Hur ska jag klä mig inför en arbetsintervju?

Hur ska jag klä mig inför en arbetsintervju?

En viktig del av intervjuförberedelserna är att se till att man vid intervjutillfället kan visa för arbetsgivarna att du är det tillskott som företaget behöver. Man kan tycka att utseendet inte ska ha någon betydelse, men faktum är att du ofta blir bedömd redan innan du har sagt ett ord.

Du kan alltid ringa till företaget du ska på intervju hos och fråga om det finns någon klädkod eller så kan du ta dig en sväng förbi och kolla de anställda som kommer in och går ut. Försök att sikta på att klä upp dig lite mer än vad du kanske skulle göra om du fick jobbet. Det kan ge en signal till arbetsgivaren att du har ambitioner att lyckas i deras företag.

Om du känner dig osäker kan en klassisk enkel kostym aldrig vara fel. Om du inte redan har en, finns det billiga att få tag på lite överallt idag, både för herrar och för damer. Huvudsaken är att du känner dig bekväm i vad du har på dig för annars kommer det att märkas.

Oavsett hur ren din skjorta är eller hur fint dina skor skiner kommer inte dina kläder att garantera dig ett jobb. Däremot kan ”fel” kläder förstöra dina chanser till att få det där jobbet som du så gärna vill ha. Här följer några enkla regler som kan vara bra att ha i åtanke:

8 Saker att undvika undvika i en intervju

 • Ingen huvudbonad
  Att ha på sig en keps, en huva eller liknande är absolut förbjudet under en intervju. Förutom att det kanske ut som om du har något att dölja ger det ett väldigt oseriöst intryck. Självklart finns det undantag, exempelvis religiösa sådana.
 • Skyl dig
  Även om det kanske kan funka i vissa branscher så hör inte en jätte-urringning, magkort tröja eller väldigt lågt skurna byxor hemma på en intervju. Du borde kunna förlita dig på dina andra egenskaper för att få jobbet.
 • Konstiga slipsar och liknande
  Du kanske tycker att dina slipsar i kulörta färger eller med tecknade seriefigurer är hur roliga som helst, men lämna dessa hemma under intervjun. Risken är överhängande att intervjuaren snarare ser dig som en oseriös sökande än någon med humor.
 • Ta det lugnt med accessoarerna
  Kom ihåg att du vill att intervjuaren koncentrerar sig på dig och vad du säger och inte på de enorma knallgröna örhängena du har på dig.
 • Försiktigt med smink
  Självklart kan du ha smink på dig men att ha jätte mycket ögonskugga och knallrött läppstift är kanske mindre lyckat.
 • Starka dofter
  För mycket parfym eller för lite deodorant, inget av alternativen är att föredra. Detsamma gäller cigarettlukt, undvik detta. Se till att du luktar gott, men neutralt.
 • Skägg
  Har du skägg så se till att det är vältrimmat och snyggt.
 • Piercningar och tatueringar
  Nu förtiden har var och varannan människa piercningar och tatueringar så det är rätt otroligt att detta ska förnärma intervjuaren. Dock beror detta självklart på motiv och placering, försök att dölja eventuell stötande kroppsdekor.