Skip to main content

Därför ska du söka jobb i december

Därför ska du söka jobb i december
Med en lång lista av julklappar som behöver köpas och en kalender fullspäckad med julfester och adventsfika är det förmodligen lockande att skjuta upp jobbsökandet till det nya året. Och december är ju ändå ingen stor rekryteringsmånad, eller hur?   

Dags att tänka om! För det är faktiskt en myt att företag inte anställer i december. Faktum är att många arbetsgivare har öppnat positioner de gärna vill fylla innan årets slut. 

Enligt Monsters karriärexpert Vicki Salemi, som tidigare jobbat som rekryterare, var det alltid högtryck i december - om tjänster inte tillsatts i slutet av månaden var det ofta en anledning för ekonomiavdelningen att börja ifrågasätta om rollen verkligen behövs. 

Kort sagt: rekryterare behöver dig snarast möjligt så att du kan sitta redo vid skrivbordet lagom till det nya året kommit igång. Genom att följa Vickis tips kommer du kanske inte bara skåla in det nya året på nyårsafton – utan ett nytt jobb också!

Vänta inte med att skicka in dina ansökningar
Då december ofta uppfattas som en lugn månad när det kommer till jobbsök och nyanställningar har rekryterare färre ansökningar att gå igenom i slutet av året. Detta må vara frustrerande för en rekryterare, men inte för dig som letar jobb. 

För mindre ansökningar innebär mindre konkurrens för dig, och då särskilt i jämförelse med t.ex. januari där ansökningarna normalt sett snabbt samlas på hög – just eftersom de är så många. Så julhetsen till trots är det värt att ta dig tid till att fokusera på ditt jobbsökande. Många rekryterare sitter och väntar på sådana som du! 

Håll humöret uppe
Trots att många företag febrilt letar efter kvalificerade kandidater innebär inte detta att processen alltid kommer att vara enkel. 

Få saker är så missmodiga som när du inte får omedelbara svar från jobb du sök. Tänk dock på det som Vicki sa ovan – december är ofta en väldigt stressig månad.  Du kan alltså fastna i en långsam svarsprocess, men låt inte det få dig att tappa motivationen. 

Ha lite is i magen och extra tålamod – för sena svar behöver inte innebära att de inte är intresserade. Fortsätt hela tiden att söka till nya intressanta möjligheter som dyker upp. 

För sanningen är den att december är en av de bästa månaderna för att hitta ett nytt jobb. Vänta därför inte till det nya året med att ta tag i dina nyårslöften och mål. Se till att du hamnar på rekryterarnas radar redan nu. 
 

Back to top