5 vanliga misstag som kan bromsa din karriär

5 vanliga misstag som kan bromsa din karriär
Har du känslan av att du gör alla rätt men ändå inte kommer framåt i karriären? Det kan vara så att du omedvetet gör några av de fem misstagen listade nedan. Men lär du dig att upptäcka dessa dåliga vanor kan vägen framåt komma att bli lättare. Vi berättar hur. 
 
1. Att ignorera relationer
Vissa tror att det räcker att komma till kontoret, göra sitt jobb och sedan gå hem igen. Att tänka på relationerna till dina kollegor är däremot också en viktig del av ditt jobb som inte får glömmas bort. 
”Visst borde man kanske bara bli bedömd för det man presterar, men verkligheten ser annorlunda ut. Mellanmänskliga relationer på kontoret är ofta precis lika viktiga som det du jobbar på”, säger Mark Goldman på MGR Accounting Recruiters. 
 
2. Att klä sig opassande
Vare sig du vill eller inte spelar ditt utseende på jobbet en viss roll. Därför är det viktigt att se till att dina kläder, frisyrer och accessoarer är passande för din arbetsplats. 
”Du representerar inte bara dig själv på jobbet, utan även din arbetsplats varumärke”, säger Carlota Zimmerman, chef på Creativity Yenta. ”Ser det ut som om du inte lägger varken tid eller tanke på din klädsel, kan det uppfattas som om du inte tar dig själv eller din karriär på allvar. 
 
3. Att inte kunna skilja på professionellt och privat
De flesta cheferna vet att deras anställdas val och beteenden har ett personligt sammanhang. Detta är däremot ingenting du bör poängtera under t.ex. en förhandling av högre lön, flextid eller möjligheten att jobba hemifrån. 
”Chefer förstår ofta redan att det du förhandlar om kommer att ha en positiv effekt på dig personligen, så det de behöver höra är hur det kommer att påverka företaget. För din karriär kommer att lida om du bara fokuserar på hur du kan hjälpa dig själv”, säger Brie Reynolds, contentchef på FlexJobs. ”Det är viktigt att du håller dina förhandlingar utifrån ett professionellt perspektiv”. 
 
4. Att prioritera pengar över möjligheter
“Om du enbart fokuserar på pengar och glömmer bort att se ditt jobb som en meningsfull erfarenhet som påverkar ditt välmående kommer det sluta med att du avskyr ditt jobb”, menar Michael Mayher, chef på Foremost Consulting. ”När pengarna blir viktigare än den faktiska upplevelsen brukar det påverka karriären negativt”, fortsätter Mayher. ”Dels för att du förmodligen kommer att missa bra möjligheter, dels för att det knappast kommer imponera på de som har befogenhet till att hjälpa dig framåt i karriären.”
 
5. Att inte ta egna initiativ 
“Att kunna ta initiativ och se till att saker och ting blir gjorda är en viktig egenskap på jobbet. För att kunna hitta lösningar, även om vägen dit är lång, är mycket bättre än att bara sitta och vänta på att få det serverat”, säger Tony Deblauew, grundare till HR4Change. ”Folk kommer att märka om du är proaktiv, såväl som om du inte är det. Om din chef eller andra kollegor hela tiden behöver ge dig direktiv eller påminna dig om att slutföra uppgifter kommer detta av naturligta skäl att påverka din arbetsroll negativt”.