Så briljerar du på en jobbintervju – trots att du inte är 100 % kvalificerad

Du kanske inte är helt perfekt på papper, men du kan fortfarande imponera i person.

Du har letat och letat, och tillslut hittar du det: det ultimata jobbet. Det är så perfekt för dig att du redan planerar vad du ska äta till lunch med dina nya kollegor. Tills du scrollar ner till de sista punkterna på jobbeskrivningen och upptäcker det hemska – att du inte är riktigt kvalificerad. Typiskt.

Men ge inte upp!  

Detta trots att en Harvard Business Review-undersökning visade att 46.4 % män och 40.6 % kvinnor valt att inte ansöka till jobb där de ser sig själva som underkvalificerade. Detta är dock ofta fel strategi. För sanningen är att du faktiskt kan få jobbet, trots att du inte är 100 % kvalificerad. 

”Kom ihåg att det rör sig om kvalifikationer och inte nödvändigtvis krav”, säger Tallia Deljou, medgrundare av Mavenly + Co. ”Som rekryterare förväntar du dig inte att en kandidat kommer att uppfylla alla kvalifikationer som jobbet efterfrågar. Visa dem därför vad de saknar och vad du kommer att kunna bidra med”, fortsätter hon. 

Om du har fått en intervju vet rekryterarna i de allra flesta fallen om ifall du saknar någon efterfrågad kunskap eller två. Men något annat i din ansökan har uppenbarligen fångat deras intresse och de vill gärna träffa och bli imponerad av dig. Följ de tre stegen nedan för att lyckas övervinna rekryterarna med din personlighet. 

1. Förklara hur dina kunskaper kan tillämpas på de ställda kraven 
Se jobbeskrivningen som ett underlag för dina intervjuförberedelser genom två övningar som karriärkonsulten Jamie Petkanics rekommenderar. 

“Gå igenom rad för rad av jobbeskrivningen och vid varje kvalifikation du saknar tänker du ut en situation där du gjort någonting liknande eller relevant”, tipsar Petkanics. ”Brainstorma sedan fram ytterligare tre anledningar till varför du skulle vara duktig på just den uppgiften”, fortsätter han. Här är det viktigt att du övar och förbereder dina svar i förväg. 
 
En kvalifikation kan t.ex. vara att lära upp nyanställda, vilket du inte har någon direkt erfarenhet av – men du coachar ett fotbollslag på fritiden och vet därför både det ena och andra om att lära upp och ta hand om ett team. 

På så sätt är du förberedd utifall frågan kring dessa kvalifikationer skulle ställas. Däremot behöver du inte ta upp detta om ingen annan gör det. ”Fokusera dina svar på de frågor som ställs där du kan påvisa din kunskap, erfarenhet och expertis, liksom resultat på tidigare arbete”, säger Alyssa Gelbard, grundare av konsultfirman Resume Strategists. 

2. Lär dig något nytt – snabbt
Bara för att du inte är någon expert på alla program eller kunskaper de frågar efter betyder inte det att du inte hinner lära dig grundarna inför intervjun. Att vara proaktiv om din professionella utveckling kan ta dig långt. 

“Om de efterfrågar kunskap inom ett visst program kan du ta en introduktionskurs online där du lär dig grunderna”, menar Petkanics. ”Om de sedan frågar efter det på intervju kan du visa att tagit initiativet till att lära dig mer”. 

I vissa fall kan bara vetskapen av att du är motiverad och håller på att lära dig tillräckligt för att imponera på en rekryterare. 

3. Visa hur du hanterar utmaningar 
Ett annat sätt att komma runt viss brist av erfarenhet är att bevisar att du börjat i ett ”underläge” förut. Berätta hur du tidigare anpassat dig till ett nytt jobb eller nya ansvarsområden där du inte haft någon erfarenhet alls. 

“Nämn hur du hanterat situationen, tillhörande problem och kommit fram till lösningar”, säger Gelbrand. ”Detta för att visa att du lär dig snabbt och är proaktiv”. 

Om du fortfarande är i början av din karriär kan du ha ställas inför många nya situationer du inte hanterat förut. Kanske blev du anställd för att leda ett team, men fick också skriva pressmeddelanden. Kanske blev du anställd som grafisk designer, men fick också skriva copy-texter. Visa att du är driven och villig att göra det som krävs, även om det innebär att du behöver lära dig någonting helt nytt. 
 
Vill du ge ditt jobbsökande ytterligare lite hjälp på traven? Låt jobbet hitta dig genom att ladda upp och registrera ditt CV på Monster!