Skip to main content

Hur kan jag spara pengar?

Hur kan jag spara pengar?

Alla har vi månader där det känns extra skralt i plånboken och visst kan du alltid söka en tillfällig lösning när situationen uppkommer. Du kan exempelvis låna pengar eller kanske bli eremit för en tid, men vore det inte bättre komma på ett sätt att försöka undvika att situationen uppstår.

Här följer några tips på hur du kan göra det mesta av de pengar som du har, vare sig det handlar om ett litet lönepaket, ett avgångsvederlag eller arbetslöshetsersättning.

Sätt en budget
Det viktigaste först, du måste fundera ut hur mycket pengar du kan röra dig med för att till slut kunna få dina finanser på rätt köl igen. Gör en lista på det nödvändigaste du behöver mat, transport och hyra exempelvis och lista sedan ner vad du kan betrakta som lyx. Nästa steg blir att försöka räkna ut vad du kan överleva på varje månad och ta ut denna summa i kontanter. Det är mycket lättare att få en överblick på hur mycket man gör av med när man betalar med kontanter snarare än med kort.

Göm dina kundkort/klubbkort
Att ha klubbkort på din favoritbutik kan initialt kännas som en bra idé, men så är ofta inte fallet. Innehavare av klubb eller kundkort får ofta hem erbjudanden som kan verka förmånliga men oftast enbart resulterar i att man köper något som man kanske inte ens behöver. Klipp korten och rota lite extra längst bak i garderoben istället så hittar du säkert något fint plagg som du glömt bort.  

Ät billigt
Det klassiska och ganska självklara tipset på hur du kan äta så billigt som möjligt är att försöka storhandla någon gång i månaden. Försök att hitta en lite större matvaruaffär då de ofta har ett större utbud och billigare priser. Ha en inköpslista tillhands och se till att du följer den, undvik impulsköp. Att laga mat hemma varje dag kan kännas tidskrävande och tråkigt men du tjänar en bra slant på det. Passa samtidigt på att laga lite extra mat som du kan ta med dig till jobbet som lunch dagen efter.

Sammanslå dina skulder
Att låta gamla skulder bara vara gör att räntan på dessa skjuter i höjden och förvärrar situationen. Det finns sätt att betala tillbaka de olika kontokorts- och avbetalningsskulderna, exempelvis kan du ta ett lån på banken och istället försöka betala tillbaka det lånet så fort som möjligt. Det finns en hel del hjälp att få när det kommer till din privatekonomi. Skäms inte för att ta hjälp och låt kunnig bankpersonal guida dig till vad som är rätt alternativ för just din ekonomiska situation, det är därför de finns där.

Inkassera pengar
Kommer du ihåg att du lånade ut 300 kronor till en kompis häromveckan? Nu är det dags att inkassera dessa. Pengar kan ofta vara ett känsligt ämne även vänner emellan och det kan kännas lite småaktigt att begära tillbaka lån ibland, men som man säger ”många bäckar små”.  

Fundera även på om du inte har något som du kan sälja på Tradera eller liknande. Kanske har du en cykel som du aldrig använder längre eller golfklubbor på vinden fast du har slutat spela golf?

Titta över dina räkningar
Detta kommer antagligen inte rendera i några pengar på en gång men kan innebära lite mindre utgifter för de närmaste månaderna. Konkurrensen på exempelvis el och telemarknaden är stor så se till att du får det bästa avtalet för just dig och din plånbok.   

Öppna ett sparkonto
Om du har råd och möjlighet försök att öppna ett sparkonto. Även om det kanske känns som om du enbart kan spara småsummor så den dagen en oväntad räkning trillar in så är det otroligt skönt att veta att man har lite pengar undanstoppat, oavsett summan.


Back to top