Bli befordrad under 2017 – så här gör du

Nytt år, ny titel, ny (högre) lön? Vi tipsar om hur!

Står bland annat ”träna mer” och ”äta hälsosammare” på listan över dina nyårslöften för det kommande året? Kanske är det då dags att lägga till ”bli befordrad” också?   
 
Det är under de årliga utvecklingssamtalen som de flesta förändringarna sker; löneförhöjningar, utökade ansvarsområden och erbjudanden om befordringar. Med andra ord är det dessa samtal som kan komma att påverka din framtida karriärutveckling och det är därför viktigt att du är väl förberedd. Men hur ska du förbereda dig? Monster har pratat med några karriärexperter om detta för att hjälpa dig på vägen.  
 
Dokumentera dina framgångar
Vänta inte till sista sekund med att skriva ner allt du åstadkommit. “Förberedelsen för ditt utvecklingssamtal borde egentligen pågå under hela året där du kontinuerligt noterar kompetenser du utvecklat och mål som uppnåtts”, säger Larissa Holmes, VD på WIRL. 
 
Det finns tre huvudsakliga fördelar med att dokumentera dina framgångar: du kan framhäva prestationer som din chef kanske inte vet om eller har noterat; det fungerar som bevisföring under en löneförhandling eller diskussioner kring en befordran; det hjälper dig att nå dina uppsatta mål. 
 
“Det är bevisat att du blir mer motiverad och lättare når dina mål om du faktiskt dokumenterar dem också”, fortsätter Holmes. ”Dessutom kommer förmodligen din chef imponeras av ditt initiativtagande och ha det i åtanke under utvecklingssamtalet”. 
 
Kvantifiera dina prestationer
Är du ute efter en löneförhöjning? Visa då hur du genererat pengar åt företaget och blivit mer marknadsmässig under året. För även om du inte har ett jobb där du med siffror kan visa vad du åstadkommit, finns det andra sätt att göra detta på. 
 
Grundaren av karriärcoachingfirman C-Suite Coach, Angelina Darrisaw, rekommenderar att du beskriver hur ditt arbete har bidragit till företagets framgångar. Hon fortsätter och säger att du kan utgå ifrån det dokument du sammanställt i punkt ett och berätta om dina styrkor, hur och var du överlevererat och på så vis främjat företagets tillväxt. 
 
Jessica Holbrook Hernandez, VD på konsultfirman Great Resumes Fast, rekommenderar en liknande strategi, där du ska lista alla professionella kurser, certifieringar eller meriter du samlat på dig under året. På så sätt visar du att du proaktivt investerat i såväl din kunskap som din karriär. 
 
Visa att du växt ur din nuvarande position
Om du är ute efter en löneförhöjning eller befordran räcker det inte med att visa att du gör ditt jobb bra. Du behöver visa hur du växt ur din nuvarande roll och är redo för nya ansvarsområden. (Har du redan tagit mer ansvar och levererat bra resultat - nämna det). 
 
”Människor får löneförhöjning för att de förtjänat det - nämn därför inte att du har större utgifter privat eller att du jobbat si och så många år på företaget”, säger Nancy Halpern, chef på coachingfirman KNH Associates. ”Framhäv istället att du har gett mervärde utöver förväntan och har mycket mer att erbjuda”. 
 
Halpern rekommenderar att du skriver en lista på de ansvarsområdena som egentligen hör till en högre titel men som du ändå tagit hand om. Gör sedan research om den tillgängliga rollen och ta med dig resultat till din löneförhandling. 
 
Betona din handlingskraftighet
Att vara proaktiv med dina uppsatta mål visar att du är driven, jobbar hårt och hela tiden utvecklas. 
 
”Lista dina tre största karriärmål för året och planera sedan för hur du ska förverkliga dem”, säger Darrisaw. Du kan med fördel ta med dig listan och prata om dem med din chef. 
 
”Se till att du har en sammasatt plan för det kommande året. Om din chef tycker att du behöver förbättra dig på något område kan du fråga; Hur kommer vi att mäta min utveckling i det området? Hur vet vi om jag har överskridit förväntningarna?
 
”Det viktigaste är att se till att du och din chef har samma uppfattning av vad som förväntas av din roll”, fortsätter hon.