5 tecken: då är det dags att byta jobb

Är det dags för dig att hitta karriärslyckan någon annanstans?

5 tecken: då är det dags att byta jobb
Alla goda ting har sitt slut, så även bra – eller till och med fantastiska – jobb. Och när det sker, se till att det händer tack vare att du hittat något nytt eller aktivt gör ett val att gå vidare, snarare än att du får sparken, blir varslad eller tappar gnistan på grund av en dålig arbetsplats. 
 
Men hur och när vet du att det är dags att börja söka dig vidare? Bland annat via dessa fem tecken: 
 
Du är uttråkad
“Om du inte lär dig någonting nytt eller utvecklas på jobbet längre är det oftast bättre att byta”, säger Lisa Kohn, föreståndare på Chatsworth Consulting. “Vi spenderar alldeles för mycket tid på jobbet för att sitta där och vara uttråkade. Vi är som mest engagerade, och därigenom produktiva, när vi lär oss och utvecklas genom nya utmaningar och möjligheter. Om dessa inte finns på ditt nuvarande jobb är det förmodligen dags att gå vidare”. 
 
Relationen med din chef är förstörd 
Relationen du har med din chef kan både förgylla eller förpesta din arbetssituation. ”Om ni aldrig har kommit överens eller att er relation blivit oreparerbar den senaste tiden är det dags att leta efter ett nytt jobb”, säger Jarred Saba, VD på konsultfirman Lease Advisors.  
 
”Är din chef väldigt detaljstyrd? Jobbar ni på helt olika sätt? Eller klickar överhuvudtaget inte? Oavsett vad problemet är - påverkar det din jobbsituation negativt och minskar din produktivitet och motivation är det dags att byta jobb”, fortsätter Saba. 
 
Din arbetsplats hänger inte med
Att jobbar på ett företag som lever kvar i en förgången tid är sällan positivt. ”Om ditt företag eller deras produkter och tjänster ses som gammalmodiga kan ditt eget rykte komma att påverkas”, säger karriärcoachen Roy Cohen. 
 
Låter det bekant? Då är det nog dags att “börja leta efter nya möjligheter innan dina kvalifikationer och erfarenheter hinner bli irrelevanta”, fortsätter han.  
 
Företaget tar ditt skrivbord… och din stol
Faith McKinney jobbar på en myndighet vid sidan av hennes PR-byrå. Hon var nyligen med om att de högre uppsatta på kontoret plötsligt tog några av de anställdas stolar och skrivbord – men utan att ge dem sparken. Nu sitter kollegorna i köket. 
 
McKinney misstänker att förändingen antingen är ett straff eller ett sätt att få människor att verka mer upptagna. Oavsett vad är det ett dåligt tecken. 
 
Du har fått ett nytt jobberbjudande
”Om du planerar din karriärsbana har du förmodligen redan börjat leta efter nya jobb innan det hunnit bli uppenbart att du måste gå vidare”, karriärcoachen säger Laura Rose. Hon tipsar om att alltid vara förberedd för ditt nästa jobb, både du och ditt CV. 
 
“Väntar du på ett “tecken” låter du andra omständigheter styra din karriär istället för du själv. Då väntar du på att någon eller något annat ska motivera dig till att göra en förändring”.