Skip to main content

Positiv och fokuserad: så håller du igång under jobbsöket

Det är när du är ”mellan jobb” som du verkligen kan komma fram till vad du vill göra.

Positiv och fokuserad: så håller du igång under jobbsöket
Varför du för tillfället står utan jobb spelar egentligen ingen roll – för oavsett om du själv sagt upp dig eller blivit varslad är det tufft att vara “mellan jobb” och inte veta vad du ska göra härnäst. 
 
Den första tiden kan kännas härlig och befriande, nästan som semester. Du kan gå till gymmet mitt på dagen istället för att behöva kallprata med den där tråkiga kollegan från ekonomiavdelningen. Du kan göra vad du vill och slipper att handskas med chefen som du alltid haft så svårt för. 

Tills den dagen då du kommer på att du faktiskt måste hitta ett jobb. Du måste leta, skriva personliga brev, anpassa ditt CV och (förhoppningsvis) gå på intervjuer. Dessutom tillkommer det ofta en del ”nej tack” också som lätt får dig att tappa modet. Semestern får plötsligt ett abrupt slut. 

”Det bästa sättet att hålla motivationen uppe är att veta vad du vill göra som ett nästa steg i karriären, och lägga upp en plan”, säger grundaren av karriärsajten employeeREDIFINED Adunola Adeshola. 

För att lära oss, och dig, mer om hur man utnyttjar tiden för jobbsök allra bäst, har Monster pratat med några karriärexperter och bett om råd. 

1. Gör ett schema
Försök motstå frestelsens att sträcktitta favoritserierna på Netflix från soffan och äta praliner hela dagarna. 

”Det bästa sättet att förbli positiv och produktiv när du letar nytt jobb är att se ditt jobbsök som ett heltidsjobb”, säger karriärcoachen Alison Doyle. ”Du kommer vara mer effektiv i ditt jobbsök om du är i balans”, fortsätter hon. 

Doyle tipsar om att skriva ett schema med aktiviteter som att nätverka, söka jobb och följa upp dina ansökningar. Variera dig lite för att inte bli uttråkad. 
 
2. Lita på ditt supportnätverk
“Det är lätt att tappa både motivation och lust av den stress som jobbsökande faktiskt innebär”, säger karriärcoachen Angelina Darrisaw. “Se till att inte hantera din stress ensam, utan ta hjälp och stöd av din omgivning”, fortsätter hon. 

Dina vänner, mentorer och familj kan alltid ge bra tips och uppmuntran. Dessutom har de kanske kontakter som kan hjälpa dig vidare om du berättar vad du är ute efter. 
 
3. Be om professionell hjälp
Om du blivit varslad rekommenderar Darrisaw att du frågar din tidigare arbetsgivare om de kan hjälpa till med till exempel en karriärcoach som kan stötta dig i din process. 

”Är du mellan jobb av en annan anledning är det bra att försöka hitta någon som varit i en liknande situation”, säger Darrisaw. ”Det är alltid skönt att prata med någon med samma erfarenheter och förstå att du inte är ensam i situationen”. 
 
4. Sätt upp mål
“Planera inte bara att söka jobb några timmar per dag”, säger organisatorpsykologen Dr. Amy Cooper Hakim. “Sätt istället upp specifika mål som är både nå- och mätbara. Belöna sedan dig själv när du uppnått såväl dina dagliga som veckovisa mål”. 

Ett mål kan till exempel vara att du ska hitta tre intressanta jobb, uppdatera ditt CV för varje tjänst och skriva ditt personliga brev. Nästa dag är det kanske att gå på en informell intervju, en nätverksträff eller ta en kaffe med en mentor. 

Tänk även på några långsiktiga mål. Adeshola rekommenderar att du går igenom varför du slutade på ditt senaste jobb (och de innan det) och vad det är du vill göra framöver. Fråga dig själv vilka ansvarsområden du vill ha, vilken företagskultur du föredrar eller om du kanske vill byta karriär helt. 

“Har du svaren på de här frågorna kommer du lättare veta vilken riktning du ska gå och vad de behöver för att förbli fokuserad, positiv och proaktiv”, säger Adeshola. 
 
5. Lär dig någonting nytt          
“Får du ett nej? Ta lärdom av det. Om ett företag väljer att inte anställa dig är det bättre att du lär dig av det”, säger Hakim. ”På så sätt kan du hela tiden utveckla och justera din ansökan eller samla på dig lite extra erfarenhet”, fortsätter hon. Fråga därför alltid efter feedback om du får ett nej.

”Det är inte ofta man har ledigt en längre period som vuxen”, säger karriärcoachen Pamela Weinberg. ”Utnyttja därför din lediga tid och lär dig någonting nytt som kan hjälpa dig att få nästa jobb”. 

Läs igenom platsannonser för att ta reda vad företag du är intresserade av letar efter – till exempel kodning, Photoshop, copy writing – och använd tiden till att lära dig mer om det. Du kommer få bättre självförtroende och bli positivare, vilket kommer att lysa igenom i din ansökan.
 

Back to top