Skip to main content

Så avslutar du 2016 på bästa karriärsmässiga sätt

Så avslutar du 2016 på bästa karriärsmässiga sätt
Med jul, nyår och allt därtill är fokus inte alltid helt riktat på dig och din karriär under december. Det är julklappsshopping, glöggmingel och kanske en liten flört med den där söta kollegan som tar upp det mesta av tiden.
 
Om du däremot ser till att gå igenom några enkla, men effektfulla, karriärsutvecklande metoder och knep, kan du avsluta 2016 starkt och vara redo för att göra 2017 till ditt karriärsår. ”Många checkar ut mentalt under julen”, säger Belinda Plutz, grundare av Career Mentors Inc. Hon betonar dock vikten av att hålla motivationen uppe under december och använda månaden till att sammanfatta och avsluta det gångna året. 
 
Så ta dig en paus från onlineshoppingen (det är lugnt, vi alla gör det), glöggen och lussebullarna och följ dessa nio punkter för att avsluta kapitlet 2016 så bra du bara kan. 
 
Be om feedback 
Många företag har i december redan haft utvecklingssamtal med sina anställda, men det är ändå alltid bra att be din chef om konstruktiv kritik på kvartalsbasis. Har du inte haft ett uppföljningsmöte med chefen på ett tag är det perfekt att boka in en tid i slutet av december för att gå igenom året. 
 
Håll konversationen positiv genom att säga någonting i stil med, ”Jag trivs verkligen här och hoppas att jag möter dina förväntningar. Jag är därför väldigt intresserad av att höra hur och vad jag kan förbättra”.  
 
Stäm av dina mål
När du ändå reflekterar kring dina framgångar under året är det bra att samtididgt gå igenom vilka mål du uppnått och inte. Skapa därefter en strategi för hur du ska uppnå dem under det kommande året och gå igenom detta med din chef. 
 
“Det är viktigt att du och din chef är överens”, menar karriärcoachen Ashley Stahl, som tipsar om att inte bara ha årliga mål, utan kortare delmål. Genom att proaktivt göra en årssammanfattning av dig och din karriär visar du din chef att du är ambitiös och vill uppnå målen under 2017. 
 
Upptäck nya möjligheter för karriärutveckling 
De flesta företagen sätter budgeten för personalutbildning och liknande i december och det där därför bra timing för att prata med din chef om en konferens, seminarier eller utbildning du gärna vill ta del av under 2017. 
 
Om du pratar om dessa möjligheter nu är det lättare för din chef att säga ja – eftersom att det finns pengar kvar i budgetet. ”Förklara hur företaget kommer tjäna på detta och den kunskap du kommer samla på dig”, säger Plutz.
 
Har du nyligen börjar ansvara för företagets kanaler på social media? Då kan en kurs inom kreativt skrivande vara nyttigt. Tar du istället hand om statistik och siffror skulle en avancerad Excel-kurs inte skada.  
 
Uppdatera ditt CV 
Även om du inte har något nytt jobb eller arbetsgivare att lägga till på ditt CV från 2016 är det bra att uppdatera dina kunskaper och, där det passar, använda siffror för att understryka det du säger (t.ex. överskred mina försäljningsmål med 50 %). 
 
Kontakta kunder
Har du mycket kontakt med kunder är ofta julen ett bra tillfälle för att be dem om feedback. Detta är särskilt viktigt om du har provisionsbaserade arbetsuppgifter eller lön. ”Att be om feedback visar att du bryr dig”, säger Yeager. En extra bonus är förstås också att du kan dela med dig av den positiva feedbacken med din chef. Att skicka julkort (digitala eller handskrivna) är också en trevlig och uppskattad gest. 
 
Hör av dig till gamla kontakter 
Under juletider är det alltid bra att återuppta kontakten med gamla jobbkontakter. 
 
“Under den här perioden kan du alltid höra av dig till personer utan en agenda och bara för att önska dem en god jul”, säger Plutz. 
 
Plutz poängterar också att det behövs minst två kontakttillfällen under ett år för att hålla en professionell relation vid liv. Gör därför en notis i din kalender om att återkoppla under sommaren igen.
 
Nätverka med kollegor på andra avdelningar
När många är iväg på julledighet är det ofta lugnare på kontoret. Isolera inte dig själv och sitt vid ensam skrivbordet hela dagen – passa på att lära känna och prata med kollegor som inte är med i ditt team. De vill förmodligen också ha sällskap på ett annars tomt kontor. ”Kollegor har en tendens att inte nätverka tillräckligt mycket internt”, säger Stahl. 
 
Läs igenom din introduktionshandbok
Kommer du ihåg den där introduktionsboken du (förmodligen) fick när du började? Den ligger med stor sannolikhet i någon skrivbordslåda och samlar damm nu förtiden. Varför inte leta fram den igen och läsa igenom? Du kan t.ex. upptäcka förmåner du inte visse fanns. 
 
”En introduktionshandbok bör innehålla information om ersättning för utbildning, friskvårdsbidrag och karriärmöjligheter”, säger Stahl. 
 
Läs därför igenom handboken eller ert intranät för att vara säker på att du inte missar några förmåner din arbetsgivare erbjuder. 
 
Städa ur och organisera
Ser ditt skrivbord ut som en mindre krigszon? Dags att städa upp! Detta innebär inte bara att kasta skräp utan också att sortera viktiga papper och dokument. Och när du ändå håller på – ge din inkorg en omgång också. ”Detta kommer ge dig en fräsch nystart av det nya året”, säger karriärcoachen Crystal Marsh. 
 
 

Back to top