Skip to main content

Därför borde du ta (mer) semester

Att ta semester är inte bara bra för kropp och själ – det kan faktiskt få dig att prestera bättre.

Därför borde du ta (mer) semester
Det spelar egentligen ingen roll vad som står på semesterschemat – huvudsaken är att du tillåter dig själv att ta semester. För att boka in lite välförtjänt ledighet verkar inte vara en självklarhet för alla. En amerikansk studie (U.S. Travel Association’s Project Time Off) visar att hela 54 % lät stora delar av sin semester brinna inne under 2016.

Det kanske inte låter så dramatiskt, och det behöver inte nödvändigtvis vara det heller. Riktigt dramatiskt blir det egentligen först när du aldrig tillåter dig att semester och koppla av. Eller att du tar ledigt, men tar med både jobbmobilen och datorn. 

Är du en av de som struntar i en riktig semester? Läs då vidare och se varför du borde tänka om. 

Semester är viktigt för hälsan
Att vi mår fysiskt bättre när vi har semester är ett faktum. Ett faktum som inte bara har med somriga drinkar och solsken att göra, utan beror på någonting djupare än så. Vi får konstanta, vetenskapliga bevis på att ledighet och semester är bra för din mentala och fysiska hälsa.

En studie från American Psychological Association visar bland annat att semester är ett av de bästa botemedlen mot stress. Till och med stressrelaterade problem som huvud- och ryggvärk kan försvinna helt efter fem veckors semester, enligt en studie från University of Vienna. Flertalet andra studier har dessutom kommit fram till att de som tar regelbunden semester minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. 

För att komma till saken – om du bara jobbar och jobbar riskerar du att tillslut gå in i väggen eller lida av andra stressrelaterade åkommor. Att resa iväg och lämna jobbvardagen kan därför göra stor skillnad. 

Jobba bättre genom att inte jobba
Känner du att du vill ge mer på jobbet? Då är några dagars semester faktiskt mer effektivt än fler övertimmar. En intern undersökning som revisionsbyrån Ernst & Young genomfört visar att med varje extra 10 timmars semestertid de anställda tog ut ökade deras årsresultat med 8 %.  

Miljöombyten kan också ge dig nya perspektiv och fylla dig med kreativitet och inspiration. Monsters egen karriärexpert Vicki Salemi menar att semester, eller till och med en heldag hemma, hjälper dig att komma tillbaka utvilad och motiverad till jobbet igen. 

Släpp kontrollen
“Var noga med att påminna din chef, dina kollegor och kunder om att du ska på semester innan du åker iväg. Gör också en överlämning eller avstämning med den som kommer ta över dina ansvarsområden medan du är borta”, säger Salemi. 

Detta är den enkla biten. Det som kan bli svårt är att faktiskt hålla dig till planen och inte läsa dina mail eller svara på jobbrelaterade samtal. 

“Om du sagt att du ska vara ledig utan tillgång till dina mail kommer det ser konstigt ut om du ändå svarar”, fortsätter Salemi. ”Detta gäller särskilt om du är chef – du ska sätta standarden för ditt team om att har man semester, så är man ledig”. 

Så snart du checkat in på semesterorten är det alltså dags att checka ut från jobbet och alla tillhörande ansvar. Är det svårt kan du i början vara så drastisk att du faktiskt lämnar kvar mobilen på rummet. 

Får du plötsligt en riktigt bra jobbrelaterad idé eller liknande, har Salemi ett tips: ”Jag skriver ner eventuella jobbtankar i ett kollegieblock och låter de stanna där tills semestern är över”.  

Be inte om ursäkt
Du förtjänar semester! Tänk på att världen faktiskt inte kommer gå under för att du inte är på kontoret en vecka eller två. Tyvärr visar studien Project Time Off att 34 % undviker att ta semester då ingen annan kan göra deras jobb. Andra har istället problem med att vara en ”börda” för sina kollegor och vågar därför inte be om hjälp. 

Vi alla behöver ledighet då och då. Därför är det viktigt att både du och din chef prioriterar detta och ser till att du kan ta semester utan några större problem. 
 

Back to top