Skip to main content

10 produktivitetstips att använda dagligen

10 produktivitetstips att använda dagligen
Enligt effektivitetscoachen Nicola Brown tappar vi fokus varje gång vi riktar vår uppmärksamhet mot någonting nytt. ”Vi vill hela tiden byta fokus då det stimulerar vår hjärna”, säger hon. ”Men för att göra framsteg måste vi kunna hålla fokus tillräckligt länge för att lyckas slutföra en uppgift på ett bra sätt”. 
 
Hur förblir man då fokuserad? Monster har pratat med några experter i ämnet för att ta reda på deras bästa tips för maximal produktivitet. 
 
Fokusera på “varför”
Om du tycker att ditt jobb är meningsfullt och viktigt jobbar du generellt sätt hårdare och blir därigenom mer produktiv. Steve Farber, VD på coachingfirman Extreme Leadership, tipsar därför om att börja dagen med att fråga dig själv vad du verkligen tycker om med ditt jobb och vilket värde du skapar. ”Det kommer ge en omedelbar positiv effekt på ditt tankesätt och energi”, säger Farber. 

Läs dina e-mail under bestämda tider
Om hela dagarna går åt till att hantera din inkorg kommer du av naturliga skäl få mindre tid till att fokusera på annat. 
 
“Bestäm tre fasta tider under dagen där du går igenom dina e-mail”, säger Axel Moore, VD på produktivitetsföretaget Boomerang. ”Studier visar att det tar 64 sekunder att kommer tillbaka på banan igenom efter en paus bestående e-mail. Genom att bara läsa igenom dina mail tre gånger om dagen kan du med andra ord spara upp till 20 % mer tid”. 
 
Prioritera din att-göra-lista
Skriv upp “organisera din att-göra-lista” på din existerande att-göra-lista på direkten. 
”Det första steget är att skriva ihop alla dina listor till en och samma, istället för att ha en på telefonen, en på skrivbordet och flera olika post-its” säger Matt Girvan, medgrundare och VD på My Gung Ho. 
 
Nästa steg är att välj de fem till tio mest akuta uppgifterna. ”Detta kortar direkt ner en lång lista fylld med måsten och tillåter dig att fokusera på det viktigaste”. 

Skriv en att-inte-göra-lista också
“När du väl bestämt vad du måste få gjort under dagen är det också bra att skriva en lista över vad du inte ska eller behöver göra”, tipsar Brown. 

Skriv till exempel att du inte kommer att scrolla igenom sociala medier innan du skrivit klart en artikel eller att du inte kommer svara på sms innan du skickat iväg dina mötesinbjudningar. 

“Genom att skriva ner vad du inte ska göra blir du medveten om potentiella distraktioner och kan gå tillbaka till din lista så snart du börjar bli sugen på att byta fokus”, fortsätter hon. 

Använd din tid (och kalender) rätt
Det är lätt att hamna i en oproduktiv fälla där du spenderar hela dagarna i möten, svarar på e-mail och släcker bränder. 

“Ta ansvar för dig och ditt arbete genom att åsidosätta tid” säger coachen Claire Tompkins. “Det får dig att värdesätta den tid du behöver för at få klart ett projekt”. Om andra kan se din kalender är det av fördel att markera denna tid som upptagen så att andra inte kan boka in dig på möten eller på andra sätt avbryta ditt arbete. 

Ta reda på när du fokuserar som bäst
Är du som mest fokuserad på morgonen med din första kopp kaffe eller snarare när du varit igång några timmar? 

“Var observant för när du är som mest alert och hur länge du är produktiv under den tiden”, säger Tompkins. ”Schemalägg de viktigaste uppgifterna till denna tidsperiod”. 

Om du märker att du bara kan fokusera ordentligt under en timme kan du planera in en kort paus efter varje timme för att rensa tankarna lite. 

Undvik att multitaska 
Du kanske tror att du är bra på att smidigt glida från en uppgift till en annan medan du lyssnar på musik eller har på tv:n i bakgrunden – men är du verkligen det? 
 
“Vi är mycket effektivare och produktiva när vi fokuserar på enskilda uppgifter”, säger Girvan. ”Genom att inte multitaska kommer du märka att du gör större framsteg, producerar högre kvalitet och är mer produktiv”. 

Följ “fem-minuters-regeln”
Kan du slutföra en uppgift på fem minuter eller mindre? Gör då klart den direkt istället för att vänta ”till senare”. 
 
“Om du lägger en minut eller två på att förstå uppgiften, men inte gör någonting åt den kommer du behöva gå igenom samma process igen”, säger Girvan. ”Multiplicerar du det med 100 gånger under veckans gång kommer du inse hur mycket tid du slösat”.

Skriv ner dina framgångar
Fira dina prestationer (stora som små) genom att skriva ner dem. 

“Det är lätt att förlora greppet om våra prestationer”, säger Lisa Skeete Tatum, VD på karriärcoachingföretaget Landit. ”Skriv ner vad du åstadkommit och reflektera över detta varje vecka för att säkerställa att du hela tiden går framåt och når dina uppsatta mål”. 

Ta korta pauser
Det är omöjligt att vara på topp precis hela tiden – därför är det helt okej att unna dig själv några pauser under dagen. 

”Ta några kortare pauser där du samla ny kraft och energi”, säger Farber. 
 
 

Back to top