Fem tips: så lugnar du nerverna inför en intervju

Fem tips: så lugnar du nerverna inför en intervju
Det är få av oss tycker om att bli bedömda. Men att bedöma är precis vad en rekryterare måste göra, och då särskilt under en jobbintervju. Och om du inte tror att du är rätt för jobbet, kommer den som intervjuar dig förmodligen inte heller göra det.  

Enligt en undersökning som Harris Interactive och Everest College genomfört är hela 92 % oroliga inför jobbintervjuer och för 17 % är rädslan för nervositet den största. 

Med detta sagt - vi har listat fem stressupplösande tips som hjälper dig att lugna intervjunerverna. 

Förbered dig mentalt 
Karriärexperter tipsar ofta om att öva in svar på olika intervjufrågor, men det finns en annan typ av övning som förbereder dig på ett annat sätt – att repetera en mental målbild. 

”Research visar att framgång ökar vårt självförtroende, även om erfarenheten är påhittad”, säger den konsulterande hypnotisören Harley Sears. 

Sears rekommenderar att du sätter dig bekvämt, sluter ögonen, tar några djupa andetag och slappnar av i kroppen. “Föreställ dig själv som lugn, fokuserad och förberedd. Att du svarar självsäkert på alla frågor och känner dig stark, säker och stolt under intervjun”. 

Lyssna på din favoritmusik
Hamna i rätt sinnesstämning innan en intervju med peppande musik som får dig på bra humör. 

”Rörelse och musik kan snabb sätta dig i rätt sinnesstämning”, säger ledarskapscoachen Jennifer Davis. ”Lyssna på en favoritlåt som alltid får dig på bra humör och som ger dig extra självförtroende – då blir du peppad och redo för att briljera på intervjun!”.  

Peppa dig själv
Pratar du med dig själv ibland? Det är okej. Vi alla gör det. Psykologen Patricia Thompson menar dessutom att det är precis vad du ska göra innan en intervju för att samla tankarna. Hon tipsar om ett trick som gör ditt peppsnack mer personligt – och därigenom effektivare. ”Använd ditt eget namn. Research visar nämligen att det hjälper till att distansera dig från situationen och ger dig ett bättre perspektiv”, säger hon. 
 
Titta på roliga videoklipp
Äntligen! Det finns tillfällen då det är helt befogat (och produktivt) att titta på söta kattklipp eller roliga sketcher. Thompson menar nämligen att det är bra att titta på några roliga klipp innan du ska på intervju. ”Ett ordentligt skratt får dig på bättre humör och hjälper dig att slappna av”, säger hon. 
 
Överdriv dina rädslor
Detta kan låta som raka motsatsen till en avslappnade övning, men att fråga dig själv vad det värsta som kan hända är och sedan överdriva det är en bra förberedelse inför en intervju.  

“De flesta försöker överrösta dåliga tankar med positivitet, men det är egentligen mer effektivt att benämna dina värsta rädslor”, menar livscoachen Jackie Viramontez. ”Denna överdriva metod låter dig skratta åt dig själv och dina tankar och ger situationen nytt perspektiv”.