Finslipa CV:t innan du söker nytt jobb

Redo för ett nytt jobb? Då är det första du behöver ett CV som visar precis hur bra du är. Låt dessa sju tips hjälpa dig på vägen.

Finslipa CV:t innan du söker nytt jobb
Känner du dig redo för att börja leta efter ett nytt jobb, men inte ditt CV? Dags att ordna det. För ditt CV är ”ett av dina viktigaste vapen när du handlar om att söka jobb”, säger Monsters egen karriärexpert Vicki Salemi. ”Ett riktigt bra CV kan öppna upp dörrarna för spännande möjligheter”, fortsätter hon. 
 
Att behöva uppdatera sitt CV kan däremot kännas ganska stressigt, och då särskilt när så mycket står på spel. Men kanske behöver det inte innefatta så mycket press som det verkar? Vi har sammanfattat sju steg som gör både dig och ditt CV redo för nya jobbäventyr. 
 
Börja med rätt parametrar
Det finns ingen CV-mall som fungerar för alla, och format och information beror på den bransch du jobbar eller vill jobba inom. Ta därför reda på hur den optimala utformningen för just din bransch ser ut. 
 
En fråga som ofta ställs är hur långt ett CV egentligen får vara - det beror helt enkelt på hur mycket arbetslivserfarenhet du har. Generellt sätt kan man säga att du med mindre än tre års erfarenhet kan satsa på en sida, de med fler runt två. 
 
Det som är viktigt att komma ihåg är att ditt CV ska vara lättläst och inte kännas som en krånglig eller för lång novell. Vicki Salemi menar att hon under sin tid som rekryterare knappt la mer än tre sekunder på ett CV. ”Du måste hålla dig kortfattad” säger Salemi. ”En rekryterare tappar fokus om denne måste läsa igenom alla tänkbara ansvarsområden en kandidat kan tänka sig haft”. 
 
Grunderna är viktiga 
Oavsett jobb eller bransch så finns det en del punkter som hör hemma i alla CV:n: arbetslivserfarenhet, ansvarsområden och antal år för varje position. 
 
Något annat du absolut inte får glömma bort är dina kontaktuppgifter! Det kan verka självklart, men Salemi berättar att hon fått en hel del CV:n utan kontaktuppgifter. Din adress är inte ett måste, men telefonnummer och e-mail är obligatoriskt.  
 
Använd relevanta sökord
Rätt CV:n för rätt tjänster gallras ofta fram via olika programvaror, där de hittas per automatik baserat på specifika sökord.  
 
Att komplettera ditt CV med relevanta sökord gör det med andra ord enklare att hitta. Söker du t.ex. ett jobb inom social media kan du med fördel inkludera namnen på de största plattformarna; ”Utvecklade användandet av Instagram, vilket genererade 10 000 fler följare”. 
 
Känns det svårt med sökord? Då kan du ta ord eller meningar direkt från jobbannonsen för största relevans. 
 
Glöm inte bort siffrorna 
Nämn inte bara vad du gjort – visa det också genom att kvantifiera dina prestationer. Se bara på dessa två exempel utifrån en rekryterares perspektiv: ”genererade flera nya kunder per utskick” och ”genererade runt 25 % nya kunder per utskick”. Du hade förmodligen valt det senare alternativet, eller hur?
 
“Genom att skriva ut resultaten i siffror får rekryteraren en tydligare bild av dig och ditt arbete”, säger Salemi. ”Leder du ett team - hur många? Hjälpte du företaget att spara pengar - hur mycket? Särskilt allt relaterat till tid, pengar och människor är enklet att skriva ut i siffror. 
 
Var uppdaterad
Du hade förmodligen inte kommit till en intervju i träningsbyxor eller en gammalmodig kostym med fel snitt. Det samma gäller för ditt CV – det behöver också vara anpassat och uppdaterat. 
 
Ta därför bort den eventuella sektion ”Målsättning” som du inlett ditt CV med tidigare, och ersätt den med en sammanfattning istället. En annan mening du också kan ta bort är
”Referenser lämnas på begäran” – för det är klart att du har referenser du kommer dela med dig av. Och när du ändå håller på att radera: ”Byt ut grundläggande datorkunskaper som Microsoft Word mot mer specifika kunskaper för branschen, som C++ programmering”, säger Salemi. 
 
Be ett par nya ögon om hjälp
Du har skrivit, raderat, skrivit om och raderat igen – slutligen känns ditt CV äntligen klart. Men efter en hel del redigering blir man lätt blind inför sin egen text. Be därför någon du litar på att läsa igenom allting ordentligt och komma med feedback. 
 
Låt rekryterare hitta dig
Varför blir egentligen vissa uppringda av rekryterare om intressanta jobb, och inte du? Massor av rekryterare letar dagligen igenom Monsters CV-databas efter deras nästa kandidat – ibland för tjänster som inte ens blivit utannonserade. Genom att registrera ditt CV på Monster.se blir det med andra ord lättare för en rekryterare att hitta dig. Har du laddat upp ditt CV förenklas dessutom ansökningsprocessen då du inte behöver fylla i eller ladda upp din ansökan manuellt varje gång. 
 
 
Vill du ge ditt jobbsökande ytterligare lite hjälp på traven? Låt jobbet hitta dig genom att ladda upp och registrera ditt CV på Monster!