Hur du skriver ett snyggt personligt brev

Hur du skriver ett snyggt personligt brev

Lär dig skriva ett snyggt personligt brev!

Det personliga brevet är din chans att uttrycka vem du är som person och vad du kan erbjuda företaget. Därför är det viktigt att det är skrivet på ett sätt som gör att du står ut från mängden och kan imponera på rekryteraren.

Se våra 10 enkla tips för att finslipa ditt personliga brev!

 

Skapa Profil

1. Var kortfattad

Det kan vara svårt att sammanfatta sig själv och det är mer ofta än sällan personliga brev blir för långa och därmed svårlästa. På grund av tidsbrist hinner ofta inte rekryterare alltid läsa eller ge alla personliga brev den tid de förtjänar. Försök därför att fatta dig kort så att ditt personliga brev både blir läst och ihågkommet.

 

2. Håll det relevant

Ur ett personligt brev vill en rekryterare få en förståelse för vem du är som person och hur just du hade kunnat passa in i den här tjänsten. Se därför till att endast inkludera relevant information som antigen speglar vad du är för person, hur du och dina erfarenheter relaterar till jobbet, eller varför du söker just den här positionen.

 

3. Var konsekvent

Ditt personliga brev ska vara en förlängning av ditt CV och som ska utveckla beskrivningen av dina kompetenser och erfarenheter. Försök därför att skriva om liknande saker i ditt personliga brev som du har uppgett i ditt CV. Exempelvis, utveckla vilka erfarenheter och kunskaper du lärt dig vid en specifik tjänst du har haft och hur det kommer vara relevant för positionen du nu söker.

 

4. Undvik klichéer

Vaga eller generiska och uttjatade uttryck så som ”jag är organiserad”, ”jag är resultat-orienterad”, eller ”jag är ambitiös” säger ofta väldigt lite. Försök därför att istället alltid exemplifiera eller kontextualisera dina påståenden om dig själv. Exempelvis: ”Jag ser mig själv som en ambitiös människa, vilket visas i mitt engagemang inom sporten bredvid mina studier” eller ”Under min tid som ekonomiassistent insåg jag värdet av att arbeta mot resultat, vilket jag idag försöker inkorporera i alla projekt jag tar mig an”.

 

5. Sälj in dig

Glöm inte bort varför du lägger din värdefulla tid på att skriva det här personliga brevet. Det är ju självklart för att landa jobbet! Se därför till att fokusera på att förklara varför du är värdefull för företaget och varför de ska överväga att anställa just dig. Ett förslag är att matcha dina kompetenser och erfarenheter med vad företaget har angett i beskrivningen av tjänsten.

 

6. Fokusera på vad som gör dig speciell

Att söka jobb kan upplevas som en tävling om titlar, utbildning och bedrifter, men i grund och botten handlar rekrytering om människor. Ditt personliga brev är ett perfekt tillfälle att beskriva vad som får dig att sticka ut från mängden utöver vad som står i ditt CV. Exempelvis, kanske satsade du fullhjärtat på simningen som ungdom, och därför fick lära dig vikten av struktur och rutin för att klara av vardagen med skola och träning. Den här typen av information berättar mer om vem du är än vad ditt betygsnitt gör.

 

7. Framhäv dina framgångar

I allas våra liv har vi haft prestationer som vi är extra stolta över. Detta kan vara allt ifrån ett projekt som gick extra bra, en utmärkelse du fick i skolan, eller en praktikplats som du uppskattade. Inkludera detta i din presentation om dig själv och var inte rädd för att skryta om saker du uppnått. Tänk på att vinkla det på ett sätt som gör det relevant för tjänsten!

 

8. Anpassa ditt personliga brev efter tjänst

Processen av att söka jobb kan vara överväldigande då det är tidskrävande att ansöka många olika tjänster. Därför är det många som endast skriver ett personligt brev som de kan skicka till alla företag. Anpassa istället ditt personliga brev efter varje tjänst du söker och få en stark konkurrensfördel eftersom du kommer visa precis på hur just du och dina färdigheter är rätt för tjänsten. Detta visar både engagemang och intresse för jobbet vilket är mycket uppskattat av rekryterare.

 

9. Professionellt men vänligt

Språket i ett personligt brev ska i huvudsak vara som om du hade haft en konversation med rekryteraren, och därmed ganska avslappnat. Tänk på att fortfarande hålla det på en professionell nivå för att ge ett bra och seriöst intryck.

 

10. Undvik att överanvända ”jag”

Även om ditt personliga brev handlar om dig kan användningen av ordet ”jag” snabbt bli uttjatat. Det hindrar både flödet i läsningen och kvalitén på din text. Försök därför att frasera dig varierande genom texten när du beskriver dig själv och dina bedrifter. Exempelvis: istället för att skriva ”Jag jobbade på (…) ” kan du skriva ”Under min tid hos (…)”.

 

Visa upp ditt personliga brev!

Nu när du har skapat ett snyggt och välskrivet personligt brev är det dags att få det framför rätt folk. Skapa en gratis profil, ladda upp ditt CV och skicka iväg ditt personliga brev till attraktiva arbetsgivare. Läs våra 10 bästa tips på hur du kan skriva ett imponerande CV här och gör din profil komplett. Det är busenkelt. Kom igång idag!

 

Skapa Profil