Skip to main content

De bästa karriärtipsen för alla perioder i ditt liv

De bästa karriärtipsen för alla perioder i ditt liv
Arbetslivet är fullt av tips kring hur du kommer dit du vill. Vissa är grundläggande och fungerar oavsett, andra mer tidsspecifika beroende på vilket stadie i livet du befinner dig i. 
Här är de bästa tipsen för alla olika perioder i både ditt liv och karriär. 
 
Under tonåren
Se till att satsa på omväxling. “För att hitta en karriär som du kan tänka dig att jobba med är det en stor fördel att prova så mycket som möjligt”, säger Carole Stovall, VD på SLSGlobal. ”Leta efter sommarjobb, extrajobb och internships som ger dig värdefull erfarenhet”. 
 
Todd Cherches på BigBlueGumball håller med. ”Var inte rädd för att prova nya saker eller att misslyckas. Det är nu du har tiden att prova dig fram. Anse dig inte vara för bra för vissa jobb, utan se alla möjligheter som värdefulla erfarenheter”. 
 
Mellan 20 – 30 år
Det är under detta decennium som du ska hitta jobb inom den bransch du vill bygga din framtida karriär inom.  ”Det finns flera saker att tänka på, men det allra viktigaste är att hitta ett jobb du tycker om”, säger Stovall. 
 
Det är också nu ska du börja skapa en individualitet. ”Jämför dig inte med andra, särskilt inte med de som du har pluggat med”, säger Christine Sirois, en frilandsjournalist i 20-års åldern. ”Fokusera istället på att skapa tydliga mål för dig och din karriär”. 
 
Mellan 30 – 40 år
Här har du ofta landat i karriären. ”Fortsätt alltid att vara flexibel och öppen för nya intressanta möjligheter eller förslag som dyker upp”, säger Cherches. 
“Målet är att du ska jobba med någonting du både tycker om och är bra på. Våga satsa på framgång och fortsätt hela tiden att ta risker som hjälper dig att utvecklas. 
 
”Att vara målmedveten hjälper dig att komma framåt i karriären”, säger Jill Ivey, chef på WIT Strategy. ”Vad tydlig med hur du vill utvecklas i din arbetsroll. Om du känner att du inte kan komma framåt på din nuvarande arbetsplats, leta efter andra alternativ. Stanna inte på ett understimulerande jobb bara för att du är rädd för förändring – våga satsa”, fortsätter Ivey. 
 
Alisha Karabinus, föreläsare i retorik på Purdue University, menar att det är nu som du ska våga ställa krav och vara tydlig med vad du vill. 
”Är du värdefull? Är du betydande?” Låt dig inte bli ifrågasatt eller osäker när det t.ex. kommer till en löneförhandling. Var alltid förberedd med argument och mätbara resultat i fall sådana situationer skulle uppstå. 
 
Mellan 40 – 50 år
“Det är nu du ska satsa på att etablera dig själv som en expert inom ditt område” säger Peter Engler från Engler Career Group. “Utveckla en karriär och ett CV som får dig att sticka ut ur mängden. Bygg upp ett nätverk och hitta en mentor som kan ge dig värdefulla råd”. 
 
”Du måste veta skillnaden mellan ett jobb och en karriär”, säger Cori Tyler som driver det egna företaget Last Line Defense Training. ”Hitta dina prioriteringar i livet och låt aldrig ditt jobb eller karriär definiera vem du är”.  
 
Mellan 50 – 60 år
“Oavsett hur bred kunskap du har är det viktigt att fortsätta att lära sig nya saker”, säger Cherches. ”Både marknaden och dess tillhörande teknologi är under ständig förändring och du måste se till att du hänger med. Din absoluta styrka kommer att vara all din erfarenhet från tidigare i kombination med att hela tiden vilja lära dig något nytt.   
 
Artisten Ann Klefstad tipsar om att se bortom de “vanliga” jobbet. ”Jag har tagit vara på den erfarenhet jag har och sedan jobbat hårt för att skapa nya möjligheter kring det, som konsult eller frilansare t.ex.” 
 
60 år och uppåt
“Nu är du stabil i din karriär och har samlat på dig en otrolig kunskap. Se dock till att du förblir ödmjuk och är öppen för att lära dig av de yngre på jobbet”, säger Cherches. 
 

Back to top