rätt tidpunkt. Bästa utgångsläget har du om du just gjort bra ifrån dig, kanske har ökat försäljningen i din region, effektiviserat arbetet på din avdelning, tagit på dig mer ansvar eller genomfört en kurs som du tydligt kan visa gynnar företaget.

På vissa arbetsplatser kräver kollektivavtalet automatiska löneförhöjningar vid specifika tidpunkter, ofta början på året. Det är inte heller ovanligt att avtalen kräver en viss procents löneökning, men lämnar utrymme för att be om mer.

Om du förhandlar om ett nytt jobb på en arbetsplats som inte har kollektivavtal bör du försöka få regelbundna löneförhöjningar eller lönesamtal som en del av ditt anställningsavtal. En bra summa att fråga efter är den som finns i det vanligaste kollektivavtalet för ditt yrke.

Hur mycket är en vanlig löneökning per år?

En normal löneförhöjning ligger på 2.4 procent i genomsnitt. Detta betyder dock inte att du kan förvänta dig den summan. Din löneutveckling påverkas av din prestation och dina resultat, men också andra faktorer, som den ekonomiska situationen på din arbetsplats, din industri och resten av samhället.

För en diskussion bör du inte bara veta hur mycket genomsnittliga löneförhöjningar är, men också hur mycket en genomsnittlig lön är. Om din lön ligger mycket under genomsnittet kanske du ska ha mer i lön än en genomsnittlig förhöjning skulle ge dig. Du bör därför undersöka vad en rimlig lön är för ditt yrke och din situation.

Om dina arbetsuppgifter har förändrats till den grad att du har tagit på dig en annan roll än den du har betalt för, kan det vara dags att fråga efter en befordran. Då bör du ta reda på vad genomsnittslönen är för den högre positionen.

Hur blir man redo för en lönediskussion?

Det finns flera andra steg du bör ta för att bli redo för en lönediskussion, förutom att ha en summa i åtanke. Det viktigaste är att förbereda argument för att du förtjänar en löneökning. Var väl förberedd och påläst, det inger förtroende. Gör en lista över dina styrkor, dina resultat och utökade ansvarsområden sedan du började. Läs också våra råd för hur du hanterar en löneförhandling.

Var beredd på motargument. Det är viktigt att du tänkt igenom vilka motargument motparten kan ha och hur du bäst bemöter dessa. Du måste sortera ut ditt BATNA, Best Alternative to Negotiated Agreement, dvs handlingsplaner för vad du gör om förhandlingen misslyckas, så att du kan förbättra dina alternativ i en jobbig situation. Några alternativ är att komma överens med din chef om att återkomma till frågan vid en avtalad tidpunkt, att förhandla om en förhöjning om du når vissa realistiska och klara mål eller att ha ett moterbjudande redo.

Intala dig själv att du når dina mål. Ju högre du sätter ribban, desto mer kommer du att sträva för att nå dit. Detta betyder dock inte att du alltid kommer lyckas, men du kommer i alla fall nå längre än om du inte tänkt över situationen alls. Tro du inte på dig själv, kan du inte heller begära att arbetsgivaren ska göra det.

Hitta ett jobb med rätt lön på Monster

Om du inte får den löneökning du förtjänar och du inte anser att din arbetsgivare uppskattar dig, kan det vara dags att söka efter ett nytt jobb. Din lön bör vara skälig för din situation och ditt yrke, annars kommer det långsiktigt minska din jobbtillfredställelse och din livskvalitet. Ladda upp ditt CV på Monster så att du kan söka till lediga tjänster och göra din profil synlig för rekryterare som letar efter jobbkandidater.