Tips till dig som vill vara förberedd

Tips till dig som vill vara förberedd

Att gå på anställningsintervju är både roligt och lite nervöst men det kräver en del förberedelser. Ofta dyker lönefrågan upp mot slutet av intervjun och det finns inga genvägar till hur du ska lyckas med löneförhandlingen. Dock ökar du dina chanser till att få en lön du blir nöjd med om du är väl förberedd.

Fakta
Skriv aldrig på ett anställningsavtal förrän ni kommit överens om lönen. Innan du ger ditt löneanspråk finns det en del fakta du måste ta reda på. Du bör veta vilken typ av arbetsuppgifter och ansvar du kommer att ha, om du får betalt för övertid och om det ingår några förmåner som t.ex. träningskort eller rikskuponger.

Information
Ta reda på de senaste rekommendationerna när det gäller lön för din utbildningsgrupp och för ditt yrke. Det är bra att veta vilka marknadsmässiga lönenivåer som gäller för just din bransch eller region. Kom ihåg att rekommendationerna är just bara rekommendationer. Lönenivåerna kan variera både uppåt och nedåt beroende på dina tidigare erfarenheter, vilken bransch det gäller osv.

Sätt upp mål
En smart idé är att sätta upp ett konkret mål vad du skulle vilja ha i lön. När du sedan förhandlar kan du begära något mer än din mållön, så du har marginalerna på din sida. Viktigt är förstås att ditt mål är väl förankrat hos dig själv. Tänk igenom vilka erfarenheter och egenskaper du har som är viktiga för arbetet och försök att se det hela med arbetsgivarens ögon. Visa att du är öppen för diskussion när det gäller ditt löneanspråk. Det är också bra att du redan innan bestämt dig för en nedre gräns när det gäller lönen.

Vässa argumenten
När du funderat igenom viktiga erfarenheter och egenskaper är det dags att börja vässa argumenten. Var tydlig och saklig. Eftersom ni kommit så långt som att diskutera lön, så är företaget mycket intresserade av just dig! Det är mycket sällan någon blir bortsorterad på grund av för höga löneanspråk, men argumentationen måste vara smidig. En annan gyllene regel är att inte blanda in sin privata ekonomi i diskussionen som att du har höga studieskulder eller ett dyrt boende.

Möjligheterna mest intressant
Spar lönefrågorna så långt som du kan. Under anställningsintervjuns gång är det ju trots allt dina framtida arbetsuppgifter och utvecklingsmöjligheter som är det intressanta.