Skip to main content

Så förbättrar du karriären - på mindre än 10 minuter

Sällan har det varit varken effektivare eller enklare att utveckla din karriär.

Så förbättrar du karriären - på mindre än 10 minuter
Tio minuter. Det är inte särskilt lång tid. Faktum är att 10 minuter kan kännas så kort att man knappast hinner göra någonting produktivt under dem minuterna. Eller? Dags att tänka om. För du kan få bra saker gjorda under dessa korta minutrar, och då särskilt saker som hjälper dig framåt i karriären. Vi har pratat med några experter och bett de ge sina bästa tips för hur du utvecklar din karriär – snabbt och effektivt. 

Planera din arbetsdag
Du planerar ju ofta din vardag, så varför inte göra det samma med arbetsdagarna? Att gå igenom din att-göra-lista för dagen innan du kliver in på kontoret är därför att föredra. 

Grundaren av sajten Expert Program Management Dennis Geoghegan rekommenderar att du ställer dig själv två frågor: ”Vad måste jag få gjort idag?” och ”Vilken uppgift har högsta prioritet idag?”. 

“Dessa två frågor bör bara ta några få minuter att besvara, men kommer hjälpa dig att leverera bättre resultat, vilket boostar din karriär på lång sikt”, säger Geoghegan. 

Läs branschmedia
“Många glömmer ofta bort att vidga sina vyer bortom det dagliga arbetet”, säger Lori Scherwin, grundare av karriärcoachingföretaget Strategize That.

“Det är av fördel att skaffa sig en grundlig förståelse för branschen du jobbar i med till exempel nyheter, frågeställningar och problem”, säger hon. 

Hon rekommenderar att du läser olika branschmedia – allt från tidningar till bloggar – som är relevanta och kopplade till din roll. Om du vill göra det enklast möjligt för dig själv kan du ställa in Google Alerts kring teman som intresserar dig och följa relevanta personer eller profiler i social media.

Kontakta någon i ditt nätverk 
Om du bara hör av dig till personer när du behöver något från dem kan er relation lätt börja kännas påtvingad. Försök istället att bygga upp professionella relationer där ni håller kontinuerlig kontakt, och inte bara hörs när du behöver be dem om en tjänst. 

”Att skicka iväg ett e-mail och fråga hur någon mår tar inte mer än några minuter”, säger Scherwin. ”Genom att göra det hyffsat regelbundet kommer du bygga upp ett starkare nätverk och känna dig bekvämare med att be om hjälp när du väl behöver det”, fortsätter hon. 

Dela med dig av dina framgångar
Se till att hålla koll på och dokumentera dina framgångar. Det huvudsakliga syftet med detta är att du hela tiden ska kunna påminnas om att du gör ett riktigt bra jobb. Dessutom är det lättare att nämna dina prestationer för chefen om du själv vet vad du faktiskt gjort. 

“Din chef har troligtvis en ganska vag uppfattning om hur mycket du har att göra, vilka projekt du jobbar på eller vad du åstadkommit”, säger karriärcoachen Roy Cohen. 

”Om du väntar till ditt årliga medarbetarsamtal har din chef kanske redan bildat sig en uppfattning om dig och dina prestationer, vilket avspeglas i både löneförhöjning och bonus. De siffrorna stämmer inte alltid överens med vad du tycker att du förtjänar”. 

Förbered en hisspitch 
“En hisspitchs syfte är att beskriva dig och din bakgrund på ett effektivt sätt för branschkontakter och arbetsgivare”, säger Cheryl Palmer, grundare av coachingfirman Call to Career. Din pitch ska vara koncis, övertygande och något du enkelt och avslappnat kan upprepa.

Hitta en mentor
“En mentor kan hjälpa dig att identifiera dina svagheter, ge uppriktig feedback och erbjuda dig nya synviklar på dig och din karriärutveckling”, säger karriärcoachen Joseph Liu.

Om du vill hålla era möten så korta som möjligt (max 10 minuter) kommer din mentor uppskatta om du är väl förberedd. Var därför redo med detaljerade frågor så att du kan effektivisera tiden så mycket som möjligt. 

Få feedback på ditt CV
Ditt CV står ofta för den första kontakten med en potentiell arbetsgivare. Eftersom det första intrycket spelar en stor roll i det här fallet är det värt att be någon du litar på att läsa igenom ditt CV. ”Det är väldigt svårt att vara objektiv kring dig själv och din erfarenhet”, säger Palmer. 
 
Håll koll på lediga tjänster
Den här punkten har två huvudsakliga syften. Letar du efter ett nytt jobb är det självklart att du måste se vad som finns tillgängligt och att dela upp ditt sökande i kortare tidsspann gör ofta det hela enklare. 

Men även om du inte aktivt letar efter nya utmaningar kan det vara bra att läsa igenom olika jobbeskrivningar och de kvalifikationer som efterfrågas för tjänster som kan komma att intressera dig framöver. 

”Leta efter tjänster som du kan se dig själv avancera till i framtiden och vilka kvalifikationer och erfarenheter som krävs”, säger Cohen. ”Den informationen kommer ge dig en bra bild kring vad arbetsgivare är ute efter och var du står i förhållande till det”. 

Ta en paus
Vare sig du vill eller inte måste du trycka på pausknappen ibland. Dels för ditt välmående, dels för att studier visar att en paus faktiskt kan förbättra din produktivitet. 

Sitter du med ett berg av jobb framför dig som aldrig verkar bli mindre? Ta då en liten paus och andas ut ordentligt. ”Om du börjar känna dig frustrerad kan en kort paus hjälpa till att ge situationen perspektiv”, säger Scherwin. ”Du kommer känna dig mycket bättre och dessutom kunna jobba vidare mer effektivt”. 
 

Back to top