Tre tips: så hanterar du lata kollegor

Får du alltid dra det tyngsta lasset? Dags att sätta stopp för det.

Är du en lagspelare behöver du då och då behöver hoppa in och hjälpa dina kollegor med alltifrån knappa deadlines till krångliga rapporter. Inga problem här inte. Problemen uppstår nämligen först när dina vänliga tjänster blir till ett heltidsjobb. 
 
För om du hela tiden behöver göra någon annans jobb kommer det tillslut bli svårt att hinna med dina egna arbetsuppgifter och att leverera högkvalitativa resultat. Går det riktigt långt kan det till och med påverka en potentiell befordran.  
 
Det är när din vilja till att ställa upp och hjälpa dina kollegor blir en tidskrävande vardagsföreteelse som du behöver sätta ner foten. ”Ge personen i fråga tre chansen”, tipsar Leigh Steere, grundare av Managing People Better. ”Om det händer en gång; glöm det, två gånger; gör en mental notis; tre gånger; ta itu med problemet”. 
 
Monster har pratat med några karriärexperter för att ta reda på hur du trevligt, men bestämt, hanterar kollegor som gärna lägger över sitt arbete på dig. 

Säg helt enkelt nej
Din kollega är inte alltid medveten om det tidskrävande mönster hon skapar och hur det påverkar dig. För om du alltid ställer upp och hjälper till blir det tillslut helt normalt att komma förbi ditt skrivbord strax innan du ska gå hem för att be om en ”liten tjänst”. 
 
"Problemet har sin grund i din kommunikation och att du inte säger ifrån. Du behöver visa din kollega att du varken kan eller vill göra era bådas jobb framöver”, säger Angelina Darrisaw, grundare och VD för coachingföretaget C-Suite coach. ”Det betyder att du måste kunna säga ’nej’ eller ’inte just nu’. För om du märker att kollegor kommer till dig för att be om ”hjälp”, men det snarare slutar med att du gör deras jobb - då är det dags att ändra på det”. 
 
Steele menar att du helt enkelt behöver vara mer bestämd. Benämn därför frågan och erbjud en lösning – och inte att du kan göra det åt henne. 
 
Erbjud råd, inte din tid
Det är såklart helt i sin ordning att säga ja när någon ber dig om hjälp - så länge det inte slutar med att du sitter kvar ensam med hela projektet. Erbjud dig därför att hjälpa till med ett visst problem eller fråga för att undvika att din kollega lägger ett allt större ansvar på dig. 
 
“Ordna ett kort möte där du ger tips och förslag som kan hjälpa henne framåt i sitt arbete. Om du vill kan du föreslå att ni bokar in ett uppföljningsmöte där ni går igenom resultatet innan hon skickar iväg det”, säger Darrisaw. ”Att ställa upp för dina kollegor är naturligtvis bra, men du måste bara se till att du inte gör deras jobb”. 

Lägg fram fakta (inte känslor)
Om problemet kvarstår efter att du tagit upp problemet med din kollega några gånger är det dags att du pratar med din chef. 
 
“Se till att du nämner den påverkan situationen har på dig, som till exempel missade deadlines och timmar av övertid”, säger karriärcoachen Nancy Halpern. ”Låt bara inte dina känslor att ta över. Håll dig till fakta och konkreta exempel och be din chef om råd kring hur du ska lösa situationen”.