Här är de värsta typsnitten i ditt CV

Se till att inte sticka ut på fel sätt.

Här är de värsta typsnitten i ditt CV

Med den stora konkurrensen i jobbsökardjungeln är det naturligt att vilja sticka ut med ett extra kreativt personligt brev, en referens från en inflytelserik kompis eller kanske t.o.m. en retweet på Twitter. Det finns egentligen bara en del av ansökningsprocessen där du ska undvika all typ av kreativitet – och det är när det kommer till att välja typsnitt för ditt CV.

“Använd dig av typsnitt som är läsbara och neutrala”, säger Amanda Augustine, karriärexpert på TopResume. “Rekryterare skannar igenom ansökningar på bara några sekunder, och om de distraheras av ett oproffsigt typsnitt kan det kosta dig jobbet”. Nedan listar vi CV-typsnitten du bör undvika.

Oprofessionella typsnitt i ditt CV

 1. Courier new
  “Detta är vad man brukade använda i skolan när man behövde fylla ut sidorna av någon uppgift”, säger Augustine. ”Det ser ut som du skriver på skrivmaskin, och inte på ett charmigt vis. De allra flesta arbetsplatserna idag associerar inte sitt varumärke med en skrivmaskin”.
 2. Lucinda console
  Det här typsnittet kan vid första anblick verka oskyldigt (det är ju trotsallt läsbart). Men de stora mellanrummen och den böjda formateringen utstrålar den direkta motsatsen till ”Jag är seriös i mitt jobbsökande”. Med så många mer sofistikerade typsnitt att välja mellan är detta ett du bör undvika.
 3. Comic sans
  Comic sans har kommit att bli lite utav ett skämt, och det med goda skäl. Syftet är att vara avslappnad och lite söt, men istället ser det bara slarvigt – och fruktansvärt omodernt – ut. Detta fungerar bara inte, inte ens som ett skämt.
 4. Bradley hand ITC
  “Det här typsnittet ser mer ut som kludder”, säger Augustine. ”Ditt typsnitt ska representera din professionella sida och inte se ut som en slarvigt nedskriven inköpslista”.
 5. Brush script
  De allra flesta vet att alla typer av script-typsnitt inte passar för att skriva ett CV, men det händer ändå att vissa väljer att prova. Gör det inte. De är svåra att läsa och säger indirekt att du är slarvig och oprofessionell.

Helt oacceptabla typsnitt i ditt CV

 1. Chalkduster
  Chalkduster får dig definitivt att sticka ut ur mängden, men på helt fel sätt. Det är, förutom svårläsligt, någonting en mellanstadieelev förmodligen hade valt.
 2. Apple chancery
  Det här typsnittet vore fint för en t.ex. bröllopsinbjudan, men desto mindre passande för ditt CV.
 3. Mayalam MN
  Här är ett annat typsnitt som vid första anblick kan verka både “modern” och “elegant”. Sanningen är däremot att den är väldigt svårläst och kommer förmodligen göra så att rekryteraren inte orkar läsa vidare.
 4. Harrington
  Spara Harrington till när den dagen då du söker jobb på en sagoteater, och inte för ditt vanliga CV.
 5. Braggadocio
  Behöver vi säga något mer?