Välj rätt typsnitt i ditt CV

Se över ditt val av typsnitt innan du skickar iväg din nästa ansökan.

Välj rätt typsnitt i ditt CV

Ofta krävs det inte mer än ett par sekunder för en rekryterare att värdera om ditt CV är värd att lägga lite extra energi på. Det gör därför stor skillnad om du använder rätt typ av typsnitt i ditt CV.

Ditt CV är en sammanfattning av dina kunskaper och arbetspotential. Det är med andra ord ganska naturligt att en rekryterare ser ditt CV som oläsligt eller vilseledande om det är skrivet i ett distraherande typsnitt och risken att ditt CV hamnar i skymundan är därför stor.

”Det viktigaste är att du väljer ett typsnitt som är överskådligt och lätt att läsa”, säger Amanda Augustine, karriärcoach på TopResume. ”Många rekryterare läser ansökningar i farten och därför är det också en fördel att välja typsnitt som även fungerar på mobilen, såsom ett sans serif-snitt som Arial, Tahoma eller Calibri”.

Mycket handlar om att skapa ett personligt varumärke och göra ett gott första intryck. Enligt Augustine kan du gärna sätta en egen prägel på ditt CV, så länge du använder dig av ett av dessa 10 (rankade i prioritetsordning) CV-vänliga typsnitt.

Väl rätt typsnitt i ditt CV

  1. Calibri. Ett mjukt, lätt och modernt typsnitt. Detta är standardtypsnittet för många mailprogram vilket gör det igenkännligt och ett säkert val.
  2. Times New Roman. “Detta typsnitt är perfekt för tjänster inom t.ex. juridik, bank och staten då det är tydligt, läsvänligt och passar till lite mer strikta branscher”, säger Augustine.
  3. Arial. Arial är ett klassiskt sans serif-typsnitt och är “det perfekta valet för kreativa människor inom marknadsföring”, rekommenderar Augustine.
  4. Verdana. Verdana är, precis som Arial, ett rent och modernt typsnitt som är väldigt lätt att läsa då det har något bredare mellanrum mellan bokstäverna.
  5. Cambria. Detta är ett annat standardiserat typsnitt rekryterare känner igen och som inte kan bli fel. Det är inte lika formellt som Times New Roman, men fungerar precis lika bra.
  6. Garamond. Ett lite elegantare typsnitt som därigenom kanske passar bättre till kreativa jobb, snarare än positioner inom t.ex. finans.
  7. Book Antiqua. Precis som namnet antyder fungerar Book Antiqua bra inom konst och humaniora.
  8. Trebuchet MS. Vänligt och runt. Detta är ett bra alternativ för kreativa positioner inom marknadsföring.
  9. Arial Narrow. Har du ont om plats? Då är Arial Narrow ett modernt alternativ som fortfarande är tillräckligt formellt.
  10. Didot. Didot är lika elegant som läsvänligt och är förmodligen det mest artistiska typsnitt som fortfarande är tillräckligt formellt för ett CV.